Let´s get global -hankkeen koulutus ja verkostoitumismatka Helsingissä

Let´s get global -hanke teki koulutus- ja verkostoitumismatkan Helsinkiin 18.-19.5. 2017. Samalla hankkeen kolme Unesco-koulua Vaasasta, Jyväskylästä ja Helsingistä tapasivat fyysisesti ensimmäisen kerran. Helsingissä käytiin Opetushallituksessa ja kehitysyhteistyötä tekevissä järjestöissä sekä mediataloissa. Iltaa vietettiin Helsingin kielilukiolla.

Let’s get global -hanke jalkautui Opetushallitukseen Helsingin matkan aluksi. Opetusneuvos Paula Mattila otti lähetystön vastaan ja kertoi opetushallituksen tekemästä työstä. Lisäksi agendalla oli kotikansainvälisyys ja globaalikasvatus ja maailmankansalaisen tiedot ja taidot. Niitä käytiin läpi keskustellen YK2030 kestävän kehityksen tavoitteista.

 

Suomen Pakolaisavussa järjestettiin GlobaalikasvatusWORKSHOP, jossa ensin tutustuttiin itse järjestöön js sen toimintaan ja pakolaisuuteen ilmiönä ja käsitteinä. Workshop osuudessa tehtiin ryhmätyötä siitä, miten hankkeessa voitaisiin tehdä yhteistyötä. Vuoden 2016 pakolaisnainen Rita Kostama kävi myös kertomassa oman tarinansa.

 


 

GlobaalikasvatusTET:ssä Planissa tutustuttiin järjestöön ja sen tekemään työhön. Esittelyssä oli myös kehitysyhteistyössä kentällä aurinkovoimalla toimiva reppu, jonka avulla tietotekniikka on käyttöö notettavissa missä vain. Planissa myös suunniteltiin tulevaa yhteistyötä hankkeen muiden toimijoiden kanssa. GlobaalikasvatusTET:ssä oltiin myös Ulkoministeriössä, SPR:ssä, Kirkon ulkomaanavussa ja Kepassa. Suomen YK-liitossa tutustuttiin myös Taksvärkki ry:n toimintaan ja maailma.net -sivustoon.

 

 

Lopuksi kokoonnuttiin vielä Helsingin kielilukiolle eli Heklulle viettämään iltaa. Kuulimme esitelmän Heklun Afrikka-kurssista. Lisäksi ulkoministeriöstä oli puhumassa Laura Kamras kansainvälisestä työurasta. Illalla ryhmät myös esittelivät lyhyesti omat raporttinsa järjestöistä muille opiskelijoille.

 


 

Helsingin matkan ohjelma jatkui seuraavana päivänä tutustumisella Helsingin Sanomiin ja Sanomataloon. Ulkomaanuutistoimituksen päätoimittaja Petja Pelli kertoi ulkomaanuutistoimituksen työstä. Valokuvaajatoimittaja Kalle Koponen kertoi kokemuksiaan uutistyöstä kriisialueilla. Vierailun aikana osallistuttiin myös poistumisharjoitukseen.
Iltapäivällä vierailtiin vielä YLEllä, jossa tehtiin kierros ja tutustuttiin mm. meteorologin työhön ja eri ohjelmien lavasteisiin. Toimittaja Tuomo Björksten kertoi meille kokemuksistaan ja jutunteosta Syyrian pakolaisleirillä. Lisäksi tapasimme Puoli seitsemän -ohjelman Mikko Kekäläisen, joka kertoi meille matkastaan Ugandaan. Siellä hän tapasi ugandalaisia entisiä lapsisotilaita, joista teki jutun tulevaan Nenä päivää -hyväntekeväisyyslähetykseen.

 

 

Onnistunut koulutus- ja verkostoitumismatka on hyvä päättää ryhmäkuvaan. Reissulla globaalikasvatus sai aivan uudenlaisia tasoja, kun siihen liitettiin työelämänäkökulma ja mediakasvatus.

 

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016