ELOKUVA-ARVOSTELU: Eräänä kesäisenä päivänä

Eemu Laurilan uusin elokuva Eräänä kesäisenä päivänä on ilmestynyt. Aiemmin FUUSIOssa julkaistussa ohjaajan haastattelussa kysyttiin elokuvasta, ja nyt saadaan nähdä, mistä tämä elokuva on tehty! 

Eemu Laurilan uusimman lyhytelokuvan ensi-ilta oli 12.12.2012 – siis samana päivänä kuin nähtiin Hobitti: Odottamaton Matka. Eräänä kesäisenä päivänä on myös julkaistu Youtubessa 30.12.2012. Ovatko pojat onnistuneet tekemään hauskan lyhytelokuvan?

Elokuvan päähahmot ovat Samuli Pietikäinen ja Ville Keskikuru. Pojat ovat saaneet kuulla, että he ovat joutuneet Eemu Laurilan ja Pyry Kedon uuteen elokuvaan. Nyt Samuli ja Ville yrittävät päästä elokuvasta pois, joten he päättävät etsiä käsiinsä kirjailija Jörgen Bratwurstin (Eero Laurila), joka on kirjoittanut kirjan "Näin selviydyn pois elokuvasta". Hän on ainoa, joka voi auttaa Samulin ja Villen pois elokuvasta.

Elokuva siis alkaa siitä, kun Ville ja Samuli ovat kävelemässä kaupungilla, kunnes he tapaavat tunnetun suomalaisen näyttelijän. Jussi-palkittu näyttelijä Jorma Tommila kertoo pojille, että hän on cameo-roolissa Eemu Laurilan uudessa elokuvassa. Pojat tietenkin ihmettelevät aluksi tätä, mutta sitten he tajuavat, että he ovat joutuneet elokuvaan.

Juoni poikkeaa tavallisesta komediasta; en itse ainakaan keksi toista elokuvaa, jossa olisi samanlainen tarina. Elokuvan juoni voi aluksi vaikuttaa melko oudolta, mutta siihen tottuu ja lopulta katsoja on valmis toteamaan, että se on hyvin tehty.

Moni elokuvan vitseistä koostuu siitä, että elokuvan hahmot puhuvat yleisölle. Tätä kutsutaan ”neljännen seinän rikkomiseksi”. Suurin osa vitseistä on hyvin keksittyjä ja ne on myös toteutettu hyvin. Vitsit, jotka pilkkaavat tavallisia elokuvia, kuten keskustelu kertojan kanssa, ovat oikein hyviä. Elokuvan loppupuolella nähdään mielestäni sen parhaimmat hetket.
Elokuvassa näyttelee aika monta eri ihmistä, jopa tämän arvostelun kirjoittaja. Arvostelun lukija voi ehkä ihmetellä, onko oikein arvostella elokuvaa, jos on siinä itse mukana. Noh, voin kyllä sanoa, että ei se oma roolisuoritukseni paras ollut, mutta ei se kamalakaan ollut. Elokuvassa on muutenkin monia hyviä näyttelijöitä, kuten Eero Laurila, joka onnistui hyvin roolisuorituksessaan kirjailija Jörgen Bratwurstina. Muut näyttelijät, jotka olivat cameo-rooleissa, onnistuivat hyvin omissa rooleissaan. Elokuvassa on myös pieni viittaus Eemu Laurilan viimeksi tehtyyn elokuvaan ”Indiana Jantunen”, mikä oli mukava yllätys.

Elokuvan kuvaaja on Pyry Keto, joka on kuvannut elokuvan oikein hyvin. Tietyt kuvakulmat on hyvin tehty, mutta joskus, kun kamera seuraa päähahmoja, sen olisi tietenkin voinut tehdä vielä paremminkin. Huomasin myös, että Pyry Keto käyttää erilaisia kuvaustyylejä, kuten sitä, että lähikuvassa hahmon naama näkyy tarkasti ja tausta on epäselvä. Tämä on mielestäni oikein hieno lisäys.

Vaikka elokuva on täynnä hyviä vitsejä, niin mikään elokuva ei ole täydellinen. Kiroilu elokuvassa voi häiritä joitakuita henkilöitä, ja välillä elokuvassa voi tapahtua asioita, joita ei odottaisi. Esimerkiksi elokuvassa on hyvin lyhyt pätkä, jossa hahmo ampuu toisen hahmon. Tämä ei ehkä haittaa kaikkia, mutta omasta mielestäni kohtaus tulee niin kovin yllättäen ja varoittamatta, että se häiritsi. Vaikka elokuvan musiikki ei ole mitenkään erikoista, onneksi on edes jotain ääntä, ettei elokuva ole äänetön.

Muuten elokuvassa ei ole paljoa valittamista. Pojat ovat onnistuneet tekemään hauskan lyhytelokuvan, jossa on kekseliäs juoni ja hyvät hahmot. Käsikirjoitus on hyvin tehty, ja näyttelijät ovat onnistuneet rooleissaan. Elokuvan pituus on myös sopiva: se ei ole ei liian pitkä eikä liian lyhyt. Hienosti tehty, pojat!

Teksti: Tuomas Suokko

Kuvat: Eräänä kesäisenä päivänä FB-sivut.

 

YOUTUBE: Eräänä kesäisenä päivänä

 

Lue lisää

Eemu Laurila - Vaasan oma nuori elokuvaohjaaja

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016