Eemu Laurila - Vaasan oma nuori elokuvaohjaaja

Kaksi poikaa on joutunut elokuvaan, ja he yrittävät päästä elokuvasta pois! Tämä on Eemu Laurilan uuden elokuvan ”Eräänä kesäisenä päivänä” juoni. Lue, kuinka Eemu kertoo uudesta lyhytelokuvastaan ja siitä, mitä elokuvan teossa tapahtui.

 

Lähes kaikki nuoret katsovat elokuvia, mutta moni ei uskaltaisi tehdä elokuvaa. Se vaatisi paljon aikaa, rahaa ja kiinnostusta. Nyt haastattelussa kuitenkin on Eemu Laurila, joka kertoo hänen uudesta lyhytelokuvastaan ”Eräänä kesäisenä päivänä”.

Aloitetaanpa haastattelu.

 

1. Kuka sinä olet, ja mikä on ”Eräänä kesäisenä päivänä”?

Olen Eemu Laurila, 17, Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat -bändin kitaristi-laulaja-lauluntekijä. Harrastan näyttelemistä ja teen kaveriporukalla leffoja. "Eräänä kesäisenä päivänä" on meidän kuvausporukan E Media Groupin uusin lyhytelokuva.

 

2. Mikä on elokuvan juoni?

Elokuvan tapahtumat lähtevät käyntiin, kun Samppa (Samuli Pietikäinen) ja Ville (Ville Keskikuru) tajuavat joutuneensa Eemu Laurilan ja Pyry Kedon uuteen elokuvaan. He päättävät etsiä käsiinsä kirjailija Jörgen Bratwurstin (Eero Laurila), joka on kirjoittanut kirjan "Näin selviydyn pois elokuvasta". Hän on ainoa, joka voi auttaa Sampan ja Villen pois leffasta.

 

3. Kuinka kauan kuvaaminen ja editointi veivät aikaa?

Elokuva kuvattiin aika nopealla aikataululla: varsinaiset kuvaukset hoidettiin parissa viikossa, ja editointi kesti pari kuukautta. Editointivaiheessa myös äänitettiin esim. elokuvan kertojan repliikit. Matias Koivusalo säveltää parhaillaan elokuvaan musiikkia.

 

4.Tuliko elokuvaa tehdessä eteen koskaan ongelmia?

Aina kaikkea pientä ongelmaa on, ja elokuvan tekohan on suurimmilta osin odottelemista...ainakin näyttelijöiden osalta. Tässä leffassa taisi olla vaikeinta sovittaa näyttelijöiden aikataulut yhteen niin, että saataisiin kaikki oikeaan aikaan paikalle.

 

5.Elokuvassa on aika tuttu suomalainen näyttelijä. Kuka hän on, ja miten te saitte hänet tekemään pienen cameo-roolin?

Jees, elikkäs Jussi-palkittu näyttelijä Jorma Tommila esiintyy leffassa lyhyessä cameo-roolissa. Tommila on näytellyt mm. sellaisissa leffoissa kuin "Rare Exports," "Harjunpää ja pahan pappi", "Rölli ja metsänhenki" sekä ensimmäisessä Vares-leffassa "Vares -yksityisetsivä"". Eli hän on astetta kovempi jätkä.

Tommila on tällä hetkellä näyttelijänä Vaasan kaupunginteatterissa, ja mä sitten kysyin, suostuisiko hän vierailevaksi tähdeksi mukaan leffaan. Hän halusi käsikirjoituksen luettavaksi ja suostuikin sitten mukaan. Se oli tosi iso juttu meille, ja arvostan aivan älyttömästi, että hän lähti ennakkoluulottomasti mukaan ihan harrastajajuttuun, vaikka on itse kovan luokan ammattilainen. Hänen kanssaan oli mukava ja rento työskennellä, ja Tommila itsekin otti kuvauksissa rennosti. Mahtava juttu ja hieno mies.


