Cosplay-viikon pukuloisto käänsi päitäMonet Vaasan lyseon lukion oppilaista ja opettajista varmasti törmäsivät koulumme käytävillä erikoisesti pukeutuneisiin oppilaisiin syyskuun toisella viikolla ja ihmettelivät, mistä on kysymys. Fuusio haastatteli pukuilijoita sekä otti tapahtumasta ja harrastuksesta selvää. Syy erikoiseen pukeutumiseen oli valtakunnallinen cosplay-viikko 7.-13.9.2009. Tapahtuma järjes-tettiin Suomessa kolmatta kertaa, ja sen tarkoituksena oli esitellä cosplayta harrastuksena sekä tuoda väriä tavalliseen arkeen.


Axis Powers Hetalia on viime vuosina suuren suosion saavuttanut anime- ja mangasarja, joka sijoittuu maailmansotien aikakaudelle. Sen päähenkilöinä ovat ihmishahmoiset, maailman eri maita edustavat stereotyypit, joiden välisiä humoristisia suhteita sarjassa seurataan. Esimerkiksi sarjan Italia rakastaa pastaa ja nukkumista mutta on taisteluissa täysin hyödytön, Venäjä tahtoo vallata koko maailman, Saksa rakastaa kovaa kuria ja Amerikka ahmii jatkuvasti hampurilaisia ja kaveeraa avaruusolioiden kanssa. Hetalia syntyi alun perin nettimangana, mutta sarjan piirtäjä Hidekaz Himaruya on julkaissut maiden seikkailuista jo kolme painettua pokkariakin. Cosplay-viikolla Paula Mikkola oli pukeutunut Pohjois-Italiaksi ja Sonja Viljamaa oli sarjan Unkari.
 Vocaloid on japanilainen, Yamahan kehittämä äänisyntetisaattoriohjelma, jolla kuka tahansa voi luoda lähes aidon ihmisäänen kuuloista laulua. Sana vocaloid on yhdistelmä englannin sanoista vocal ja android. Vocaloid-hahmoja on useita ja niiden ääni perustuu muutamilta japanilaisilta ääninäyttelijöiltä saatuihin ääninäytteisiin, joita on muokattu tietokoneella. Ohjelma ja hahmot ovat saaneet anime- ja mangaharrastajien keskuudessa suuren suosion. Koulussamme saattoi tavata Minttu Matintuvan Miku Hatsunena ja Heini Laurilan Kaitona.


Kuroshitsuji (suom. Musta hovimestari) kertoo nuoresta jaarlista, joka on tehnyt sopimuksen paholaisen kanssa. Paholainen suostuu suojelemaan poikaa, Cieliä, siihen asti kunnes tämä on saanut kostettua vanhempiensa kuoleman sillä ehdolla, että saa sitten pojan sielun. Ciel toimii kuningattaren ”koirana” ja tutkii tämän puolesta mm. murhia ja salakuljetustapauksia. Apuna Cielillä on paholainen Sebastian, tätinsä Angelina, jota yleisesti kutsutaan Madam Rediksi, sekä kartanonsa työväki. Sanna Lähdesniemi cossasi Madam Rediä.

 

1. Fuusio haastatteli cospaly-viikkoon osallistuneita
2. Miten päädyit harrastamaan cosplayta?
3. Kuinka kauan olet harrastanut?
4. Montako pukua olet saanut valmiiksi?
5. Teetkö pukusi itse? Jos teet, onko jokin osio jossa tarvitset apua?
6. Mitkä ovat harrastuksen parhaat/huonoimmat puolet?
7. Minkä takia osallistuit cosplay-viikkoon?
8. Oletko jo suunnitellut seuraavaa pukua? Jos olet, minkälainen siitä tulee?
9. Onko sinulla vinkkejä aloitteleville cossaajille?Paula Mikkola

1. Olin tiennyt aika pitkään cosplaysta animeharrastukseni myötä ja sitten kavereiden kanssa päätettiin tehdä cosplay-ryhmä viidenteen Animeconiin vuonna 2007.

