Asiaa Aasiasta! -paneelikeskustelu junioreille

Miksi meidän kannattaa kiinnostua Aasiasta? Mitä opittavaa meillä on aasialaisilta? Mitä Aasiassa tehdään paremmin kuin meillä? Mikä on Aasian taloudellisen ja teknologisen nousun salaisuus? Mitä valmiuksia olisi hyvä olla, kun suuntautuu kansainvälisiin työtehtäviin esimerkiksi Aasiaan? Minkälaista kulttuuriosaamista pitää olla, kun ollaan tekemisissä aasialaisten kanssa? Minkälaista kielitaitoa Aasiassa vaaditaan suomalaisilta?

Vaasan lyseon lukiossa järjestettiin ensimmäisen lukuvuoden opiskelijoille 20.2.2018 Asiaa Aasiasta -paneelikeskustelu, jonka tarkoituksena ja tavoitteena oli herätellä opiskelijoita ymmärtämään Aasian kielten ja kulttuurien opiskelemisen tärkeyttä, koska nykymaailmassa Aasialla on todella iso merkitys monella tapaa.

Tilaisuuden aluksi Vaasan lyseon lukion rehtori Jaakko Perttu ja Vaasan yliopiston opintopäällikkö Helena Varmajoki julkistivat yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa Vaasan lyseon lukion opiskelijoiden siirtymisen suoraan lukio-opintojen jälkeen opiskelemaan Vaasan yliopistoon.

 

 

Vaasan yliopiston ja Vaasan lyseon lukion yhteistyön myötä lukiolaisille mahdollistuu suorittaa Energia ja kestävä kehitys -yliopistokurssi omassa lukiossa ensi lukuvuonna. Kurssista yhdessä lukion matematiikan arvosanan kanssa laskettavan riittävän yhteispistemäärän saaneet opiskelijat voivat tulla valituksi erillisestä hakuväylästä yliopiston vahvistamien hakukriteereiden mukaisesti Vaasan yliopiston tekniikan koulutusohjelmiin. Yhteistyö mahdollistaa Vaasan lyseon lukion opiskelijoille energia ja informaatiotekniikan opiskelun ja tekniikan kandidaatti- ja diplomi-insinööritutkintojen suorittamisen. Lisäksi yhteistyö mahdollistaa tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen opiskelun ja kauppatieteen kandidaatin ja kauppatieteiden maisterin eli teollisuusekonomin tutkintojen suorittamisen.

Varsinaiseen paneelikeskusteluun osallistui panelisteina Vaasan yliopiston tuotantotalouden professori Josu Takala tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksiköstä. Vaasan yliopistosta mukana oli myös DI-opiskelija Joel Reijonen, joka oli osallistunut Kiinassa Huawein Seeds for the Future -opiskelijaohjelmaan. Lisäksi Vaasan yliopistosta oli mukana DI-opiskelija Alimu Ayiding, joka oli opintojensa aikana toiminut vaihto-opiskelijana Shanghain yliopistossa. Työelämää ja globaaleja suuryrityksiä paneelissa edusti ABB:n Global product manager Antti Elo, joka työkseen on viettänyt paljon aikaa Kiinassa myydessään siellä aurinkoenergiajärjestelmiä.
 
Paneelikeskustelussa puhuttiin Aasian merkityksestä ja mahdollisuuksista vaasalaisille nuorille. Viesti lukiolaisille oli selkeä: Jo lukioaikana kannattaa tutustua ja perehtyä esimerkiksi kiinan ja japanin kieliin ja tapakulttuuriin sekä historiaan. Vaikka liikeneuvottelut usein käydäänkin englanniksi, paikallisten kielten ja tapojen osaamisesta on kuitenkin monella tapaa hyötyä.

Paneelikeskustelusta välittyi kuva, että Aasia on entistä tärkeämpi kauppakumppani suomalaisille ja meillä on myös paljon opittavaa aasialaisilta. Siksi jo lukio- ja yliopisto-opintojen aikana kannattaa hankkia valmiuksia kansainvälisiin tehtäviin.
 
Paneelin lopuksi rehtori Jaakko Perttu esitteli vielä koulumme Aasia-opintojen kokonaisuutta: kiinan ja japanin kielen ja kulttuurien opiskelumahdollisuuksia sekä Japaniin ja Kiinaan suunnitteilla olevia leirikouluja ja opiskelijavaihtoja. Rehtori mainosti myös koulumme Aasia-kiltaa ja sen monipuolista toimintaa. Kuka tahansa voi tulla mukaan Aasia-killan toimintaan. Paneelikeskustelun jälkeen Vaasan yliopiston opetustarjonta oli esillä Pop up -torilla.

 

Teksti: Paweena Alasaari

Kuvat: Mika Jokiaho

 


Vaasan lyseon lukion Aasia-opintojen kokonaisuus

Osallistumalla Vaasan lyseon lukion Aasia-opintojen kokonaisuudesta voi jo lukioaikana hankkia valmiuksia tällaisiin kansainvälisiin työtehtäviin.

- Kiinan kielen ja kulttuurin perusopinnot Vaasan yliopistossa
- Japanin kulttuurin ja historian kurssi (HI9)
- Kiinan kulttuurin ja historian kurssi (HI10)
- Japanin kielen opinnot (JAB1, JAB2)
- Japani-leirikoulu Toyamaan ja Tokioon syksyllä 2018 (FY14)
- Opiskelijavaihto Toyamaan kesällä 2019
- Osallistu myös Aasia-killan toimintaan!

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016