Seikkailufantasia Avatar

Elokuvateatteri Gloriassa esitettiin viime vuoden joulukuussa ensi-iltansa saanut 3D-elokuva ja seikkailufantasia Avatar. Elokuvan on ohjannut Titanic-elokuvastaan tuttu James Cameron, ja elokuvan budjetti on huikeat 230 miljoonaa dollaria eli se lienee kallein koskaan tehty elokuva. Elokuva sai myös yhdeksän Oscar-ehdokkuutta, mutta voitti lopulta kolme: parhaasta kuvauksesta, parhaasta lavastuksesta ja parhaista erikoistehosteista.

 

Avatar vie katsojan Pandora-planeetalle, jonka ihmisten armeija yrittää valloittaa.  Luontoa kunnioittava ja siitä voimansa saava kansa Na’vit eivät kuitenkaan suostu siirtymään öljylähteiden tieltä. Entinen merijalkaväen sotilas Jake Sully, joka on tullut tiedemieheksi planeetalle kuolleen kaksoisveljensä tilalle, lähetetään soluttautumaan Na’vien keskelle tiedemiesten hänelle luoman Na’vi-vartalon avulla. Sullyn on määrä suostutella Na’vit siirtymään. Jake kuitenkin rakastuu yhteen Na’viin ja oivaltaa luonnon merkityksen Na’veille sekä itselleen. Isot taistelukohtaukset seuraavat, kun Na’vit yrittävät Jake Sullyn ja tiedemiesten avustuksella pelastaa planeettansa ihmisiltä.

 

Minusta elokuvan juoni oli ehkä hieman ennalta arvattava, mutta samalla hyvin ajatuksia herättävä. 3D-tekniikka sai suuret erikoistehosteet ja lukuisat taistelut tuntumaan todellisilta. Toisaalta tekstityksen kolmiulotteisuus ja nopeat komiulotteiset tapahtumat huimasivat ainakin minua vähän. Rauhallinen luontokohtaus metsässä sen sijaan oli todella kaunis ja kolmiulotteisuus sai sen näyttämään vieläkin hienommalta. Esineet, jotka näyttivät lentävän suoraan kohti, saivat automaattisesti varmasti kaikki väistämään tai ainakin säikähtämään.

 

Kaiken kaikkiaan 3D-tekniikkatoteutus toimi hyvin tässä elokuvassa. Toisaalta sitä ei olisi välttämättä tarvinnut kaikissa kohtauksissa, ja se teki jotkin oikein nopeatempoiset kohtaukset vähän sekaviksi. Joka tapauksessa 3D-tekniikka tuo elokuviin ihan uudenlaisen kokemuksen, ja kiinnostuneina voidaan odottaa, millaisia elokuvia tulevaisuudessa syntyy.


Teksti: Roosamari Rajamäki


Lue myös tämä juttu

3D-elokuvat – uudenlainen elokuvakokemus

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016