Lyskan KV-infosta eväitä kansainvälisyyteen

Vaasan lyseossa järjestetään vuosittain leirikouluja maailmalle. Tänä vuonna tarjonta ei keskity pelkästään Eurooppaan, vaan valittavana on esimerkiksi Let’s get global -projektiin kuuluva matka Ugandaan. Muita matkakohteita ovat esimerkiksi Rooma, Lontoo, Pariisi, Taize ja Kiel.

 

Perinteisiä leirikouluja edustavat Lontoo ja Rooma. Edellisenä vuonna suuren suosion saavuttaneessa Lontoo-leirikoulussa tutustutaan kaupunkiin ja sen elämään nähtävyyksien ja teatterin kautta. Tänä vuonna matkan aiheena on elokuvat, ja suunnitelmissa on käydä esimerkiksi Harry Potter -elokuvien kuvauspaikalla. Rooma sen sijaan painottuu historiaan, onhan kaupunki antiikin Rooman pääkaupunki ja keskiajan Euroopan uskonnollinen keskus. Matkaan kuuluu tutustuminen historiallisiin nähtävyyksiin, kuten Colosseumiin, Ostia Anticaan ja Pietarinkirkkoon.  Matkalle lähteville suositellaan myös latinankielen kurssia, joka sijoittuu samaan jaksoon leirikoulun kanssa. Sekä Lontoon että Rooman leirikouluihin liittyy ennakkotehtäviä, ja yöpyminen tapahtuu hostellissa tai vaatimattomassa hotellissa.

Jos kontakti eri kulttuurissa eläviin ihmisiin kiinnostaa, kannattaa valita leirikoulu Ranskan Taizéen tai Saksan Kieliin. Taizé on Pariisin lähistöllä sijaitseva kaupunki, jossa leirikoululaiset saavat tilaisuuden osallistua kansainväliseen ekumeeniseen yhteisöön. Matkan alussa on tarkoitus viettää muutama päivä Pariisissa. Kielin leirikoulu puolestaan on oppilasvaihto Pohjois-Saksan Kielin kaupungissa sijaitsevan Humboldt-Schulen kanssa. Lyskan opiskelijat lentävät Kieliin kevätlukukauden aikana, ja kieliläiset tekevät vastavierailun seuraavana syksynä. Oppilasvaihtoon kuuluu majoitus projektiin osallistuvien opiskelijoiden perheissä.

Eurooppa-leirikoulussa kierrellään Reinin jokilaaksoissa Saksassa ja tutustutaan historiallisiin kaupunkeihin. Matka huipentuu Strasbourgiin Euroscolan eli Euroopan nuorten parlamentin kokoukseen, johon opiskelijat saavat itse osallistua. Leirikoulu on siis mahdollisuus tutustua sekä turistikohteiden ulkopuoliseen Keski-Eurooppaan että EU:n toimintaan.

Uganda-leirikoulu on osa Opetushallituksen tukemaa Let’s Get Global -hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä kansainvälisyyskasvatuksen tasoa kouluissa. Matka tehdään yhteistyössä Jyväskylän lyseon lukion, Helsingin kielilukion ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa: opiskelijat saavat tutustua esimerkiksi Plan- ja Caring Hands -järjestöjen toimintaan. Matkalla majoitutaan Ugandan pääkaupungin Kampalan lähettyvillä.

Leirikoulut ovat osa Lyskan kansainvälisyyskasvatusta. Toiminnan tarkoituksena on antaa opiskelijoille mahdollisuuksia kansainvälistyä globalisoituvassa maailmassa – sekä antaa upeita kokemuksia lukioajalle!


Teksti: Anna Koskela

Kuva: Mika Jokiaho

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016