Muodin vuosikymmenetVaatteet tekevät miehen. Vaihtelu virkistää. Vanhassa vara parempi. Kaikki nuo ovat suomalaisia sananlaskuja, jotka voisivat kuvata muotia ja sen pitkää historiaa. Muoti toistaa itseään jatkuvasti, säännöllisin väliajoin. Voit olla siis varma, että monet naurettaviltakin tuntuvat muotivillitykset tulevat vielä takaisin - vain pienen kasvojenkohotuksen saaneena.
  


Muoti on kuin itsestään jakautunut eri vuosikymmenille, ja tietyt trendit tuntuvat leimaavan vahvasti joitakin niistä. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, minne esimerkiksi uuden bolerosi juuret ulottuvat? Muodilla onkin pitkä historia, joten listasimme vaikuttavimmat vuosikymmenet.
 

1920-luvun muoti – niukkaa ja poikamaista
Tyyli oli 1920-luvulla osaltaan poikamaista erityisesti lyhyiden hiusten ansioista. Hiukset haluttiin sileiksi ja niskasta lyhemmiksi kuin edestä. Hiuksiin kiinnitettiin helmiä ja sulkia. Kellohattu tuli muotiin, ja usein se vedettiin niin syvälle päähän, että hatun alta pilkisti vain hallittu hiuskiehkura. Kaulukset sekä hihat katosivat muodista ja vyötärönlinja madaltui lantiolle.

Naisellisen yksinkertainen muoti löi läpi, kun Coco Chanel lanseerasi valkokauluksisen mustan kreppipuvun. Naisille, joita kutsuttiin Charleston-tytöiksi oli ominaista meikin käyttö arkisin ja hameiden helmojen lyheneminen. Vaatteista tulikin pian niukempia ja kapeampia kuin koskaan aiemmin. Leikkaukset olivat geometrisia ja erityisesti sateenkaaren värit olivat suosiossa.

 

1960-luvun muoti – värikästä ja rentoa hippityyliä   
Vuosikymmen oli hippiliikkeen kulta-aikaa. Naiset pukeutuivat kireisiin, mutta alaspäin leveneviin housuihin sekä värikkäisiin tunikoihin, joita koristivat monenlaiset printit, kuten kukat ja pitsi. Hiukset olivat pitkät ja luonnollisen kiharat. Erilaiset hiusnauhat olivat suosittuja. Käsiä ja kaulaa koristivat monenlaiset helmet, ja joskus kuljettiin avojaloin.

Beatles-yhtye nousi suosituksi bändiksi, ja heidän hiusmuotiaan sekä vaatteitaan kopioitiin. Kaula-aukko avartui, ja minihame keksittiin.

Meikkityyli puolestaan vaihteli läpi 60-luvun. Ripsissä oli erittäin paljon ripsiväriä ja silmissä oli usein irtoripset. Meikkipohja oli erittäin paksu. Naiset ottivat mallia myös elokuvista, ja esimerkiksi Kleopatran meikkityyliä ihannoitiin.

1980-luvun muoti – ylisuurten paitojen ja neon-värien sekamelskaa
80-luvusta tulee monelle mieleen ensimmäisenä kirkkaat neon-värit. Pinkkiä, keltaista, oranssia ja vihreää oli kaikkialla. Trendikkäät pitivät olkatoppauksia, minihameita, säärystimiä, wayfarer-aurinkolaseja, Reebokin Hightops-kenkiä (nykyään Freestyle), MC Hammer -housuja ja ylisuuria paitoja. Kun vielä ottaa huomioon, että kerrospukeutuminen oli muotia, saadaan aikaan melkoinen sekamelska.

80-luvun hiuksissa tärkeintä oli volyymi. Hiukset tupeerattiin ja kiharrettiin mahdollisimman isoiksi ja näyttäviksi.

Naiset käyttivät myös paljon meikkiä – siis todella paljon. Luomivärien käyttöä ei ujosteltu, vaan käytettiin muun muassa sinistä, keltaista, oranssia ja pinkkiä. Eyelinereita ja ripsivärejäkin löytyi monissa eri väreissä. Poskipunaa taas piti levittää useita kerroksia. Monet halusivat kasvoihinsa samanlaisen luomen kuin Madonnalla, eikä silloin ollut ollenkaan epätavallista, että sellainen saatettiin piirtää itselle ruskealla eyelinerilla!


1990-luvun muoti – yksilöllistä ja omalaatuista

90-luvun pukeutumisessa kävi oikeastaan kaikki. Jotkut olivat vannoutuneita grunge-faneja ja pukeutuivat kuluneisiin bändi- ja flanellipaitoihin, kun taas toiset olivat juuttuneet 80-luvulle ja pukeutuivat vieläkin kuin kävelevät ilotulitukset. Urheiluvaatteet, moniväriset abstraktit kuviot, napakorut, matalat vaaleat farkut, hawaiji-paidat, caprit, paksupohjaiset kengät ja mustat nahkatakit olivat muodissa.

Musiikilla on aina ollut vahva vaikutus muotiin, ja niin oli 90-luvullakin. Kurt Cobain, Spice Girls, Madonna ja useat räppärit olivat suunnannäyttäjiä.

90-luvun alkupuolella meikissä keskityttiin luonnollisuuteen ja käytettiin esimerkiksi beigeä huulipunaa. Jotkut taas käyttivät mustaa eyelineria ja punaista huulipunaa. 90-luvun loppupuolella ihastuttiin erilaisiin kimalteisiin, joita levitettiin silmien läheisyyteen.


Mitä muodin historia opettaa?
Muodin eri aikakaudet kertovat meille paljon sen ajan ihmisistä ja siitä, mikä oli milloinkin tärkeää. Seuraavan kerran vaatekaupassa ollessasi pysähdy katselemaan, moniko vaate on nostettu uudelleen jalustalle. Vanhat trendit tulevat ja menevät. Jos kaipaat tyyliisi vivahteita menneiltä vuosikymmeniltä, kipaise vaikka äitisi komerolle. Voit tehdä uskomattomia löytöjä ja yhdessä äitisi kanssa syventyä hänen nuoruuskuviinsa. Saatat löytää niistä inspiraatiota omaan pukeutumiseesi!


Toimittajat: Heidi Turunen ja Emmi Nurmi
Piirrokset: Katri Kaarto
 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016