Mikä ihmeen cosplay?

 

Sanoista ’costume play’ tuleva lyhenne cosplay tarkoittaa Suomessa ja länsimaissa yleensä japani-laisen populaarikulttuurin, kuten mangasarjakuvien, konsolipelien tai erilaisten animesarjojen hah-moiksi pukeutumista. Termi cosplay suomennetaan joskus pukuiluksi, mutta tätä sanaa käytetään aika harvoin. Useimmat cosplayta harrastavat tekevät pukunsa itse tai esimerkiksi äitinsä, ystävänsä tai mummonsa auttamana.

 

Cosplay-viikolla pukuilun harrastajia on voinut nähdä koulumme lisäksi kaupungilla, harrastuksissa ja melkein missä vain. Tavallisimmin cosplay-pukuihin pukeutunutta väkeä tapaa kuitenkin japani-laiseen populaarikulttuuriin erikoistuneissa tapahtumissa, coneissa.


Cosplayn ja japanilaisen kulttuurin harrastajat kokoontuvat con-tapahtumiin

Sana con on lähtöisin englanninkielisestä sanasta convention, joka tarkoittaa kokoontumista. En-simmäinen Suomessa järjestetty con oli vuoden 1999 Animecon, joka järjestettiin Turussa. Nyky-ään Suomen suurimpia coneja ovat Animecon, Tampereella järjestettävä Tracon ja helsinkiläinen, hieman muita coneja musiikkipainotteisempi Tsukicon.


Con-kulttuuriin kuuluu cosplayaaminen, oheistuotteiden katselu ja osteleminen sekä yleinen tutta-vallisuus muiden con-vieraiden kanssa. Ohjelmaakin on tarjolla runsain mitoin: japanilaisen kult-tuurin ilmiöitä käsitteleviä paneelikeskusteluja, yksilö- ja ryhmäkilpailu cosplayssä, muutamia työ-pajoja sekä suuren suosion saavuttanut, alun perin epävirallisena järjestetty Final Fantasy Fight. Tätä lyhyesti FF-Fightiksi kutsuttua ohjelmanumeroa voidaan kuvailla improvisoiduksi leikkitaiste-luksi eri hahmojen välillä. Osallistua saa kuka tahansa ja liikkeiden keksimisessäkin on vain taivas rajana. Ainoana sääntönä on, ettei toista saa oikeasti satuttaa.


Animecon on cosplay-harrastajien kesän perinteinen kohokohta. Jo vuosia sci-fi- ja fantasiakirjalli-suuden harrastajien tapahtuman Finnconin yhteydessä järjestetty Animecon on saanut koko vuoden suurimmat kävijämäärät. Viime vuonna tapahtumassa kävi arviolta 8 000 japaniharrastajaa. Anime-con on järjestetty mm. Jyväskylässä, Tampereella ja Helsingissä, jonne innokkaat conittajat ko-koontuivat viime kesänä Kaapelitehtaalle.


Animecon on ollut vaihtelevasti joko kaksi- tai kolmepäiväinen ja se järjestetään aina vapaaehtois-voimin. Conin järjestyssäännöissä nimittäin lukee, että con ei saa periä sisäänpääsymaksua kävijöil-tään. Ensi kesänä Animeconia ei järjestetä, mutta kesällä 2011 tapahtuma palaa synnyinsijoilleen Turkuun.

Lisätietoa cosplaysta harrastuksena saa Internetistä esimerkiksi Cosplay Finlandin sivuilta http://cosplay.animeunioni.org/


Harrastukseen liittyviä termejä


Manga

Japaninkielinen sana, joka tarkoittaa sarjakuvaa. Ymmärretään länsimaissa nimenomaan japanilaiseksi sarjakuvaksi


Anime

Tarkoittaa länsimaissa yleensä japanilaista animaatiota, vaikka suora käännös tälle japanin kielen sanalle olisi pelkästään animaatio


Cosplay
Costume play- sanoista lähtöisin oleva termi anime-, manga- tai pelihahmoiksi pukeutumiselle


Cossaaja

Cosplayn harrastaja


Con

Japanilaisen populaarikulttuurin harrastajien tapahtuma


Teksti: Sonja Viljamaa ja Sanna Lähdesniemi
Valokuvat: Helena Koskinen
Hetalia-piirrokset: Hidekaz Himaruya
Madam Red-piirros: Yana Toboso
Vocaloid-piirrokset: YAMAHA

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016