2. Reilut kaksi vuotta, kesällä -07 cossasin ensimmäisen kerran.

3. 14 jos oikein laskin. :)

4. Ihan ensimmäisiä pukuja lukuun ottamatta olen tehnyt kaiken itse. Kun aloitin cosplayn, en tiennyt juuri mitään ompelusta, joten tarvitsin ystävieni apua siinä. Isäni on myös tehnyt minulle (puu)miekan.

5. Parhaita puolia cosplayssa ovat ainakin itse cossin suunnittelu ja tekeminen. On myös hienoa, kun conissa ihmiset ihailevat pukua tai cossattavaa hahmoa ja haluavat ottaa valokuvia. Aika egonnostatusharrastus tämä on. Huonoin puoli on ehdottomasti rahan meno. Rahaa kuluu itse puvun tekemiseen, ja coniin mentäessä matkoihin, majoitukseen ja ruokaan.

6. Kaverini yllyttivät. Alun perin en ajatellut osallistua, mutta minut puhuttiin ympäri ja väänsin pukuni kasaan parissa päivässä.

7. Seuraavat puvut tulevat todennäköisesti ensi kesän coneihin. Kaksi pukua olen jo päättänyt. Niistä tulee eeppisiä ja reippaasti monimutkaisempia verrattuna siihen, mitä olen aiemmin tehnyt.

8. Jos on innokas anime-, manga-, peli- tai leffafani, voi aloittaa cossaamalla vaikka lempihahmoaan. Liian vaikeaa ei kannata kuitenkaan valita, ellei ole aikaisempaa ompelukokemusta. Cosplay on monipuolinen harrastus, josta saa paljon irti. ;)

 

Sonja Viljamaa

1. Olen tiennyt cosplayn olemassaolosta suunnilleen kaksi vuotta internetin ja kavereideni välityksellä, mutta aloitin sen harrastamisen vasta tänä kesänä. Olin nähnyt kuvia kaikenlaisista hienoista ja aivan mahdottomistakin asuista ja minua kiinnosti kokeilla cossausta itse.

2. Heinäkuun Animeconista lähtien eli vähän vajaat neljä kuukautta. :)

3. Vasta tämän yhden, mutta lisää on ehdottomasti tulossa!

4. Koska en vielä ole mikään mestariompelija, äitini auttaa minua paljon erityisesti kaavojen ja vaikeasti toteutettavien kohtien kanssa.

5. Parhaita puolia ovat upeat ja mielikuvitukselliset puvut, itse tekeminen ja ompelutaitojen paraneminen sekä se erityinen conitunnelma, joka syntyy, kun samaan paikkaan on kokoontunut satoja cossaajia. Hahmoonsa on myös mukava eläytyä ja on hauskaa olla yhden päivän ajan joku muu kuin itsensä. Tähän mennessä monia huonoja puolia ei ole ehtinyt tulla vastaan, mutta kankaiden ja conimatkojen kalleus kyllä harmittaa.

6. Ryhmän painostuksesta. :P En ollut ajatellut osallistuvani, mutta onneksi Heini ja Sanna saivat puhuttua minut ympäri. Koulussa cossaaminen toi vaihtelua, herätti huomiota, ja kaikki pukuani kehuneet ja ihmetelleet saivat minut hyvälle tuulelle. :)

7. Olen miettinyt muutamia vaihtoehtoja, mutten mitenkään osaa päättää, minkä niistä valitsisin. Yhteen pukuvaihtoehtoon kuuluisivat mm. punaiset, korkeakorkoiset puusandaalit, pitkä vaalea peruukki ja siivekäs lakki, toiseen pitkä kivääri, sininen tunika ja säärystimet, ja kolmannessa vaihtoehdossa olisi punainen lyhyt peruukki, lentäjänlasit ja violetit pussihousut. Onneksi ensi kesän coneihin on vielä paljon aikaa...

