Anime ja Manga - japanilaista mutta mitä?Itse en ole koskaan ollut minkään sortin manga-fani enkä ole oikeastaan tiennyt, mitä se on. Niinpä marssin tietokoneelle ja avasin Googlen. Se nakkasi 1 190 000 osumaa sanoista anime ja manga. ”Huh huh, anime ja manga taitavat sittenkin olla aika suuri juttu maailmalla", ajattelin.

Länsimaissa animella tarkoitetaan yleensä japanilaista animaatiota. Anime tunnetaan erikoisesta ja eksoottisesta piirrostyylistä, joissa esimerkiksi korostetaan hahmojen hiuksia, jotka uhmaavat yleensä painovoimaa ja ovat räikeän väriset. Animesta itselleni tulevat ainakin mieleen Pokémon, Hopeanuoli ja Muumit, jotka ovat kaikki siis animesarjoja.

Manga on japania ja tarkoittaa sarjakuvaa. Sitä myydään miljoonittain, ja sitä lukevat niin nuoret kuin vanhatkin. Mangalla on lukuisia lajityyppejä, jotka luokitellaan esimerkiksi sarjan ajatellun kohderyhmän tai juonen tyylin perusteella. Manga-hahmojen tyylit ovat tärkeitä, ja esimerkiksi jo jonkin hahmon ulkonäöllä kerrotaan, onko hän ”hyvä” vai ”paha”. Lapsia kuvataan mangassa useimmiten suurisilmäisinä, mikä kertoo hahmon viattomuudesta. Ilkeille ja rumille hahmoille piirretään sen sijaan pienet silmät. Suuret silmät ovat kauneusihanne, ja ne ovat monimutkaiset piirtää.

Kuka sitten on tämän kaiken takana? Miksi ja miten manga luotiin? Osamu Tezuka oli mies, joka loi tunnetun isosilmäisen mangatyylin. Tarinan mukaan hän jumaloi Walt Disneytä, ja sanotaan, että hän keksi silmien tyylin Disney-filmien söpöjen kauriiden silmistä.

Nyt siis tiedän, mitä anime ja manga ovat. Vai tiedänkö? Paperilla lukee kyllä mustaa valkoisella. Jotkut ihmiset varsinkin Japanissa omistavat kuitenkin koko elämänsä animelle ja mangalle. Heidän huoneensa ovat täynnä erilaisia pieniä patsaita, jotka esittävät eri manga-hahmoja. He pukeutuvat lempihahmojensa näköisiksi, tapaavat muita kaltaisiaan, esittelevät upeita, todella yksityiskohtaisia asujaan ja ottavat paljon valokuvia. He syövät ruokaetiketin mukaisesti sekä voivat kuunnella tietynlaista musiikkia. Ja yllätys yllätys – suurin osa näistä animelle ja mangalle elämänsä omistaneita ovat miehiä!


Lisää tietoa tiedonjanoisille:

Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Anime ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Manga Google: http://www.zakura.org/


Toimittaja: Heidi Turunen
Piirrokset: Laura Hotakainen
Haastattelu animen harrastajille      
 
1. Kuka olet?
2. Miten ja minkä ikäisenä löysit animen/mangan?
3. Mikä siinä kiehtoo?
4. Oletko ikinä osallistunut mihinkään anime/manga -tapahtumaan? Järjestetäänkö niitä paljon Suomessa?
5. Meneekö harrastamiseen paljon rahaa, ja viekö pukeutuminen sekä laittautuminen paljon aikaa?
6. Mistä ostat vaatteesi?

 

1. Laura

2. Siskoni osti matkalukemiseksi Ranma ½ vol.8 joskus kauan sitten.
3. Kaunis jälki ja hahmot.
4. En, mutta haluaisin kohtuupaljon.
5. Ei minulta, mamma betalar.
6. Ompelen itse vaatteeni, jos mahdollista.


1. Laura
2. Noin 13-vuotiaana eli kolme vuotta sitten.
3. Voi kuule, sitä on vaikeeta kertoa… Pääsee ainakin hetkeksi pakoon todellisuudesta.
4. En, olen aikonut mennä, mutta en ole sitten saanut sitä aikaiseksi. Ei niitä tapahtumia niin paljon järjestetä kuin itse Japanissa.
5. No ei ainakaan mulla mee paljon rahaa, ainakaan tällä hetkellä. En pukeudu mitenkään erikoisesti.
6. Pukeudun ihan normisti, koska se on normaalia :D


Haastattelijat: Annina Ahlsved ja Laura Hotakainen
Piirrokset: Laura Hotakainen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016