Fuusion toimituksen Piste-matka

Jo melkein perinteeksi muodostunut Fuusion toimituksen matka Helsinkiin Piste-toimitukseen järjestettiin myös tänä lukuvuonna. Käynnillä tutustuimme reportterin työhön ja saimme jopa itse kokeilla käytännössä, miltä tuntuu olla tutkiva journalisti.


Matkamme alkoi hyisenä perjantaiaamuna.  Fuusion toimituksen väki kipusi bussiin ja aloitimme matkamme kohti uljasta pääkaupunkiamme Helsinkiä. Matka sujui pääosin rauhallisissa ja unisissa merkeissä. Nautimme matkalla koulun tarjoamat herkulliset eväsleivät ja saimme siitä paljon kaipaamaamme energiaa.

Sanomatalon taikaa

Saavuttuamme Helsinkiin riensimme Sanomatalolle. Jätimme takkimme ja laukkumme aulan lokeroihin ja jatkoimme matkaa innokkaan oppaamme kanssa. Selvittyämme hengissä pelottavista lasihisseistä ja turvatarkastuksista saavuimme Piste-toimitukseen. Piste-toimitus on kuin Helsinki pienoiskoossa ja me ensikertalaiset katsoimme paikkaa aivan ällistyneinä. Joukossamme oli myös muutamia vanhoja tekijöitä, jotka olivat käyneet Fuusion mukana Piste-toimituksessa jo ennenkin, mutta myös he pitivät paikkaa todella hienona.

 


Ihailtuamme paikkaa hetken oppaamme keräsi meidät yhteen ja istuimme jäähallin penkeille. Keskustelimme siellä aluksi hieman Helsingin Sanomista ja Ilta-Sanomista sekä niiden eroista. Oppaamme kyseli myös paljon Fuusiosta ja oli hyvin kiinnostunut siitä, mitä me teemme. Kun olimme hetken jutustelleet, aloitimme käytännön reportterin työt. Saimme yrittää selvittää kadonneen Julian tapausta. Meille annettiin varusteeksi kynä ja lehtiö, johon kirjoitimme ylös tiedot, jotka saimme eri lähteiden avulla tapauksesta. Rakensimme oman ryhmämme kanssa tiedoistamme etusivun jutun joko Helsingin Sanomiin tai Ilta-Sanomiin. Kun olimme valmiita, keräännyimme taas jäähallin penkeille. Keskustelimme oppaamme kanssa tekemistämme etusivun jutuista, ja hän antoi meille rakentavaa palautetta. Hän kertoi meille toimittajan työstä niin omasta näkökulmastaan ja kokemuksistaan kuin myös yleisestä näkökulmasta. Saimme paitsi paljon uutta tietoa myös pohdittavaa vastaisuuden varalle.

 

Katsottuamme kaikkien jutut läpi oppaamme näytti meille videon. Videossa oli paljon erilaisia kuvia ja keskustelimme  mieleenpainuvimmista kuvista. Tässä vaiheessa olimme jo vähän rentoutuneet ja keskustelu sujui hyvin. Lopuksi  oppaamme antoi meille sen päivän painoksen Ilta-Sanomista. Lähdimme Sanomatalolta hyvillä mielin ja pikkuiset päämme täynnä uutta informaatiota. Meille jäi myös muutama tunti vapaa-aikaa vierailumme jälkeen, ja hajaannuimme Helsingin keskustaan sitä viettämään.


Oma koti kullan kallis

Vapaa-ajan loputtua keräännyimme Sanomatalon eteen, josta matkamme kohti Vaasaa alkoi. Kapusimme bussiin kantamuksiemme kanssa ja matka kohti ihanaista kotikaupunkiamme alkoi. Bussissa oli iloinen tunnelma ja monet ihailivat uusia ostoksiaan. Saavuttuamme Vaasaan puolen yön maissa väsyneet mutta onnelliset Fuusion reportterikokelaat hajaantuivat kukin kohti omaa kotiaan.


Teksti: Sanna Marttila

Kuvat: Emmi Haapasalo ja Mika Jokiaho

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016