8. Kannattaa valita puku omien taitojensa, käytettävissä olevien apuvoimien ja budjetin mukaan. On järkevää aloittaa puvun tekeminen ajoissa, jottei joudu tekemään sitä hutaisemalla loppuun. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei cosplay ole mikään kuolemanvakava harrastus, vaan sen ideana on pitää hauskaa. Nyt kaikki cossaamaan~!Minttu Matintupa

1. Ekassa conissani en cossannut ketään vaan menin vain katsomaan, millainen tapahtuma senvuotinen Tracon oli. Siellä oli paljon erilaisia ja hienoja cosplay-pukuja, mikä innosti cossaamaan itsekin seuraavassa conissa. Siitä se sitten lähti ja kaikissa muissa coneissani olenkin cossannut.

2. Olen harrastanut cosplayta noin puolitoista vuotta.

3. Minulla on kolme cosplay-pukua peruukkeineen valmiina, mutta niistä vain kahta olen käyttänyt.

4. En ole tehnyt pukujani itse. Kaksi niistä olen teettänyt ompelimossa ja yhden olen ostanut. Tarkoituksena olisi tehdä seuraava puku itse tai kaverin avustuksella.

5. Hyviä puolia ovat, että saa tehdä sitä mitä itse haluaa, tutustua uusiin ihmisiin sekä saada ihmiset kummastelemaan ja kyselemään harrastuksesta. On mukavaa joskus tehdä jotain sellaista, mitä ei joka päivä näe ja pitää samalla hauskaa! Huonoihin puoliin kuuluvat ainakin kalleus ja epävarmuus ulkomailta tilattujen peruukkien saapuvuudesta ja laadusta. Joskus cosplay-puvun tekeminen voi jäädä viime tinkaan. Puku ei valmistu ajoissa tai sattuu jotain muuta.

6. Koska oli jännää kokeilla, miltä koulussa cossaus tuntuu, ja käyttää pukua jossain muuallakin kuin coneissa. Jos on virallisesti cosplay-viikko, niin totta kai siihen piti osallistua, kun oli mahdollisuus. :) Koulun jälkeen kaupungilla cossaaminen oli myös hauska kokemus.

7. Olen joitakin hahmovaihtoehtoja harkinnut ja kyllä minulla on jo tiedossa, millainen seuraava pukuni mahdollisesti
olisi. Samanlainen kuin minulla oli koulussa cosplayviikolla, mutta eri väreillä ja peruukki on yhtä pitkä, mutta musta. Cosplay-viikolla hahmoni oli Miku Hatsune ja nyt tuleva cossini olisi Miku Zatsune. On muitakin vaihtoehtoja ja suunnitelmia, mutta katsotaan, minkä niistä toteutan. ;)

8. Hmm… Ainakin se, että kannattaa valita jokin yksinkertainen asu ensimmäiseksi cosplay-puvuksi ja sitten katsoa jotain haastavampaa. Jos tilaa peruukin, kannattaa hankkia se ulkomailta, koska Suomessa ei ole kovinkaan hyvälaatuisia peruukkeja. Tilatessasi peruukkia ulkomailta huolehdi, että tilaat sen tarpeeksi ajoissa! :)Heini Laurila

1. Ensimmäisessä conissani olin ihan normaaleissa vaatteissa ja ympärillä pyöri jos monenmoista pukua. Pukuilu näytti mukavalta, joten pitihän sitä kokeilla.

2. Olisiko puolitoista vuotta? Animecon vuonna 2008 oli ensimmäinen, jossa cossasin.

3. Eivät puvut ole koskaan valmiita, nykyisestäkin puuttuu piilarit, takista vuori ja kauluksesta sininen raita. Mutta kolme pukua löytyy ja suunnitelmissa on tällä hetkellä neljä uutta.

4. Teen suurimmaksi osaksi, mutta äiti auttaa kaavojen kanssa ja tiukoissa paikoissa.

5. Hyviä puolia ovat hahmojen monimuotoisuus ja se, että pukeuduttuaan joksikin hahmoksi, joten voi olla joku muu kuin itsensä. Ihmisten kommentit ovat mukavia, olivat ne positiivisia tai negatiivisia. Huonoja puolia ovat kankaiden kalleus sekä epävarmuus siitä, onko netistä tilattu peruukki juuri oikeanlainen ja ehtiikö se perille ennen conia. Myös oikeanlaisten kenkien ja kankaiden löytäminen on melko vaikeaa.

