Panosta penkkareihin!

Penkkareissa oli tänä vuonna monta mieleenpainuvaa hahmoa. Penkkarit ovat useimmille tärkeä osa abivuotta, ja pukuihin oli panostettu. Joukossa oli asuja aina tutuista tv-hahmoista elintarvikkeisiin ja klassikoihin. Rekallinen nuoria symboloi kevättä myös meille katselijoille, ja me saamme nauttia makeisista, jotka kuuluvat penkkareiden vakiovarustukseen. Myös iloinen tunnelma vetää ihmisiä paikalle pukuja katselemaan. Rekkakyyti on opiskelijoille viimeisimpiä kyytejä kohti aikuisuuden maailmaa  –ja pois oppitunneilta.  Tärkeintä on hauskanpito ja yhdessä tekeminen.


Puvut ovat tunnelman nostattajia ja näin tärkeä osa tapahtumaa. Pukujen eteen selvästi nähdään vaivaa. Mitä siis kannattaa huomioida pukua suunnitellessa?

Asuja valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että rekkakyyti voi olla yllättävän kylmä. Kesäiset vaatteet kannattaa suosiolla jättää pois ja turvautua lämpimämpiin vaihtoehtoihin. Myös liian lämmin varustus sisätiloissa saattaa aiheuttaa epämukavia ongelmia. Ulkona pitää myös varautua sadekuuroihin ja muihin sääilmiöiden aiheuttamiin yllätyksiin. Mukavuuden kannalta asussa tulee kyetä liikkumaan, sillä liian kireät vaatteet saattavat helposti revetä vauhdikkaassa menossa. Myös asun käytännöllisyys on hyvä huomioida, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Asusteet on hyvä ommella kiinni pukuun, eikä turhia pusseja tai laukkuja kannata kantaa mukana. Aina on vaara, että jotain voi hukkua matkan varrella.

Asuvalintaa miettiessä kannattaa pohtia, onko valmis panostamaan asuunsa ja kuinka paljon. Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka yleisen aiheen pukuunsa valitsee. On riski, että joku muukin on valinnut kyseisen aiheen ja hahmo toistuu käytävillä kulkiessa. Omaperäisen idean keksiminen voi olla hankalaa ja toteutus työlästä, mutta uniikki asu palkitsee käyttäjänsä penkkaripäivänä. Myös budjetti on tärkeä osa asun hankintaa. On hyvä miettiä, kuinka paljon rahaa on valmis sijoittamaan pukuun ja sen asusteisiin. Kalliit puvut eivät ole välttämättä päivän parhaimmistoa, vaan hyvä idea antaa anteeksi monia puutteita. Puvun voi saada vähällä rahalla, jos tietää, mistä etsiä. Puvun voi koota niin kaupan antimista kuin kirppislöydöistäkin tai sukeltaa sukulaisten kätköihin. On otettava huomioon, että asuihin kuuluvia asusteita ei ole aina helppo löytää ja kompromisseja on tehtävä. Luovuus on valttia asua kootessa, mutta aina ei ole helppoa motivoitua asun toteuttamiseen.  Puvun voi koota melkein mistä tahansa, kunhan vain käyttää mielikuvitustaan.

Pukeutuminen on tärkeä osa yhteishenkeä ja päivän teemaa. Pukeutumatta jättäminen osoittaa haluttomuutta osallistua yhteiseen hauskanpitoon.

Tänäkin vuonna penkkaripukuja oli ilo katsella. Junnut ja sennut tarkkailivat rekkakulkuetta omaa penkkaripäiväänsä odottaen. Puvuista poimittiin ideoita tulevaa koitosta varten. Facebookiinkin ilmestyi paljon kuvia kyseiseltä päivältä, mikä on osoitus päivän tärkeydestä itse päätähdille. Myös alempien kouluasteiden oppilailla riitti keskustelua kyseisestä päivästä, ja omia asuvalintoja mietti varmasti moni nuorempikin koululainen.

Tutustuimme penkkarihahmojen takana oleviin ihmisiin ja kysyimme, mitä heidän pukujensa takana piili. Yksi monista onnistuneista asuvalinnoista oli Laura Haapasalon Haisuli. Kysyimme Lauralta puvun alkuperästä ja käytöstä.

Laura lähti tavoittelemaan hauskaa ja helposti tunnistettavaa asua. Puvun toteutus onnistui hyvin. Laura kertoi, että Haisulia oli ehdotettu hänelle jo useammankin kerran ja hän päätyi lopulta samaan lopputulokseen. Budjetti oli kattava, noin 100 euroa, mutta pukuun kului vain noin puolet. Tarvittavat varusteet Lauran asuun löytyivät Eurokankaasta, ja puvun tekemiseen kului aikaa noin kaksi viikkoa. Laura kertoi työskennelleensä iltaisin pukunsa parissa. Rekan lavalla seistessä kylmyys ei haitannut Haisulia. Puku oli lämmin kylmällä ilmalla ja mukava pitää. "Sisällä kuumuus vähän haittasi", Laura kertoo.

Senioreille seuraava vuosi tuo tullessaan pukujen suunnittelua. Jo nyt kannattaa silmät pitää auki ja etsiä ideoita ympäristöstä ja materiaaleista. Loppujen lopuksi seuraaviin penkkareihin ei ole enää niin kovin pitkä aika.

Teksti: Milena Puolamäki

Kuvat: Emilia Aukee ja Iida Laurila

 


ÄÄNESTÄ PARAS ABIHAHMO: Tykkää suosikkihahmosi kuvasta!

Lisää parhaimpien hahmojen kuvia ja hahmojen takana olevien nimet löytyvät FUUSIOn Facebookista osoitteessa:

http://facebook.com/fuusio.vaasa.fi

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016