Juuri siksi suomiräppi on niin masentavaa!

Rapmusiikki on suosittu musiikkityyli Vaasassa ja joka puolella Suomea. Listasimme top10-suomiräppärit, jotka kannattaa ehdottomasti tsekata!


1. Asa (Matti Salo)
Asa on 34-vuotias, kotoisin Kemistä ja asuu nykyään Helsingissä. Asan musiikki on erittäin kantaa ottavaa ja politiikkaan ja yhteiskunnan vääryyksiin keskittyvää. Se ei ole kaikista kevyintä kuunneltavaa, mutta jos pitää sanoista, joilla on kunnon merkitys, niin kannattaa ehdottomasti kuunnella.

"liian moni on jo oravanpyörään kaapattu,
puhdas ateisti, mulle spraykannu raamattu.
turha boustaa, meidän pitää oppii joustaa,
babylon on päässä, sinne vielä noustaan"
-Asa: Punaine tiili 2001

2. Cheek (Jare Henrik Tiihonen)

Cheek on 32-vuotias Vantaalta kotoisin oleva mies, joka ei suurempia esittelyitä kaipaa. Cheekin laulut, tai räpit, ovat kaikki samantyylisiä. Ne uppoavat nuorisoon, varsinkin teinityttöihin, täydellisesti. Voi myös olla, että miehen hyvällä ulkonäöllä on osaa hänen saavuttamaansa suureen suosioon. Cheekin musiikki sopii rentoon fiilistelyyn.

 

’’ mä käännän mun svägän päälle, sellainen fiilis et tänään lähtee
osanottajalista on salainen ja meidän juhliin vaan tsägäl pääse’’
-Cheek: Fiiliksissä feat Diandra 2013

3. Juju (Julius Kivi)

Juju on kotoisin Orivedeltä, mutta hän asuu nykyään vaimonsa ja kahden poikansa kanssa Sastamalassa. Juju nousi julkisuuteen huumemyönteisillä kappaleilla, ja suurin osa hänen uransa alkuvaiheen kappaleista käsittelee kyseistä aihetta. Nykyään Juju on kuivilla ja hänen musiikki on hieman erilaista. Juju sanoittaa  kaikki kappaleensa itse!

’’Pimeet pilvet päässä, ei ne sumenna mun tajuntaa. Tää on karua, vielä karumpaa. Satuttaa, laputtaa, yleisö holkissa taputtaa, kitisee, vikisee, nitisee, ei pysty sammuttaan’’
-Juju: Loppu 2011  


4. Karri Koira (Karri Sirén)

Karri Koira on suomiräpin uusia tulokkaita ja nousi julkisuuteen vuonna 2012 debyyttialbumillaan. Karri Koiran musiikki on piristävää, monipuolista ja viihdyttävää. Tämän räppärin monet kappaleet ovat erittäin humoristisia ja taitavasti sanoitettuja.

’’Aina kun sut nään, sanon jotain typerää, eiks oo noloo käyttää pyöräilykypärää, ei vaan ei vaan, en mä sitä tarkottanu ollenkaan, koitan seivaa, mut sä lähit himaan polkemaan.’’
-Karri Koira: Pyöräilykypärä 2012


5. Altis (Sebastian Hämäläinen)

Tämä 24-vuotias räppäri on kotoisin Turusta. Altis tuli tunnetuksi rapbattle-kilpailuista, joista hänellä on taskussa monta Suomen mestaruutta. Jos pitää kunnon räpistä, niin kannattaa kuunnella Altista! Hän on sanavalmis ja erittäin monisanainen mies.

Arvostelee mun friistaili videoit ku niil o varmaa nii paljo viisaampii ideioit
Mite ois jos ne ite vois tulla pimennoist lavalle tavailee ja ittellensä nimen lois.’’
-Altis: Ottaa päähän 2011

 

6. Spekti

Spekti eli Juho Samuli Huhtala on syntynyt vuonna 1979 Helsingissä ja asuu siellä nykyäänkin. Hän aloitti uransa Trilogia-yhtyeessa, mutta sittemmin hän on itsenäistynyt sooloartistiksi. Hän levyttää nykyään Rähinä Recordsille. Spektin musiikki on mukavaa kuunneltavaa!

