Kulttuuriakatemia: Teatteria nuorille!

Vaasan kaupunginteatterissa esitetään keväällä 2017 näytelmä Olipa kolme kertaa  –  tarina identiteetistä, itsensä etsimisestä ja kasvamisesta aikuiseksi. Näytelmän takana on koko lukuvuoden ajan kestänyt kulttuuriakatemiaprojekti, joka on toteutettu yhteistyössä Vaasan lyseon lukion ja kaupunginteatterin kesken. Kulttuuriakatemia tarjoaa mahdollisuuden tutustua teatteri- ja kulttuurialaan ja sen toimintaan käytännössä.


Lyskalaiset Ella Nybäck ja Clirimtare Ahmeti lähtivät mukaan kulttuuriakatemian toimintaan enempää ajattelematta. ”Olen aina ollut kiinnostunut teatterista”, kertoo Ella Nybäck, joka toimii näytelmän toisena ohjaajana, ”joten ilmoittauduin lähes heti kulttuuriakatemiasta kuultuani.” Kauan tanssia harrastanut Clirimtare puolestaan toivoi pääsevänsä tanssimaan ja tekemään koreografioita. ”Tässä toiminnassa kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä juuri sitä, mitä haluaa”, hän kommentoi. ”Jotkut mukana olijat haaveilevat näyttelijän ammatista, mutta mukana on myös esimerkiksi käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta ja tanssimisesta kiinnostuneita.”

Näytelmä on kokonaan opiskelijoiden itsensä tekemä. Juoni henkilöhahmoineen luotiin yhdessä, ja suunnitelmien pohjalta käsikirjoituksen kirjoitti Tuulia Häkkinen yhdessä projektin vetäjän Venla Korjan kanssa. Ohjaus, puvustus, tanssien koreografia sekä musiikki ovat myös opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia. ”Kaikki on tehty itse”, kertoo Ella Nybäck, ”ja siinä on kyllä oppinut vastuun ottamista ja yhteistyön tekemistä.”

Olipa kolme kertaa on tarina kolmesta nuoresta, joiden elämät kietoutuvat yhteen. Näytelmän keskiössä on perinteinen teema, joka koskee nuoria ajasta ja paikasta riippumatta: itsensä ja oman identiteettinsä etsiminen. Pääosia näyttelevät Iina Nordin, Wilma Peltomäki ja Ilmari Moisio. Näytelmän ovat ohjanneet Ella Nybäck ja Emma Uusi-Kokko. Näytelmän ensi-ilta oli 10.5.

Lyska on toiminut yhteistyössä opiskelijoiden harrastusten kanssa ennenkin, pääosin urheiluakatemian kautta. Nyt myös teatteriharrastus on otettu mukaan. Sekä Ella että Clirimtare ovat siitä tyytyväisiä. ”On tosi kivaa, että myös kulttuuri on huomioitu koulutuksessa”, Clirimtare kommentoi. ” Taide viestittää valtavasti ihmisiltä toisille, ja se edistää yhteiskuntaa ihan niin kuin tiedekin. Taiteeseen kuka tahansa voi samaistua: sen kautta löytää ihmisiä, jotka kamppailevat samojen vaikeuksien kanssa. Eihän kukaan ole maailmassa yksin.”

Entä onko kulttuuriakatemia vastannut odotuksia? ”Todellakin on”, vastaa Ella. ”Tästä sai paljon irti. En aio teatterialalle, mutta harrastuksena tämä olisi antoisa.” Clirimtare on samaa mieltä. ”Osallistujilla oli eri syitä osallistua tähän, ja lähes kaikki saivat tehdä juuri sitä, mitä halusivat. Tällaista toimintaa kannattaa ehdottomasti järjestää uudelleen!”

Kulttuuriakatemialaiset vasemmalta lähtien: Tuulia Häkkinen, Wilma Peltomäki, Laura Vierikko, Iina Nordin, Ella Nybäck, Otto Pirttiperä, Clirimtare Ahmeti, Pyry Kimpimäki, Emmi-Maria Lahtinen, Ilmari Moisio, Emma Uusi-Kokko, Essi Jouppi.


Teksti: Anna Koskela
Kuva: Jyrki Tervo

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016