Lyskan Suomi 100 -itsenäisyyspäivä- ja ylioppilasjuhla

Vaasan lyseon lukiolaiset saivat jo esimakua tulevasta itsenäisyyspäivästä, kun heidän koulunsa järjesti perinteiseen tapaansa vuoutuisen itsenäisyyspäiväjuhlansa. Koska itsenäisyyspäivä eli 6.12 on luonnollisesti vapaapäivä kaikilla, järjestettiinkin juhla jo 5.12 Vaasan kirkossa kadun toisella puolella vastapäätä koulua. 


Kirkkoon tultaessa siellä vallitsi juhlallinen tunnelma. Useammalla opiskelijalla ja opettajalla oli puku päällä, ja lisäksi monet kehuivat iloisesti Suomen satavuotista taivalta ja Suomea. Todella oli siis aihetta juhlaan ja vieläpä useampaan kuin yhteen juhlaan. Nimittäin Suomen sadannen itsenäisyyden lisäksi myös kaikki joulukuussa valmistuneet ylioppilaatkin lakitettiin.
 
Juhla alkoi hyvin positiivisissa merkeissä, kun Suomenlippu kannettiin alttarille juhlakulkueen saattelemana. Kaikki opiskelijat nousivat pystyyn kunnioittaen tällä eleellä Suomea. Joidenkin nuorten ilmeissä oli jo lippukulkueenkin aikana havaittavissa haikeutta. 
 
Lipun laskemisen jälkeen kuulimme ensin muutaman lauluesityksen, minkä jälkeen pastori piti meille lyhyen saarnan. Tämän jälkeen alttarille tuli emeritusprofessori Kari Uusikylä. Hän kertoi meille satavuotisen Suomen taipaleesta ja luki oman isänsä kirjoittamia sodanaikaisia kirjeitä meille ääneen. Hänen puheensa sai todella ajattelemaan, kuinka paljon työtä Suomen rakentamiseksi on tehty ja kuinka kiittämättömiä nykypäivänä olemme menneiden sukupolvien rakentamasta hyvinvointivaltiostamme. Professorin puheen jälkeen kuulimme jälleen taas muutaman lauluesityksen. Lisäksi lauloimme yhdessä Finlandia-hymnin. Tämän jälkeen sekä koulun apulaisrehtori että rehtori pitivät omat juhlapuheensa onnitellen siinä samalla sekä juuri valmistuneita ylioppilaita sekä satavuotiasta Suomea.
 
Juhlapuheiden jälkeen jaettiinkin sitten ylioppilaslakit, joiden jälkeen myös urheilu-urallaan ansioitunut ylioppilas piti puheen ja kiitti omasta ja muiden puolesta kaikkia koulun henkilökunnan jäseniä. Lauloimme vielä yhdessä Maamme-laulun seisten, minkä jälkeen Suomenlippu kannettiin pois alttarilta meidän yhä seistessä. 
 
Juhla oli kaiken kaikkiaan monipuolinen kaikkine puheineen ja esityksineen, ja saimme nauttia siitä satavuotiaassa Suomessa, yhdessä. Onnea 100-vuotiaalle Suomelle!
 
Teksti: Antton Pörtfors

Kuvat: Kari Mäkinen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016