Fuusion uudelta toimitukselta nettilehti syntyy!Lyskan oman nettilehden Fuusion toimittajat ovat urakoineet syksyn kahden ensimmäisen jakson aikana kasaan upean päivityksen. Samalla nettisivut on tehty kokonaan uusiksi.


Varma lukuvuoden alun ja syksyn merkki on Fuusion ensimmäinen toimituspalaveri. Tänä syksynä nettilehden tekemisen aloitti reipas ja innokas porukka kirjoittajia, valokuvaajia ja piirtäjiä. Mukana oli vanhoja konkareita, mutta paljon myös uusia kykyjä.


Julkaisutoiminnan kursseja omaan tahtiin

Koulun julkaiutoiminnan kurssilla on rento meininki. Toimituspalavereita pidetään kerran tai kaksi jakson aikana. Opiskelijat osallistuvat lehden tekemiseen mahdollisuuksiensa mukaan. Kun muut koulukiireet painavat päälle, kirjoittamisessa voi pitää taukoakin. Kurssimerkinnän saa, kun tarvittava määrä juttuja, kuvia tai piirroksia on kasassa.  

– Lehdenteko tuntuu kuitenkin vievän mukanaan, koska monet lyskalaiset ovat mukana koko lukioajan, mainostavat lehteä ohjaavat äidinkielen opettaja Sari-Anna Loukas ja historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mika Jokiaho. – Innostuneimmat ovat tehneet kolmen vuoden aikana viisikin eri julkaisutoiminnan kurssia.

Sari-Anna muistuttaa myös, että kesken kouluvuodenkinn voi tulla mukaan toimintaan.

Lehden sisältö suunnitellaan yhdessä ja juttuja pyritään julkaisemaan teemoittain nuoria itseään kiinnostavista asioista. Teemat nousevat oppilaiden keksimien juttuideoiden ja valmistuneiden juttujen pohjalta. Mukaan otetaan kuitenkin myös juttuja koulun arjesta ja juhlasta sekä tapahtumista. Onhan kyse kuitenkin koululehdestä. 

– Lyskalla tapahtuu jatkuvasti ja paljon eri projektien ja kurssienkin sisällä. Fuusion toimittajat eivät aina ehdi joka paikkaan. Siksi toivotamme tervetulleiksi myös opettajien ja oppilaiden kirjoittamat lehtijutut, Sari- Anna ja Mika sanovat. – Samalla kannattaa pitää huoli siitä, että jutun oheen tulee muutama kuva mukaan. Julkaisemme kaikkea kouluumme liittyvää oikein mielellämme.Nettilehden tekeminen alkaa Fuusion toimituksen suunnittelupalavereissa. Jutut ideoidaan yhdessä ja sen jälkeen sovitaan kirjoittajat ja valokuvaajat. Jatkopalavereissa seurataan työn edistymistä.


Vierailuja mediataloihin


Käytännön nettilehtityön lisäksi Fuusion toimitus tekee vierailuja mediataloihin ja media-alan oppilaitoksiin. Fuusion toimittajat ovat vuosien varrella vierailleet Vaasassa Pohjalaisessa sekäTampereella Ylellä, mediamuseo Rupriikissa ja Tampereen yliopiston viestinnän laitoksella. Helsingissä on vierailtu Sanomatalon Piste-toimituksessa, jossa on opiskeltu jutuntekemistä toimitussimulaattorissa.

– Tänä lukuvuonna lähdemme jälleen Helsinkiin Pisteeseen, mutta teemme sen tällä kertaa keväällä, Sari-Anna suunnittelee tulevan lukuvuoden ohjelmaa.


Uudet nettisivut

Tarkat nettilehden lukijat ovat varmasti huomanneet, että Fuusion nettisivut ovat muuttuneet uusimman päivityksen myötä.

– Sivujen rakennetta tehtiin selkeämmäksi vaihtamalla kolmipalstainen asettelu kahdeksi palstaksi, kertoo Mika, joka vastaa sivujen ylläpidosta ja päivityksestä. – Lisäksi värimaailmaa muutettiin tuomaan sivulle uutta ilmettä.

– Suurin muutos on kuitenkin tekninen, Mika paljastaa. – Sivut on tehty nyt alusta alkaen kokonaan uudestaan uudemmalla Joomla-sovelluksella. Se on tuonut sivuille uusia toimintoja ja elementtejä. Sivuista on tullut entistä upeammat, koska voimme panostaa nyt paremmin sivujen visuaaliseen ilmeeseen.

Teksti: Toimitus
Kuvat: Mika Jokiaho

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016