Tuleeko vielä huomista?Järkyttäviä tuhoja aiheuttanut maanjäristys Pakistanissa, rankkasateet Aasiassa, hurrikaanit Atlantilla. Lyhyessä ajassa sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet - eivätkä vain kaukaisilla mailla, vaan myös Suomessa. Viime kesä oli ennätysmäisen kuiva ja minimoi sadon, kun taas toissakesän rankat sateet aiheuttivat viljan tuhoutumista. Syksyllä saimme nauttia lämpimistä ilmoista yllättävän pitkään, eivätkä pakkaslukemat hetkauta vielä marras- ja joulukuussakaan. Mistä on kyse?
 


-Nykyinen ilmastonmuutos on pitkälti ihmisen ilmakehään päästämien kasvihuonekaasujen syytä, Mika Flöjt, 32, tutkija Lapin yliopiston arktisesta keskuksesta pamauttaa kauan tiedetyn raa’an totuuden ja saa ihmiset tuntemaan syyllisyyttä uusista amerikanraudoistaan. Liikenteen ja teollisuuden hiilidioksidipäästöt saavat maapallon keskilämpötilan vääjäämättä nousemaan, lisäksi päästöt pysyvät ilmakehässä valitettavan pitkään. Silti päästöjä vähentämällä luomme pohjaa tulevalle elämälle vuosikymmenten päähän.


Sään ääri-ilmiöt kielivät ilmastonmuutoksesta

Flöjtin mukaan lisääntyneet sään ääri-ilmiöt ovat keskeisin merkki, josta ilmastonmuutoksen voi huomata:
- Hetkelliset sääilmiöt ovat keskimäärin sekä lisääntyneet että voimistuneet. Ukkosmyrskyt, tulvat, laaja-alainen kuivuus, lämpötilannousut sekä rankkasateet ovat merkkejä ihmiskuntaa uhkaavasta ongelmasta. Myös globaalilla tasolla sääennätykset ovat rikkoutuneet. Varsinkin köyhät kehitysmaat ovat heikoilla ilmastonmuutoksen edetessä, sillä niillä ei ole samanlaisia resursseja kuin rikkailla teollisuusmailla varautua ilmastonmuutokseen, Flöjt valottaa uhkakuvia.

Valon pilkahdus


Kauhuelokuvan aineksilta kuulostavat faktat eivät saa tiedemiehiä vielä heittämään pyyhettä kehiin, vaan he ovat yhä optimistisia:
- Ihmisten on tärkeää ymmärtää vaikuttamisen mahdollisuudet yksilönä. Omat valinnat arjessa vaikuttavat. Muun muassa lähiruoan suosiminen, tavallisten lamppujen vaihtaminen LED-valoihin, elektronisten laitteiden käytön minimointi ja välitön sammuttaminen käytön jälkeen tuottaisivat jo paljon tulosta. Kansallisella tasolla vaikuttamisen mahdollisuudet ovat jo suuret. Eri asia on, tahtovatko vain omaan napaansa tuijottelevat päättäjät päästä yhteisymmärrykseen ylikuormitetun luonnon kanssa, Flöjt arvostelee.

- Kansalliset päästövähennyssopimukset kuten Kioto ovat avainasemassa,
mutta ilmastonmuutoksen edetessä ns. sopeutumisstrategiaa tulisi tuoda enemmän esille. Käytännössä se tarkoittaa lähinnä ihmisten mukautumista uusiin olosuhteisiin. Esimerkiksi talojen rakentamisessa uudet seikat tulisi ottaa huomioon. Rakentamista alaville maille tulisi välttää ja katot olisi tehtävä kestävämmiksi. Maatalouden täytyisi olla hajautettua yhdessä sähkön kanssa: maataloutta pitää harjoittaa ja sähköä tuottaa eri puolilla maailmaa jo kuljetuskustannusten pienentämisen vuoksi. Talojen lämmityksessä olisi suosittava maalämpöä. Pienistä puroista kasvavat suuret virrat, Flöjt painottaa lopuksi.

 VAIKUTTAMISEN MONET MAHDOLLISUUDET:


* Suosi lähellä tuotettua ruokaa.
* Lentokoneet ja laivat saastuttavat.
* Suosi vihreää sähköä. Kilpailuta sähköyhtiöitä!
* Vaihda lamppusi energiaa säästäviin LED-lamppuihin.
* Sammuta televisio, tietokone ym. elektroniset laitteet aina myös virtalähteestä. Energian säästö on huomattavaa!
*Suosi myös muuten ympäristöä säästäviä tuotteita, kuten uusiopaperia.
* Maalämmitys taloihin!
* Vältä turhaa autoilua ja suosi joukkoliikennettä.


Teksti: Annastiina Itäniemi

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016