"Tääl eletään vaan kerran
ja aattelin elää nyt sen verran,
kun haluun enkä herran pelossa
koittaa vaan sinnitellä elossa."
-Spekti: Teen mitä haluun 2013

 

7. Brädi (Kari Olavi Härkönen)

Brädi on 34-vuotias lahtelainen soolo hiphop-artisti. Hänet tunnetaan soolomateriaalinsa lisäksi yhtenä lahtelaisen 5th Element -hiphopyhteisön perustajajäsenenä sekä yhtenä rap-yhtye Herrasmiesliigan MC:nä. Brädi on tullut tunnetuksi monien huippuartistien siivellä, ja pikku hiljaa hän tekee omaa soolouraa suomiräpin huipulla.

"Ja tääl on liika feikkii, feikkii. Ku beibi sä taas sä oot salee upee ilman meikkii. Ei pintaa ja muovii, mä haluun enemmän. Olla sun myöhäisillan viihde ku Letterman."
Brädi: Lämpöö 2012

8.Mikael "MG" Gabriel (Mikael Kristian Gabriel Sohlman)

Tämän Helsingistä kotoisin olevan 24-vuotiaan artistin debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2009 ja hänen uransa lähti nousuun vuonna 2010. MG:n biisit ovat rentoja ja meneviä, ja ne sopivat laajalle kuulijakunnalle. Rempseiden kesähittien lisäksi löytyy myös ikävää ja surua käsitteleviä kappaleita, kuten Sä olit oikees, Päästä mut pois ja Kipua. Mikael Gabriel on suosittu varsinkin nuorten kuuntelijoiden keskuudessa, ja hän on myös toiminut Uniikin ja Cheekin tuplaajana.

"Mä oon seilannu merten toisel puolel, mitä tulee vihaan nähny miten toinen kuolee. Nähny syövän elämää syövän, nähny väkivaltaa ja miehen naista lyövän."
Mikael Gabriel: Kipua 2011

 

9. Juno (Jon Korhonen)

Juno on rempseä 27-vuotias kenialaiset sukujuuret omaava suomalainen rap-artisti. Junon tunnistaa hänen rastoistaan ja rennosta tyylistään esiintyä lavalla. Junon musiikki on menevää ja sopii kuunneltavaksi moniin eri tilanteisiin.

’’ Aina pään sisäl bisneskuviot. On nähty mait, mantui sekä studiot. Juna-asemii, festarilavoi ja jonku jengin fanibussei vääril sanoil. Emmä vieläkään tee mitään muuta, ku soitan mun suuta.’’
-Juno: Kuuluuks feat Janna & Gracias 2013

 

10. JVG (Jare ja Ville-Galle)

JVG:n nimen takana olevat artistit ovat oikeilta nimiltään Jare Joakim Brand, s. 8. lokakuuta 1987, ja Ville-Petteri Galle, s. 4. lokakuuta 1987. JVG on helsinkiläinen rap-duo, jonka kappaleiden sanoitukset liittyvät pääsääntöisesti urheiluun ja jääkiekkoon. Duo nousi suuren yleisön tietoisuuteen keväällä 2011 julkaistulla "Häissä" -kappaleellaan.

JVG:n kappaleet ovat meneviä hittikappaleita, joiden mukana voi laulaa ja tanssia. Tarttuvat sanat vievät mukanaan, sillä duon hittibiisejä soitetaan jatkuvasti ainakin radiossa.

"Suomen jääkiekko sekasin, kun Pekka Poudan säätieto. Myllyllä ylähyllyllä, koko hiihto oha pyllystä. Muista ku rupeet urheilee et tää ei sovi surkeille."
Jare&Ville-Galle ft. Heikki Kuula: Epoo 2012

Teksti: Juulia Järvinen, Roosa-Maria Westerholm ja Jenna Järvenpää

Kuvat: Juulia Järvinen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016