Energiatietoutta junnuille

Lyskan junnut saivat energiatietoutta syyslukukaudella, kun heille järjestettiin energialuento 8.11 ja vierailu kahteen energiaklusterin yritykseen.

Lyskan energiapäivän luento pidettiin 8.11. Luento oli suunnattu junioreille eli ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Luento pidettiin Vaasan lyseon lukion juhlasalissa kahteen kertaan, koska salissa ei ole istumapaikkoja tarpeeksi kaikille Lyskan junioreille.


Luennon tavoitteena oli kertoa vaasalaisille nuorille siitä, miten tärkeää työtä Suomessa ja erityisesti Vaasassa tehdään energiateollisuuden kehittämisessä. Luennoitsija kertoi Suomen olevan vahvoilla energiateollisuudessa ja käytti siitä vertausta ”Suomen uusi Nokia”.

Luennon alussa luennoitsija kysyi ensimmäisenä meiltä kuulijoilta, mitä energiamuotoja tiedämme. Kysymykseen vastaamisesta sai palkinnoksi karkkirasian, joita alettiinkin jakaa aika tiuhaan heti, kun kädet nousivat.

Seuraavaksi luennoitsija kysyi erilaisia tapoja tuottaa sähköä; tästäkin sai karkkirasian palkinnoksi.

Kolmas kysymys, joka meille esittelee, käsitteli Energy Vaasaa. Luennoitsija halusi tietää, tunnemmeko ketään, joka kuuluisi tähän yritykseen. Kukaan ei nostanut kättään ylös. Luennoitsija jatkoi kertomalla, että Energy Vaasa on itseasiassa klusteri, johon kuuluvat lähes kaikki Vaasan seudun energia-alan yritykset. Suurimpia yrityksiä ovat Wärtsilä ja ABB. Kaiken kaikkiaan yrityksiä on noin 140. Tämän jälkeen sama kysymys toistettiin uudelleen: Tunnetteko ketään, joka on töissä Energy Vaasalla? Lähes kaikkien kädet nousivat pystyyn. Monen vanhemmat ilmeisesti työskentelevät jossakin näistä yrityksistä, vaikka eivät välttämättä kuitenkaan työskentelisi juuri Wärtsilässä tai ABB:llä.

Luennoitsija jatkoi vielä kertomalla jonkin verran Energy Vaasan historiaa. Hän mainitsi muun muassa noin kymmenentuhannen ihmisen työskentelevän juurikin energiateollisuuden parissa. Työntekijöiden määrä pyritään kaksinkertaistamaan vuoteen 2020 mennessä, jolloin työntekijöitä klusterissa olisi siis noin kaksikymmentätuhatta. Luennoitsija mainitsi myös Vaasan olevan Pohjoismaiden tärkein energiateollisuuden kaupunki ja kertoi Vaasan olevan Suomen energiapääkaupunki

Lopuksi luennoitsija halusi vielä meidän kysyvän häneltä jotain. Kysymyksiä oli useampi, ja ne koskivat lähinnä sitä, miten klusterissa saadaan työllisyyttä kasvatettua niinkin korkeaksi kuin sen on kaavailtu kasvavan.

Luennoitsija päätti luennon kiittämällä meitä ajastamme ja toivottamalla hyvää päivänjatkoa. Luennon jälkeen kaikki palasivatkin normaaleille oppitunneille ja merkitsivät juhlasalin ovilla läsnäolonsa paikallaololistoihin.

Vaasan lyseon lukiossa vietettiin 16.11.2016 energia-aamupäivää.  Sen ideana oli tutustuttaa juniorit eli lukiossa ensimmäistä vuottaan opiskelevat opiskelijat Vaasan alueen energia-alan yrityksiin. Teemapäivä oli siis jatkoa edellisellä viikolla pidetylle energialuennolle. Energia-aamupäivää edeltävänä päivänä oli opiskelijoille tiedotettu ryhmänohjaustunnilla, että bussit lähtevät koululta kello 8.05, eivätkä ne odota. Kiire siis oli. Itsekin ehdin vain juuri ja juuri bussiin.