6. Ajatus koulussa cossaamisesta kutkutti ja pakkohan sitä oli kokeilla. :)

7. Olen suunnitellut. Tummansininen hihaton frakinkaltainen ja samanväriset hihattimet/irtohihat, mustat housut ja mukavasti yksityiskohtia. Mustat hiukset kahdella ponnarilla.

8. Jos ei ole kovin hyvä ompelija, kannattaa valita yksinkertainen asu. Jos kuitenkin on parempi käsistään, ovat mahdollisuudet rajattomat. Myös käsistään kätevät sukulaiset ja perheenjäsenet ovat hyvä apu. Cosplayn pääasiallinen tarkoitus on pitää hauskaa. :)Sanna Lähdesniemi

1. Olin kuullut mangasta ja animesta jo ala-asteella, mutta en itse ollut päässyt siihen sisään. Pokemon ja Digimon olivat ainoat tuntemani japanilaiset animaatiot. Seitsemännellä luokalla kuitenkin törmäsin kirjastossa sarjakuvahyllyllä muutamaan mielenkiintoiseen mangaan ja Japani-innostukseni alkoi siitä. Cosplayn pariin eksyin vasta lukiossa ja ensimmäistä kunnon cossiani käytinkin vuoden 2008 Traconissa.


2. Noin kaksi vuotta.


3. Ensimmäisenä conivuotenani sain vain kaksi pukua valmiiksi, mutta tänä vuonna kuusi. Eli yhteensä kahdeksan pukua löytyy.


4. Teen pukuni osittain itse, mutta saan tarvittaessa apua mummaltani, joka on käsitöissä mestariluokkaa. Yksi puvuistani on teetetty. Päätimme tämän vuoden kesänä kavereiden kanssa tehdä puputyttöcossiryhmän, mutta emme olisi osanneet itse ommella asuja, joten kaksi tuntemaamme artesaaniopiskelijaa teki ne.


5. Harrastuksen parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti conikulttuuri. Lähes kaikki conikävijät ovat ystävällisiä muille ja juttelemaan voi mennä kenen tahansa kanssa melkein mistä tahansa aiheesta. On kuin olisi monta tuhatta ystävää kokoontuneena samaan paikkaan. Pidän myös itse pukujen tekemisestä. On todella palkitsevaa saada puku valmiiksi ja päästä coniin se päällä. Huonoja puolia ovat rahan meno, conimatkojen pituus ja kankaiden huono saatavuus.


6. Pidän ihmisten järkyttämisestä, joten jo kaksi vuotta sitten osallistuin cosplay-viikkoon ja siitä lähtien osanottamiseni on ollut täysin varma juttu. Tämä oli siis minun osaltani kolmas cosplay-viikko.


7. Seuraava puku on jo valmistumassa ja sen pitäisi olla valmis parin viikon päästä, koska osallistumme kaverini kanssa cosplay-kilpailuun. Tästä puvusta tulee suhteellisen tavallinen sininen koulupuku.


8. Kannattaa kysellä lähipiiristä taitavia ompelijoita, jos tuntee olonsa epävarmaksi omien ompelutaitojensa suhteen. Ompelutaitoiset mummot, tädit, äidit ja siskot ovat hyödyllisiä harrastuksen kannalta. On myös järkevää penkoa vaatekaappiaan läpi ennen kankaiden ostamista, sillä vanhoja vaatteita saa yllättävän hyvin muokattua cosplayn tarkoitusta vastaavaksi.


Koulumme cossaajat kuvissa: Sanna Lähdesniemi, Heini Laurila, Minttu Matintupa, Paula Mikkola ja Sonja Viljamaa.

Teksti: Sonja Viljamaa ja Sanna Lähdesniemi
Valokuvat: Helena Koskinen
Hetalia-piirrokset: Hidekaz Himaruya
Madam Red-piirros: Yana Toboso
Vocaloid-piirrokset: YAMAHA

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016