3D-elokuvat – uudenlainen elokuvakokemus

3D-elokuvat keksittiin noin sata vuotta sitten, mutta vasta viime vuosina ne ovat nousseet maailmalla suosioon. Suomen elokuvateattereihinkin ne ovat saapuneet vasta parin viime vuoden aikana. Fuusio selvitti, mitä 3D-elokuvat oikeastaan ovat ja milloin ne ovat syntyneet.

 

3D-elokuvissa käytetään samaa tekniikkaa, jota käytetään myös mm. peleissä ja tietokoneavusteisessa suunnittelussa. 3D-elokuvissa käytettävä digitaalinen tekniikka on melko monimutkaista, mutta kaikki perustuu siihen, että silmät näkevät kuvan eri kulmissa. Valkokankaalle näytetään kaksi kuvaa. Toinen kuva näkyy toiseen silmään ja toinen toiseen. Lopulta aivot muodostavat kuvan kolmiulotteisena. Muita kolmiulotteisuuden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat ääreisnäkö sekä valojen ja varjojen suhde. 3D-kuvan muodostamisen käytetäänkin kahdenlaisia laseja. Passiivisia laseja, joissa linssit ovat eriväriset, tai aktiivisia laseja, jotka perustuvat valon polarisaatioon.

 

3D-elokuvat ovat olleet olemassa jossain muodossa jo jopa vuodesta 1890, mutta niiden suosio on ollut vaimeaa tekniikan vaatiman kalliin laitteiston takia. Vuonna 1890 brittiläinen William Friese-Greene sai patentin keksimälleen 3D-prosessille. Siinä kaksi filmiä heijastettiin vierekkäin kankaalle ja katsoja käytti laseja saadakseen kuvat yhdistettyä. Ensimmäisiä yleisölle näytettyjä 3D-elokuvia olivat Harry K. Fairallin tuottama elokuva The Power of Love vuonna 1922 sekä 3D-versio Lumière-veljesten vuonna 1903 kuvaamasta elokuvasta L’arrivée du train vuonna 1934. 3D-elokuvia näytettiin myös paljon amerikkalaisissa elokuvissa 1950-luvulla. Niiden uudelleen herääminen tapahtui 1980–1990 IMAX- huippuelokuvateattereissa, ja ne tulivat yhä vain suositummiksi 2000-luvulle siirryttäessä.

 

Suomen ensimmäiset 3D-elokuvat näytettiin Finnkino Flamingossa Vantaalla, Bio Rexissä Hämeenlinnassa ja Kajaanissa sekä elokuvateatterikeskus Tapiossa Joensuussa. Nykyään niitä näytetään jo useammissa elokuvateattereissa ympäri Suomen, mm. täällä Vaasassa Gloriassa. 3D-elokuvia on julkaistu sekä animaatioina että näyttelijöiden näyttelemänä. 2000-luvulla ilmestyneitä 3D-elokuvia ovat mm. Matka maapallon keskipisteeseen ja Avatar sekä animaatiot Poutapilviä ja lihapullakuuroja ja Liisa Ihmemaassa.


Teksti: Roosamari Rajamäki


Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/3-D_film
http://www.finnkino.fi/info/3d_tekniikka/
http://plaza.fi/edome/artikkelit/yleiset/elamysmatka-3d-elokuvan-keskipisteeseen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016