Sehän sujui kuin tanssi!Helmikuussa Vaasan ammattiopiston tiloissa tanssittiin taas. Vuotuiset lyskan vanhojentanssit olivat jälleen kerran loistokkaat – tytöt olivat kauniita ja pojat komeita. Tansseja varten olikin harjoiteltu kauan, jo kolmannesta jaksosta lähtien. Harjoituksia ovat vetäneet koulumme liikunnanopettajat. Tanssien harjoittelun saa itse kukin kokea joskus, mutta miten on niiden opettamisen laita? Fuusio haastatteli liikunnan opettajia.
 


Onko tanssin opettaminen helppoa?

Riitta Pääjärvi-Myllyaho: – Tanssin opettaminen on on erittäin mukavaa, ja tanssikurssi on mielestäni kivoin opettamistani kursseista. Voi sanoa, että tanssin opettaminen on myös helppoa, koska olen opettanut sitä jo niin kauan. Tietenkin toiset tanssit ovat yksinkertaisempia kuin toiset, ja siten vaikeustasokin vaihtelee tanssista riippuen.

Hannu Lindqvist ei myöskään miellä tanssinopetusta vaikeaksi. Kati Sandvik puolestaan sanoo opettamisen olevan helppoa, kun sitä on tehnyt kauan ja opiskelijat ovat kiinnostuneita.


Ovatko tanssit vaihtuneet tai muuttuneet sinä aikana, kun olet niitä opettanut?

Sandvik: – Tanssit ovat jonkin verran muuttuneet ja vaihtuneetkin, ja on otettu useampi tanssi ohjelmaan. Tanssien lukumäärä on siis lisääntynyt.

Lindqvist on samaa mieltä, ja Pääjärvi-Myllyaho lisää, että perustanssit ovat pysyneet samoina, mutta joitakin tansseja vaihdetaan vuosittain.

Vanhojentanssiperinne lukioissa alkoi 1970- ja 1980-luvun vaihteessa, kun ne vakiinnuttivat paikkansa opetussuunnitelmissa. Esimerkiksi Poloneesia on tanssittu alun perin Puolassa vuoden 1573 tienoilla ja sen jälkeen Ranskan ja Englannin hoveissa.

Eri lukioiden tanssiohjelmistoon kuuluvat mm. salonkitanssit Poloneesi, Franseesi, Mignon, Cicapo, Pas d'Espagne, Pas de Quatre, Pompadour, La Chaconne, Krakowiak, Masurkka, Wengerka Varsovienne ja Wienervalssi. Suosittuja tansseja ovat myös Virginia Reel, Boston-valssi, Veleta-valssi, Gay Gordon, Salty Dog Rag, Lambeth Walk, St'Bernard-valssi, Do-Sa-Do, Fireman's tanssi, Good Night Sweetheart ja Tango.


Mikä on lempitanssisi? Mikä tanssi on helpoin opettaa?

Pääjärvi-Myllyaho: – Aikaisemmin lempitanssini oli rock, mutta sitä ei ole otettu ohjelmaan mukaan muutamaan vuoteen. Nyt lempitanssini on ehkä avaustanssi, koska siinä on paljon erilaisia kuvioita, välillä vauhdikkaammin ja välillä rauhallisemmin tanssittuna. Helpoin tanssi opettaa on Cicapo, jolla aina aloitamme kurssin, sillä se on myös helpoin oppia, ja useat oppilaat osaavat sen jo ennestään.

Sandvik ja Lindqvist pitävät molemmat tangosta. Sandvikin mielestä tosin Do-Sa-Do on helppo opettaa, kun taas Lindqvist pitää valssia helpompana.


Oletko itse harrastanut tanssia?

Pääjärvi-Myllyaho: – Jos puhutaan paritanssista, niin pidän tanssimisesta erittäin paljon. Tanssinkin mieheni kanssa aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Käyn myös aina silloin tällöin erilaisilla tanssikursseilla. Lapsistani kaksi poikaa on harrastanut kilpatanssia jo useita vuosia, joten tanssi kuuluu erittäin olennaisesti perheemme elämään ihan päivittäin.

Lindqvist: – Olen käynyt kilpatanssiharjoituksissa kauan sitten 1980-luvun lopulla.

Sandvik: – Tanssiminen kaikissa muodoissa kivaa. En ole mikään kilpatanssija, mutta tykkään kyllä paritansseja tanssia. Hyvä viejä ja musiikki kun on, niin mikäs sen mukavampaa.

 
Lähteet:
Wikipedia ja www.edu.fi/oppimateriaalit/vanhattanssit/


Teksti: Helena Koskinen 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016