How to survive - Wanhat

Vanhojen tanssit ovat suomalaisten lukioiden perinne 1950-luvulta, jossa senioriopiskelijat juhlivat pääsemistä koulun vanhimmiksi. Tänä vuonna vanhojen tanssit järjestettiin Kauppaoppilaitoksella penkkareiden jälkeisenä päivänä 16. helmikuuta. Tätä päivää oli odotettu kuin kuuta nousevaa juniorivuodesta asti. Tässä meidän selviytymisoppaamme vanhojen päivään.

 

Wanhoista unelmoiminen alkaa jo juniorivuonna senioreiden tanssittua. Tällöin aloitetaan katselemaan sopivaa mekkoa ja videoita tansseista. Kesäloman loppumisen jälkeen parien kyselemiset ovat kuumimmillaan. Asia ei tunnu olevan ajankohtainen kesällä, mutta syksyllä kaikilla on kova hinku varmistaa itselleen haluamansa pari. Näistä valinnoista voi seurata myöhemmin draamaa, kun tulee peruutuksia ja loukkaantumisia. Kannattaa kysyä luotettavaa ystävää tanssipariksi hyvissä ajoin.

Seuraava stressinaihe on ulkonäkö. Monet tytöt etsivät prinsessamekkoaan paikallisia kauppoja ja nettikauppoja myöten. Netistä tilatulla mekolla ei aina ole palautusoikeutta. Tästä syystä on suositeltavaa sovittaa mekkoa paikan päällä. Monelle mekko on se, mihin rahaa satsataan. Aina löytyy myös huokeampia vaihtoehtoja. Pukuja ja mekkoja on mahdollista vuokrata sekä tuttavilta kannattaa kysellä juhlavaatteita lainaan. Löytöjä voi tehdä erilaisista Facebook-myyntiryhmistä ja Instagramista esimerkiksi hashtagilla #wanhat2018.

Juhlavaatteisiin liittyvät korjaukset kannattaa tehdä ajoissa, jolloin ei tarvitse stressata ennen juhlapäivää. On myös hyvä tehdä hintavertailuja eri ompelimoiden välillä. Kengät on syytä hankkia ennen mekon lyhennystä, jolloin saadaan oikea pituus tanssijalle. Mekosta lyhennetystä kankaasta voi tehdä tanssiparilleen taskuliinan pukuun.

Monille tanssiaispäivään liittyy huoliteltu ulkonäkö myös kampauksia ja meikkiä myöten. Varausten kanssa on hyvä olla ajoissa liikenteessä, jottei jää ilman kampausaikaa. On hyvä muistaa mahdollisuus koemeikkiin ja -kampaukseen, jos lopputulos mietityttää. Kavereiden ja sukulaisten taitoa kannattaa myös hyödyntää. Halvemmalla pääsee myös, jos tekee itse hiuksensa ja meikkinsä. YouTubesta löytyy tuhansia helposti seurattavia videoita.

Kun tanssiharjoitukset joulukuussa alkavat, on niissä oikeasti tärkeä käydä. Näillä tunneilla kuviot käydään läpi askeleesta askeleeseen. Liikunnanopettajilta saa arvokkaita vinkkejä, jotka helpottavat tanssien sujumista pääpäivänä. Muista myös ottaa tanssikengät mukaan tunneille, jotta ne ovat ”sisäänajetut” eivätkä aiheuta rakkoja tanssiaisissa. Tärkeintä on pitää mieli avoinna ja luoda itse se positiivinen fiilis tanssiessa.
Kynsien lakkaus ja kameran akun lataus sekä muistikortin tyhjennys kannattaa tehdä edellisenä iltana. Vaikka jännittäisikin, niin on hyvä pyrkiä nukkumaan hyvät ja pitkät yöunet. Tanssiaisaamuna kannattaa herätä ajoissa ehtiäkseen tehdä kaikki valmistelut. Hirveässä kiireessä ei ole mukava etsiä ehjiä sukkahousuja. Muista ottaa mukaan tanssiaispaikalle rakkolaastareita, pinnejä, hiuslakkaa ja käsidesi sekä pientä syötävää ja juotavaa. Tanssiessa voi herkästi tulla nestehukka tai ruveta pyörryttämään väen paljoudessa. Kotona on hyvä syödä ennen lähtöä tanssiaispaikalle.

