Kulttuurit kohtaavat Uniworld Day -teemapäivänä

Lyska on monikulttuurinen koulu. Opiskelijat edustavat kymmeniä eri kansallisuuksia ja äidinkieliä ympäri maailmaa. Kansainvälisyys sai tilaisuuden nousta esiin, kun opiskelijat esittelivät juuriaan ja omia kulttuureitaan Uniworld Day -teemapäivänä 26.10. Tiedätkö sinä, millaisia hääperinteitä on Lähi-idässä? Entä Balkanilla? Teemapäivänä myös muistutettiin, miten tärkeää on tuntea kulttuureja globalisaation ansiosta kutistuvassa maailmassamme.

Teemapäivä alkoi luennolla, jossa esille tuotiin kansainvälisyyden tärkeys ja sen luomat mahdollisuudet. Lyska on paitsi UNESCO- ja YK-koulu myös osa Suomen ensimmäistä kaksikielistä lukiokampusta. Valtioiden rajat ylittäviä projekteja järjestetään vuosittain, ja syy on selvä: Kansainvälisyys ja monikielisyys ovat asioita, jotka osaltaan kasvattavat meitä opiskelijoita kohtaamaan globaali maailma, kun vihdoin lennämme pois pesästämme. Työelämässä kielitaito ja kulttuurien tuntemus ovat valttikortteja, mutta uramenestystäkin tärkeämpiä ovat kokemukset, joita vieraisiin kulttuureihin tutustuminen antaa.

Kansainvälisyyskasvatuksen lisäksi luennolla esiteltiin sveitsiläisen koulun kanssa yhteistyössä tehtyä From Freiburg to Vaasa -projektia. Ja koska kansainvälisyys on ovi mahdollisuuksiin eikä syrjintään, julistettiin Lyska syrjinnästä vapaaksi alueeksi Emma Uusi-Kokon ja Amina Elezovicin johdolla. Puheenvuoroja tauottivat opiskelijoiden tekemät videot suvaitsevaisuudesta sekä musiikkiesitys "Pray".

Päivä jatkui opiskelijoiden tekemillä ja vetämillä tehtäväpisteillä. Juniorit saivat kokeilla afrikkalaisia ja balkanilaisia tansseja, ihmetellä Lähi-idän hääperinteen kullan määrää sekä testata tietoaan erilaisissa visailuissa. Mitä suomenruotsalaiset syövät juhliessaan mökkikauden päättäjäisiä? Moniko osasi laittaa Balkanin niemimaan valtiot kartalle?

Keskustelussa kuuluivat myös maahanmuuttajan näkökulma, sopeutumisen vaikeus ja ikävä kotiin. Osalle maahanmuuttajataustaisista opiskelijoista Suomeen muuttaminen oli ollut järkytys. ”Makasin kotona ja itkin”, kuvaili eräs elsalvadorilainen ensimmäisiä viikkojaan uudessa kotimaassaan. Harvaanasuttu, kylmä Suomi vähäeleisene kulttuureineen on varmasti monelle maahanmuuttajalle kulttuurishokki. Afrikassa tuntemattomat hymyilevät toisilleen, Suomessa vältellään katsekontaktia. Ja vaikka elämme turvallisessa, tasa-arvoisessa maassa, tai ehkäpä juuri siitä johtuen, olemme me suomalaiset usein ennakkoluuloisia uutta kohtaan. Torjunnan sijaan voisimme joskus koettaa oppia muista kulttuureista.

Teemapäivä tuki sanomaansa. Monikulttuurisuus on rikkaus, ja siten sitä tulisi myös kohdella. Erilaisuus ei ole uhka, eikä erilainen ole pelottava. Jos muistamme tämän, voimme pitää silmämme auki ja oppia maailmasta.

 

Teksti: Anna Koskela.

Kuvat: Mika Jokiaho.

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016