Lukiovuodet maksuttomiako?

Kun ysiluokalta saavutaan lukioon hämmästellään ensimmäisenä koulukirjojen hintoja, miten ne voivat maksaa näin paljon. Lukiohan on yleissivistävä koulutus joka ei opetuksenpuolesta maksa oppilaalle mitään. Mikä sitten maksaa lukiovuosissa?

 

Lukiokirjat on hinnoiteltu kohtuullisen korkealle, koska kaikkien tulee ostaa sama kirja. Lukiossa kirjoja tarvitaan melkein joka aineessa ja ne maksavat uutena reilusta 10 eurosta melkein 40 euroon saakka. Kalleimmat ostokset ovat kielten käsikirjat joita käytetään koko lukioajan. Normaalit kurssikirjat ovat edullisempia yleensä viidestätoista kahteenkymmeneenviiteen euroa.

 

Mikä muu sitten maksaa? Lukioon tullessa huomaa usein myös oheismateriaalin maksan kynät, konseptit ja muu päivittäin kuluva säläkin maksaa, vaikka ei läheskään kirjojen hintoja. Kolmantena kuluna tulee kauempana asuvalle bussi tai polttoaine kulut jotka nousevat jakson aikana helposti noin 60 euroon.

 

Nuorelle jakson kokonaiskustannukset voivat olla kovat ellei vanhemmilta tule tukea taikka omaa säästöä ole tai työpaikkaa. Jakson hinnaksi uusilla koulukirjoilla sekä matkakuluilla tulee helposti 170 euroa. Näinkin suuri summa on nuorelle kova raha revittäväksi omasta päänahasta. Onneksi lainakirjoilla sekä ostamalla käytettyjä kirjoja voi edesauttaa menojen pienentämiseen jopa alle 50 euroon jos pyörä tai jalat vie ja tuovat koulusta. Kaukana asuvien matkakuluihin ei voi itse vaikuttaa, mutta onneksi KELA korvaa matkasta osan, muuten hinta olisi päätähuimaava.

 

Jokainen voi itse laskea kuinka paljon lukiovuodet tulevat maksamaan, mutta muistakaa että kirjat voi myydä lukion jälkeen ja, että yliopistossa ruokakin maksaa.

 

Teksti: Joona Luomala
Kuva: Emilia Köykkä

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016