6.Olet myös tehnyt elokuvan vuonna 2010. Oliko tämä elokuva helpompi tehdä?

Me tosiaan kuvattiin silloisen Epeli Entertainmentin kanssa (nyk. E Media Group, sama jengi mutta eri nimi) tunnin pituinen seikkailuelokuva "Indiana Jantunen ja viikinkien kulta". Puhun nyt meistä, kun en ole yksin tätä leffaa tehnyt; kuvausryhmään kuuluu lisäkseni siis Pyry Keto, joka vastaa kuvauksesta, editonnista ja myös leffojen suunnittelusta, ja Eero Laurila, joka myös käsikirjoittaa ja näyttelee. Itse siis olen ohjannut leffamme, käsikirjoittanut suurimman osan ja hoitanut kaikki käytännön asiat. No niin, eli siis mä ohjasin ja käsikirjoitin "Jantusen", Pyry kuvasi ja editoi, ja Eero ja Pyry näyttelivät pääosissa. Elokuvaa kuvattiin ympäri Vaasaa, mm. YLE Pohjanmaan studioilla. Leffa sai loppuvaiheessa apurahaa Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta ja sillä osallistuttiin myös Minun Elokuvani  -elokuvakatselmukseen Vantaalla. Siellä mm. "Niko, lentäjän poika" -elokuvat ohjannut Kari Juusonen antoi kehuja ja vertasi "Jantusta" jopa Spede Pasasen elokuviin... Se oli siistiä.

Mutta joo, "Jantunen" paisui leffaa tehtäessä ja oli kaikkiaan tosi raskas projekti, ensimmäinen kunnon leffa ja heti siitä sitten tuli tunnin pituinen... Mutta siinä oppi tosi paljon, ja sitä oli kiva tehdä, niin kuin leffoja yleensäkin. Ja onhan se meille tosi tärkeä leffa. Mutta kyllä tätä "Kesäinen Päivä" on ollut monta, monta kertaa helpompi tehdä. Kaikki on tuntunut iisimmältä kuin ennen ja nyt on kokemusta aiemmista jutuistakin. Tämä on lyhyempi kuin "Jantunen". Suurin osa kuvauksista tehtiin kesäkuussa tuolla keskustassa ulkosalla, ei tarvinnut mitään erikoisia kuvauspaikkoja ja roolivaatteita... Roolejakin on aika vähän, Samppa ja Ville ovat kuvassa koko ajan, ja luonnollisesti he olivat kuvauksissa joka päivä. Muut näyttelijät sitten vierailivat kuvauksissa vain sen yhden päivän ajan, jolloin heidän osuutensa kuvattiin, paitsi että Eerolla oli myös vähän enemmän päiviä. Mun mielestä varsinkin Samppa, Ville ja Eero vetävät roolinsa tosi hyvin, Samppa ja Villehän näyttelevät periaatteessa vähän niin kuin itseään, eikä se todellakaan ole helppoa "olla vaan tavallisesti" ja olla sitten vielä luonnollinenkin. Eeron rooli taas on selvästikin elokuvahahmo, karrikoitu vanha kirjailija. Eerohan kirjoitti itse omat kohtauksensa, ja mun mielestä kaikki kolme tekivät tosi hyvää työtä.

7.Millaista on tehdä melko nuorena elokuvia? Onko se kuinka haastavaa?

Hmm...En ole koskaan miettinyt sitä noin. Tekemällä oppii, ei kai siinä sen kummempia. No sanotaan, että yleisesti ottaen harrastajaelokuvissa on samoja vaikeuksia, käsikirjoitusvaiheessa pitää tarkkaan miettiä, mitä voi tehdä ja mitä ei. Jos työskentelet isolle firmalle, niin voit laittaa, että ”ufot räjäytti presidentinlinnan paskaksi”. Se on sitten muitten työ miettiä, miten se toteutetaan, mutta harrastajaleffoissa homman nimi on vähän eri. Pienillä budjeteilla tehdään ja useimmiten oman näköisiä elokuvia, jotka poikkeavat massavirrasta. Tämähän ei tietysti päde aina…
 

8.Milloin sinulle tuli mieleen, että ”Minä haluan tehdä elokuvia”?

