Yhtä sirkusta

Jokaisella on jonkinlainen käsitys tai muisto sirkuksesta. Itse olin sirkusta katsomassa hyvin pienenä ja oikeastaan ainoat asia, jonka muistan, on pyöreä esiintymisalue, jonka keskellä seisoo tirehtööri, joka selittää mitä tulee seuraavaksi. Kesken tirehtöörin selostuksen lavalle ryntää kuitenkin suuri joukko pellejä ja jonglöörejä. Sirkuksessa oli myös hevosia, kameleita ja koiria, jotka tekivät kaikenlaisia temppuja.

 

Suomeen sirkuksen toi ranskalainen Jean Lustrén kesällä 1802. Hän esiintyi silloin Turussa taitoratsastusryhmän esityksessä. Seuraavien vuosikymmenien aikana Suomen läpi matkasi monia ulkomaalaisia sirkuksia. Sirkusseurueet matkasivat usein Tukholmasta Pietariin, joten Suomi oli sopiva paikka pysähtyä. Ensimmäisen suomalaisen sirkuksen perustivat Ducanderin veljekset vuonna 1896.

 

Itsenäistymisen myötä sirkustaitoja esitettiin lähinnä kiertelevissä tivoleissa. Kannattavan sirkustoiminnan ylläpitämistä vaikeuttivat pitkät välimatkat, kylmä ja ankara talvi sekä valtion langettama korkea huvivero. Sirkus tuli uudestaan Suomeen Carl-Gustaf Jernströmin perustaessa kaikkien tunteman Sirkus Finlandian vuonna 1976. Melkein jokainen suomalainen on käynyt Sirkus Finlandian esityksissä ainakin kerran elämässään. Sirkus Finlandia on noin kolmenkymmenen vuoden aikana kehittynyt kansainvälisiin mittasuhteisiin.

 

Ensimmäiset nuorisosirkukset perustettiin 1970-luvulla. Lasten ja nuorten kiinnostus sirkusharrastusta kohtaan on kasvattanut uusia katsoja- ja esiintyjäsukupolvia. Nykyään Suomessa on ammatillinen sirkuskoulutus Turussa ja toisen asteen koulutus Lahdessa.

 

Nykysirkus alkoi kehittyä 1990-luvulla. Nykyään ammattilaisryhmiä toimii kymmenkunta. Kansainvälisesti tunnetuin ryhmä on maan vanhin ryhmä, Maksim Komaron ja Jani Nuutisen perustama Circo.


Lähde: http://www.sirkusinfo.fi/suomalainen-sirkus/lyhyesti-historiasta/


Teksti: Lotta Fredman
Kuvat: Teemu Laakso

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016