Vaasan lyseon lukio solmi yhteistyösopimuksen japanilaisen Toyama Collegen kanssa

Vaasan lyseon lukio on solminut sopimuksen National Institute of Technology, Toyoma Collegen kanssa. Yhteistyö sisältää sopimuksen mukaan opiskelijavaihtoa, opettajien vaihtoa ja yhteistyöprojekteja. Parikymmentä lyseolaista lähtee Japaniin Toyamaan ja Tokioon jo lokakuussa ensi syksynä.

 

Konkreettisena aloituksena Toyoma College on kutsunut opiskelijaryhmän Vaasan lyseon opiskelijoita ensi syksynä Toyomaan. Alustavan suunnitelman mukaan opiskelijoiden yhteistyöprojekti keskittyy kotien hiilijalanjäljen tutkimiseen. Opiskelijat tutkivat omien kotiensa energiankulutuksenmäärää ja  jakautumista erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yhteistyön myötä energian kulutusta ja tuottamista Suomessa ja Japanissa voidaan vertailla. Jatkossa on tarkoituksena ottaa opiskelijoita vastaan Toyamasta myös Vaasan lyseon lukioon.

 

Vaasan lyseon delegaatio esitteli Toyamassa Vaasaa ja alueen energiaklusteria sekä Vaasan lyseon lukion. Toyama Collegen ja Vaasan lyseon lukion edustajien yhteiskuva.

Yhteistyön ja opiskelijavaihdon aloittaminen on osa Vaasan lyseon lukion kansainvälisyyskasvatussuunnitelman Aasia-opintojen kokonaisuutta. Lyseossa on osana tätä kokonaisuutta ja suunniteltua yhteistyötä tukien aloitettu nyt syksyllä myös japanin kielen opetus. Ryhmässä on noin 20 opiskelijaa.

Lukioiden välinen vaihto tuo mukanaan kulttuuriosaamista, joka on tärkeää nykypäivän maailmassa, jossa Aasialla on keskeinen merkitys. Opiskelijavaihto ja yhteistyö vahvistaa opiskelijoiden työelämätaitoja. Lisäksi yhteistyö johtavan teknologiamaan kanssa antaa valmiuksia uusien innovaatioiden tekemiseen Suomessa.

Liiketalouden opiskelijat tekevät ryhmätyötä Toyama collegessa.

 

Kemianopiskelijat laboratoriotunnilla Toyama Collegessa.

Yhteistyö tukee myös sivistystoimen energiakoulutusohjelman tavoitteita. Japanin Wärtsilä oli edustajiensa välityksellä mukana allekirjoitustilaisuudessa. Heille oli annettu tehtäväksi tukea tätä yhteistyöprojektia.

- Vanhan kulttuurin ja uuden teknologian yhdistelmä oli kyllä ajatuksille virikkeitä antava yhdistelmä, toteaa rehtori Jaakko Perttu. - On hienoa ajatella, että meidän nuoret saavat tämän avartavan kokemuksen jo lukioiässä.

Toyama Collegen päärakennus. 

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016