Oman junnuryhmäni teemapäivä alkoi The Switch -nimisestä yrityksestä, joka valmistaa esimerkiksi laivojen moottoreiden ja tuulivoimaloiden osia. Vaasassa yrityksellä on vain pieni kokoonpanohalli, jossa magneettiset osat kootaan yhteen. The Switch on japanilaisen Yaskawa-yhtiön alainen. Yhtiö myytiin japanilaisille kesäkuussa 2014.
The Switchillä kiinnitin ensimmäisenä huomiota siisteihin mutta pieniin toimitiloihin. Meidät ohjattiin ensimmäisenä naulakoille, minkä jälkeen meille annettiin vierailijapassit. Tämän jälkeen menimme kolmikerroksisen rakennuksen ylimpään kerrokseen, jossa meille tarjottiin kahvia, teetä ja keksejä. Esittelijä näytti meille lyhyen, kaupalliseen tarkoitukseen tehdyltä näyttävän englanninkielisen esityksen ja esitteli meille yrityksen toimintaa ja sen rakennetta. Myös kysymyksiä sai esittää, ja niitä kysyttiinkin runsaasti.


Yrityksen esittelyn ja kahvien juomisen jälkeen meidät ohjattiin alakertaan, jossa meille annettiin turvakengät. Tämän jälkeen menimme ovesta sisään ensin pienen toimistotilan läpi ja lopulta käytävän päässä toisen oven läpikokoonpanohalliin, jossa meille esiteltiin erilaisia magneettisia osia ja laitteita. Meitä myös kehotettiin varomaan vahvoja magneetteja ja pysymään keltaisten viivojen sisäpuolella onnettomuuksien välttämiseksi.

Kun meille oli esitelty kokoonpanohalli, palasimme takaisin aulaan, jossa luovutimme turvakengät ja vierailijapassit. Meille annettiin myös muistoksi mukaan The Switchin logolla varustetut kangaspussit, jotka sisälsivät esitelehtisen, heijastimen ja vähän karkkia.

The Switchin jälkeen suuntasimme seuraavaan yritykseen noin viidensadan metrin päähän. Yritys, johon menimme seuraavaksi, oli nimeltään VEO Oy. Paikassa huomiota kiinnittivät erityisesti ahtaat ja sokkeloiset käytävät. Paikka näytti selkeästi vanhemmalta kuin The Switch.


Takkien riisumisen jälkeen meidät ohjattiin seisovaan pöytään, jossa oli paljon erilaisia karkkeja ja muita herkkuja. Lisäksi pöydässä oli kahvia. Pöydästä siirryimme kokoussaliin, jossa meille oli varattu istumapaikat. VEOn meille pitämä esitelmä yrityksen toiminnasta oli hyvin persoonallinen ja se sisälsi paljon hyviä ja mielenkiintoisia aiheita. Siitä ilmeni myös, että VEO toimii tuulivoiman lisäksi myös esimerkiksi vesi- ja ydinvoiman parissa. Yrityksen pitämä esitys oli kaiken kaikkiaan kiinnostava, ja karkitkin maistuivat hyviltä.

Esitystä pitämässä oli kolme yrityksen työntekijää, joista jokainen kertoi oman, ilmeisesti ennalta sovitun osansa diaesityksestä. Esityksen jälkeen suuntasimme tehdashallin. Meidän piti pukea päällemme takki, kuulosuojaimet ja suojakypärä. Turvakenkiä ei tarvittu. Kävimme tehdashallin läpi ja tutustuimme siellä erilaisiin korkeajännitteisiin sähkölaitteisiin sekä niiden komponentteihin ja lisäosiin. Kysymyksiä tuli myös täällä reilusti.

Energia-aamupäivä päättyi ryhmämme osalta toisen yritysvierailun jälkeen. Pääsimme vielä tämän jälkeen busseilla koululle, josta jokainen lähti lukujärjestyksen mukaan joko oppitunneille tai kotiin.

Teksti: Antton Pörtfors.

Kuva: Jaakko Perttu.

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016