Pääpäivänä eli tanssiaispäivänä voin ainakin itse allekirjoittaa hirveän stressin määrän. Hiukset pitää laittaa, niiden pitää vielä näyttääkin hyvältä, meikin pitää onnistua; tanssiaispäivänä ei ole kiva katsella epäonnistuneita kulmakarvoja tai sotkuisia luomivärejä. Totta kai ammattilaisen tekemä jälki olisi luultavasti se parhain, mutta itse ainakin tein sekä meikin että hiukset ja sain niistä juuri sellaiset, kuin haluan.

Tanssiaispäivän aikataulu menee suurin piirtein näin: puolen päivän jälkeen paikalle, kuvien ottoa, jos haluaa, kenraalit, ja sen jälkeen itse tanssit sekä ruokailu.

Tanssiaispaikalla on hirveä hälinä. Pientä jännittyneisyyttä voi havaita olevan ilmassa. Kaikki haluavat kuvia parien, kavereiden ja perheen kanssa. Omasta porukasta tulee pitää kiinni väen paljoudessa. Vessaan kannattaa lähteä kaverin kanssa, sillä mekon kanssa voi ilmetä vaikeuksia pienessä tilassa. Ylimääräiset tavarat kannattaa jättää tanssien ajaksi vartioituun narikkaan.

Kenraalien alkaessa kaikkien tulee olla poloneesijonoissa virallisilla paikoillaan. Jo kenraaleissa on vanhempia katsomassa, joten wanhojen tanssit periaatteessa tanssitaan kaksi kertaa. Kenraaleissa vielä katsotaan, että opiskelijoiden tanssiaskeleet sointuvat hyvin yhteen bändin kanssa. Itselle tuli pienenä yllätyksenä, kuinka erilaisilta kaikki tanssikappaleet kuulostivat "livenä", olihan siinä jo kuitenkin parin viime kuukauden aikana ehtinyt tottua soittimesta tuleviin versioihin.

Vähän ennen neljää paikan päälle alkoi valumaan tasaiseen tahtiin porukkaa. Vanhemmat, isovanhemmat, kaverit ja kaverien vanhemmat pystyi bongaamaan penkeiltä. Sali oli nopeasti täynnä, joten jos haluaa hyvät paikat, ajoissa olo on avainsana.

Varttia vaille viisi ruvetaan valmistautumaan tulevaan koitokseen. Viideltä musiikki alkaa soimaan ja on aika liikkua käsi kädessä parin kanssa. Tyhjä salin lattia aukeaa miltei kolmellesadalle oppilaalle.

Asia, joka kannattaa muistaa, on hymyily. Yleisöstä katsottuna hymyily näyttää paljon paremmalta kuin vakava naama. Jos on hauskaa, niin miksei näyttäisi sitä myös muillekin? Vähintään silloin, kun mokaa askelissa, huomaa hymyn tai pikemminkin naurun ilmestyvän kasvoille.
Tanssit ovat ohi hetkessä, noin tunnissa keskimäärin. Ne menevät nopeasti. Pian huomaatkin, että olet tanssimassa viimeistä valssia läheisen kanssa, vaikka juuri tanssit avaustanssia parisi kanssa. Tämän jälkeen tanssijat siirtyvät syömään ja katsojat kotiin. Päivä saa päätöksen nopeammin, kuin uskotkaan.

Nauttikaa, hymyilkää ja pitäkää toisistanne huolta niin tanssiaisissa kuin jatkoillakin. Ottakaa kaikki ilo irti ikimuistoisesta päivästä!


Teksti: Sointu Kilpeläinen ja Emilia Ikonen

Kuvat: Maarit Vainio

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016