Taidetta elämään!Sana “taide” saattaa tuoda mieleen museoiden pölyiset kokoelmat tai opettajien ja oppaiden kuivat selostukset vuonna kivi ja kanto eläneistä taiteilijoista käsittämättömine elämänkertoineen. Taide käsittää kuitenkin paljon muutakin. Lähes jokainen kuuntelee musiikkia, katselee elokuvia tai lukee kirjoja, eli nauttii taiteesta. On paljon kaikenikäisiä ihmisiä, jotka ammentavat taiteen tekemisestä voimaa ja joillekin kehittyy siitä ammatti.


Opiston rehtori Rolf Nordman kertoo suosituimpien soittimien olevan piano ja kitara. Tavoiteltuja ovat myös laulun ja rytmimusiikin opinnot. Kuula-Opistossa opiskelee kaikenkaikkiaan peräti 1200 oppilasta ja toimipisteitä on kauempana asuvien iloksi myös Laihialla ja Isossakyrössä.

Nordman kertoo Kuula-Opiston tavoitteisiin kuuluvan lähinnä hyvän harrastuksen tarjoaminen kaiken ikäisille. Hän muistuttaa, että Kuula-Opisto antaa vahvan perustan niille, jotka hakevat myöhemmin opiskelemaan ammatikseen musiikkia. Musiikkiopisto ei pidättäydy opettamaan anoastaan musisointia, vaan klassisen baletin ja nykytanssin opiskelu on toinen mahdollisuus.

Vaasassa toimii Kuula-Opiston lisäksi useita yksityisiä eri soittimiin erikoistuneita opettajia. Vaasan musiikilliseen antiin kuuluu myös mahdollisuus käydä peruskoulun luokat kolmannesta yhdeksänteen musiikkipainotteisina musiikkiluokilla.

 

Keikkaa tarjolla

Kevyempää musiikkia voi soitella vaikkapa Vaasan rokkikoulun unnelmallisessa kämpässä kulttuuritalo Kultsalla. Rokkikoulussa harjoittelee tällä hetkellä kerran viikossa seitsemän bändiä, joista jokaisessa on jäseniä neljästä ylöspäin. Joka vuosi rokkikoulun aloittaa pari uutta ihmistä aivan puhtaalta pöydältä, soittotaitoa ei välttämättä tarvitse olla omasta takaa. Rokkiopettajat antavatkin halukkaille yksityisopetusta.

Kun rokkikoulubändi on kasassa, aletaan tottuneiden musiikkimiesten Max Bäckmanin ja Olli Rantalan avustuksella harjoitella bändin itse valitsemia kappaleita, jotka päästään esittämään aina lukukauden päätteeksi keikalla Club 25:ssä. Muita keikkailumahdollisuuksia tarjoutuu aina silloin tällöin, ja onpa osa rokkikoululaisista nähty piipahtamassa jopa Helsingin Nosturissa.

Pienempiin pitäjiin verrattuna Vaasa on siis hyvin ihanteellinen paikka kaikenlaiselle musiikin harrastamiselle.

 

Vinkkejä suurten taiteilijoiden teoksista

Perinteisesti taiteeksi luetaan tietenkin piirrustus- ja maalaustaide. Vaasassa toimii tällekin taiteenlajille oma koulunsa, Vaasan kuvataidekoulu. Sitä ylläpitää Vaasan kaupungin lisäksi Vaasan

Työväenopisto. Kuvataidekoulu on hyvin suosittu, ja kyseisessä talossa Kasarmialueella annetaan lähes joka päivä joko kuvataiteen tai ilmaisutaidon opetusta.

Kuvataiteen puolella ei keskitytä ainoastaan vain maalaamiseen, piirtämiseen tai esimerkiksi savitöihin, vaan tunneilla käydään läpi myös taiteen historiaa ja tyylisuuntia.

”Kuvataidekoulun opetus on korkealaatuista ja ilmapiiri rento”, kuvailee Vaasan lyseon lukion abi Annina Pesonen, joka on käynyt taidekoulua peräti 11 vuotta. Erilaisia taidematkojakin pyritään järjestämään vuosittain, ja viime vuonna nuoret taiteilijat pääsivät tutkimaan mm. Edelfeltin teoksia Helsingin Ateneumiin.


Kuvaa, draamaa ja säveliä

Tikanojan taidekotiin Hovioikeudenpuistikolla ovat nuoret vaasalaiset tutustuneet jo todennäköisesti tarhaiästä alkaen. Se lieneekin hyvä asia, sillä taidekodissa pidetään jatkuvasti erityylisiä taidenäyttelyitä ja esillä on eri taiteilijoiden ja aikakausien teoksia.

Näyttelyiden yhteydessä esitetään silloin tällöin myös kaikenikäisille tarkoitettuja kuvaelmia ja pieniä näytelmiä. Lapsille taidekoti tarjoaa usein mukavaa ohjelmaa, ja esimerkiksi Kuula-Opiston oppilaat pääsevät välillä esiintymään Tikanojalle.


Parrasvaloihin?

Nuoret katsovat usein myös paljon elokuvia ja niidenkin innoittamana monet toivovat pääsevänsä joskus opiskelemaan ilmaisutaitoa ja ehkä joskus mukaan elokuvaprojekteihin tai näytelmiin. Useat muistavat jo lapsuudestaan itsekeksittyjä näytelmien pätkiä, joita on sitten kilvan esitetty vanhemmille ja muille lapsille. Myöhemmin jotkut ovat lähteneeet mukaan johonkin näytelmäkerhoon, joita on ainakin muutamia Vaasassakin.

Näyttämötaiteesta pääsee vaasalainen nauttimaan ainakin Vaasan kaupunginteatterissa, jossa pyöriikin näytelmiä ja oopperoita jatkuvasti. Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi taas tarjoaa vähän nuorempaa näkökulmaa esityksiin. Rampin pyrkimyksenä on antaa kaupungin teatteritaiteelle uutta, kekseliästä ja kokeilevaakin ilmettä. Ylioppilasteatteri tuo jäsentensä lahjat esille käyttämällä paljon omia tekstejä ja ohjaajia

Vaasassa on parhaillaan käynnissä mielenkiintoinen taideprojekti, jossa yhdistetään elävää musiikkia ja näytelmää täyspitkäksi musikaaliksi. Toteutuksessa on käytetty myös tanssia. Kaikki näyttelijät ja soittajat ovat nuoria, peruskoulun yläluokkalaisista lukioikäisiin. Musikaalin verhojen takaa löytyy Vaasan rokkikoulu ja nuoriso- ja kulttuuritalo Kultsan näytelmäkerho.

Teksti: Aurelia Mäkynen
Piirrokse: Annika Luukkanen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016