Fuusiolaiset ratkaisemassa katoamistapausta HelsingissäKoululehti Fuusion toimitus suuntasi vuosittaiseksi perinteeksi tulleen tutustumismatkansa tänä vuonna Helsinkiin. Piste-toimituksen leivissä fuusiolaiset pääsivät hetkeksi kulkemaan ympäri mini-Helsinkiä ja selvittämään kadonneen lukiolaisen tapausta.

Fuusion toimitus teki opintomatkan Helsinkiin Helsingin Sanomien toimituksen alakertaan, jossa sijaitsee harjoitusrata Piste. Aluksi toimitus kulutti auditorion penkkejä kuuntelemalla siinä sivussa pieniä faktoja Helsingin Sanomista ja Ilta-Sanomista. Joku erehtyi sekoittamaan Iltalehden ja Iltasanomat toisiinsa, ja sen suustaan livauttanut toimittajanalku ei kyllä ystävällistä silmäystä saanut. 
Infotilaisuuden jälkeen toimitus jakautui kuuteen ryhmään, joiden tarkoituksena oli alkaa selvittää erästä katoamistapausta. Jokaisella ryhmällä oli oma toimituspisteensä, jossa he kokoontuivat alkuohjeita kuuntelemaan sekä lopuksi paljastamaan tietonsa deadlinen koittaessa.
Ensimmäisenä täytyikin kuunnella, tai oikeastaan katsoa, pienimuotoinen alustuksen jatko, joka ohjasi paremmin työhön. Sen jälkeen jokaisen täytyi kirjautua sisään ohjelmaan. Yksi kerrallaan puhelimet alkoivat soida. Puhelimeen täytyi vastata ja jatko-ohjeita noudattaa. Ja ei kun juttua selvittämään…
Toimittajat ryntäilivät päättömän oloisesti ympäri Helsingin pienoismallia soitellen ovikelloja ja haastatellen jokaista näkemäänsä henkilöä. Puhelimen pirinä häiritsi kävelyä ja vastaamisen täytyi tapahtua vauhdissa samalla, kun toinen käsi kirjoitti ylös viestiä. Välillä olikin valinnassa hankaluutta, kun piti päättää, mitä vihjettä kääntyy seuraamaan, sillä kaikki tiedonmurut oli otettava talteen, josko vaikka jokin niistä johtaisi mysteerin ratkaisuun… 
…mutta lopulta puhelin hiljeni ja saattoi pysähtyä kirjoittamaan ylös puhelinnumeroita ja nimiä, tai vain piirtelemään nättejä kukkia. Kuka sitä ikinä tietää, mitä paperille ilmestyi. Olihan mukavaa, kun oli sen hetken juoksut juostu ja pystyi vähän hengähtämään ja näyttelemään ahkeraa sen sijaan, että olisi oikeasti ahkeroinut kasvot punaisena ja keuhkot vähintään nurinpäin. 
 

 
Deadlinen koittaessa jaettiin sitten tietoja muiden ryhmäläisten kanssa. Oli aika päättää, mikä oli tärkeää ja minkä saattoi skipata. Jokaisella oli ollut oma tiedonkeräyssuuntansa ja kaikkien oli kerrottava omat tietonsa muillekin.  Tässä onkin menossa keskustelu, jonka tuloksena… 
 


…päätetään, mikä on tärkeää tietoa uutisen kannalta ja mikä ei. Uutiselle täytyi keksiä vetävä otsikko, toimiva kuva ja hyvät ingressit. Onneksi niitä ei kuitenkaan tarvinnut keksiä omasta päästä, vaan sai valita muutamien vaihtoehtojen väliltä.


Lopuksi käytiin vielä läpi jokaisen ryhmän tulokset, ja saimme muun muassa tietoa siitä, minkälaisia valokuvia voi lehtijuttujen yhteydessä käyttää ja kenen kaikkien luvat niissä täytyy olla. Myös otsikoista ja ingresseistä sekä niiden todenmukaisuudesta seurasi pienimuotoinen luento. 
 
Helsingin pienoismallista löytyi muun muassa tällainenkin katu, joka taitaa numeroineen löytyä Helsingin keskustasta.

Kun me toimittajat olimme selviytyneet urakasta ja saaneet lehtijuttumme tehtyä, olikin aika levitä kaupungille ja leikkiä turistia. Onneksi Helsinki on suhteellisen pieni paikka, eikä kukaan tainnut pahemmin eksyillä, vaikka välillä siltä tuntuikin. 

Teksti: Anneliisa Halonen
Kuvat: Mika Jokiaho

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016