Me aloitettiin joskus 10–11-vuotiaina kuvata Pyryn videokameralla. Ensin tehtiin sketsejä vähän samaan tyyliin kuin Jopet-showssa ja Kummelissa, sitten seitsemännellä luokalla me tehtiin meidän yläasteen luokan kanssa kiusaamisen vastainen lyhytelokuva "Omatunto" yhteen videokilpailuun ja sitten "Jantunen" ja ysillä härö sketsiohjelma "Vinttipimeetä". Alkuperäisestä kuvausporukasta mukana ovat mä, Pyry ja Eero. Kaikki siis alkoi, kun kaveriporukalla kuvailtiin. ”Jantusen” jälkeen pidettiin taukoa ja nyt olisi tarkoitus ruveta tekemään lisää, kun vain tässä ehtii ja kerkiää. Seuraavaan leffaan on käsis aika lailla valmiina. En mä tiiä, niin se vaan meni.  Ehkä "Jantusen" jälkeen tuli sellainen tunne,  että  voisi tehdä lisää... Tämä on vaan kiva harrastus, joka kyllä otetaan silleen tosissaan, että yritetään saada aikaiseksi mahdollisimman hyvää jälkeä. 

9.Oliko sinulla joku tietty ohjaaja tai näyttelijä, josta otit inspiraatiota, kun teit elokuvaasi?

Leffoissahan ja tv-sarjoissa ja joka paikassa on nähty tosi paljon kaiken näköistä neljännen seinän rikkomista tyyliin "C´mon, tää on vain elokuvaa" ja noin, mutta ainakaan meitä vastaan ei ole kävellyt sellainen leffa, jossa päähenkilöt yrittäisivät päästä siitä leffasta pois. Mun mielestä tämä oli aika mielenkiintoinen idea, josta voisi keksiä hyviä juttuja, joten päätettiin tehdä tällainen. Eli itse me ollaan keksitty kaikki tuollaiset jutut, miten jätkät yrittävät päästä pois, mutta vaikutteitahan ottaa aina joka paikasta. Itse tykkään tosi paljon ”Monty Pythonista”, en tiedä, näkyykö tässä (Monty Pythonin) ”Lentävän Sirkuksen” juttuja, ehkä ei, mutta Pythonit ovat kuitenkin suuria innoittajia. Ja suomalaisista Kummelit, Spede... Ei siis ollut ketään yhtä tiettyä, josta olisin ottanut inspiraatiota, vaan vähän kaikkialta.

 
10.Viimeinen kysymys: Kun ”Eräänä kesäisenä päivänä” on 100 % valmis, miten me voimme nähdä sen? Tuleeko se Youtubeen vai teidän Facebook-fanisivullenne?

Kannattaa käydä tykkäämässä "Eräänä kesäisenä päivänä" Facebook-sivusta (piilomainontaa!), sinne me sitten ilmoitellaan, kun elokuva on valmis. Nettiin se joka tapauksessa laitetaan ja sillä olisi tarkoitus myös osallistua erilaisiin videokilpailuihin. Mitä kauemmin jotain odottaa, sitä mieluummin sitä myös katsoo. Odotetaan vielä hetki.

Kiitos erittäin paljon, Eemu Laurila, että vastasit näihin kysymyksiin. Uskon, että lopputulos tulee olemaan hyvä.

Tykkää leffasta Facebookissa!

Teksti: Tuomas Suokko

 Kuvat: Eräänä kesäisenä päivänä FB-sivut.

 

 

 

YOUTUBE: Eräänä kesäisenä päivänä -elokuvan traileri

 

 

Lue lisää

ELOKUVA-ARVOSTELU: Eräänä kesäisenä päivänä

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016