Jäähyväiset Konfuusiolle

Lehdessämme jo noin kolmen vuoden ajan ilmestynyt strippisarjakuva Konfuusio päättyy, kun sarjan luoja ja piirtäjä Helena Koskinen saa valkolakkinsa. Fuusio haastatteli taiteilijaa pääsykoekiireiden keskellä.

 

Mistä sait ideat Konfuusion hahmoihin?
Piirsin ensimmäiset versiot Konfuusion hahmoista ollessani yläasteella. Keksin hahmot aivan spontaanisti, kun mietin, mitkä värit sopivat hyvin yhteen. Päädyin lopulta mustaan ja oranssiin sekä valkoiseen, harmaaseen ja vaaleansiniseen.

 

Kerro jotakin Konfuusion hahmoista. Onko niillä nimet tai muuta taustaa?
Hahmoilla on nimet. Mustaoranssi on Faly ja valkoinen on Sae. En ole päättänyt hahmojen ikää, mutta Sae on Falyn isosisko. Hahmoilla on myös perhetausta ja historiaa, mutta niitä ei tarvita Konfuusion kaltaisessa strippisarjakuvassa. Keksin Falyn ensin ja Sae tuli myöhemmin vastakohtana sille sopivaksi pariksi. Hahmojen rotu on itse keksimäni ”goruno”. Itse strippien pohjalla on usein ollut tuttuja, aina-käy-näin -tilanteita. Joissain stripeissä taas vitsi on pohjautunut hahmojen välisiin suhteisiin ja heidän luonteidensa vastakkaisuuksiin. Musta Faly on villi, yli-innokas ja välillä aikamoinen sekopää, jonka toilailuja kiltimpi ja rauhallisempi Sae kauhistelee ja ihmettelee vierestä.

 

Mistä tulee sarjakuvan nimi Konfuusio?
Tämä on aika ilmiselvää: lehden nimestä Fuusio ja englannin sanasta confusion, hämmennys. Nimi sopii sarjalle hyvin, sillä se koostuu irrallisista stripeistä, joissa ei ole pitkää juonta tai virallista punaista lankaa. Konfuusio kuvaa myös Saen hämmennystä tämän katsoessa Falyn touhuja.
 

Kuinka piirtämisharrastuksesi sai alkunsa?
Halusin pienenä arkeologiksi ja piirtelin paljon dinosauruksia. Pelkkä piirtäminen alkoi kiinnostaa ja aloin piirtää kaikenlaista. Harrastin myös kuvataidekoulua usean vuoden ajan ja suoritin lähes kaikki lyskassa tarjolla olevat kuvaamataidon kurssit. Suoritin kuvaamataidosta myös lukiodiplomikurssin.

 

 

 

Onko sinulla esikuvia tai innoittajia?
Monet japanilaiset mangapiirtäjät ja länsimaiset sarjakuvapiirtäjät inspiroivat ja innoittavat minua. Voisin mainita ainakin Kamut-sarjakuvan piirtäjän Patrick McDonnellin, virtuaaliyhtye Gorillazin piirtäjä Jamie Hewlettin sekä japanilaisen Hayao Miyazakin, joka tunnetaan parhaiten anime-elokuvistaan.

 

Oletko piirtänyt tai suunnitellut muita sarjakuvia?
Kyllä. Tein kuvaamataidon lukiodiplomityönäni sarjakuvan Aquarium life. Tällä hetkellä minulla on suunnitteilla sarjakuva, joka kulkee työnimellä Makura sarjan päähenkilön mukaan. Olen ajatellut julkaisevani sen joko netissä tai omakustanteena, ja siitä tulee pitkä, jatkuvajuoninen sarjakuva toisin kuin Konfuusiosta.

 

 

Entä jatko? Kiinnostaako taide ammattina?
Kyllä kiinnostaa ja paljonkin! Olen hakenut useaan paikkaan ja päässyt jo yksiin pääsykokeisiinkin, muista kouluista ei ole vielä tullut tietoa. Aion opiskella graafiseksi suunnittelijaksi ja piirtää siinä sivussa sarjakuvaa, jonka mahdollisesti myös julkaisen.

 

Fuusio kiittää haastattelusta ja toivottaa Helena Koskiselle onnea pääsykokeisiin ja jatko-opintoihin.

 

Teksti: Sonja Viljamaa
Kuvat: Helena Koskinen ja Sonja Viljamaa

 


Viimeisen Konfuusiosarjakuvan luonnos

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016