Yhdessä kohti rauhaa, rakkautta ja valoisampaa aikaa

Vaasan lyseon lukion perinteistä joulujuhlaa vietettiin Vaasan kirkossa torstaiaamupäivällä 22.12., kuluvan vuoden 357. päivänä.

Kynttilöiden valaisemaan kirkkoon oli kerääntynyt runsas joukko lyskalaisia, ja Wilma Peltomäen ja Ilmari Moision lausuessa tervehdyssanat juhlaväki hiljentyi seuraamaan ohjelmaa, josta vastasivat pääasiassa opiskelijat itse: Roope Koskela lauloi Jari Ojalaisen säestyksellä ehkä maailman tunnetuimman joululaulun Jouluyö, juhlayö, ja Vilma Ala-Nikkola ja Jessica Niemelä esittivät yhdessä Judy Garlandin tunnetuksi tekemän tunnelmallisen laulun Have Yourself a Merry Little Christmas. Yhteislauluna laulettuja jouluvirsiä säesti kanttori Valtteri Tuomisto.

Juhlassa opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Emma Uusi-Kokko ja varapuheenjohtaja Aaron Joki kertoivat marraskuun alussa Lyskassa järjestetyn päivätyökeräyksen tuoton (4180 euroa) lahjoittamisesta Suomen pakolaisavulle. He myös toivat samalla kiitokset ja terveiset Pakolaisavulta: opiskelijoiden keräämillä päivätyörahoilla mahdollistetaan luku- ja kirjoitustaidon opetusta useassa Afrikan maassa, joissa luku- ja kirjoitustaito eivät ole itsestään selviä asioita sotien ja levottomuuksien takia, vaikka ne ovatkin edellytyksiä päästä osalliseksi yhteiskunnan palveluista ja asioihin vaikuttamisesta. Hyvien uutisten kuuleminen varmasti nostatti entisestäänkin juhlaväen joulumieltä.

Perinteiseen tapaan enkeleiden kynttiläkulkue johdatti yleisön kuulemaan Pyry Kimpimäen ja Otto Pirttiperän lukemaa jouluevankeliumia.

Juhlapuheen pitänyt pastori Terhi Nissilä Vaasan suomalaisesta seurakunnasta kysyi puheessaan, onko maailmassa vielä rakkautta. Viimeaikaiset ikävät tapahtumat niin meillä kotimaassa kuin viimeksi alkuviikolla Berliinissä ovat varmasti saaneet monet miettimään, minne rakkaus on maailmasta kadonnut. Nissilä kuitenkin muistutti meitä, että pahuutta ja väkivaltaa on ollut maailmassa aina, myös silloin, kun Kristus syntyi. Hän muistutti meitä kuulijoita, että ensimmäinen jouluyö on osoitus meille suuresta rakkaudesta, joka ei ole kadonnut maailmasta mihinkään, vaikka joskus siltä tuntuisikin. Etenkin näin jouluna meidän on syytä se muistaa ja taistella rauhan ja rakkauden puolesta. Hänen mukaansa päivätyökeräyskin osoittaa, että olemme rakkauden asialla.

Joulujuhlan päätti rehtori Jaakko Pertun joulutervehdys. Hän viittasi puheessaan kreikkalaisen filosofin Platonin vertaukseen varjojen maailmasta. Vaikka elämmekin näin joulun alla vuoden pimeintä aikaa ja ikävät uutiset tuovat nekin elämäämme varjoja, jolloin hämärässä on vaikea nähdä iloa, olemme kuitenkin menossa jo kohti joulua ja valoisampaa aikaa. Lopuksi rehtori kiitti kuluneesta lukukaudesta ja toivotti kaikille opiskelijoille, opettajille ja muulle henkilökunnalle oikein rauhallista joulua.

Kirkossa vietetyn joulujuhlan jälkeen oli opiskelijakunnan hallituksen järjestämä puurojuhla K-puolen juhlasalissa. Puurojuhlan ohjelma koostui lähinnä leikkimielisistä kilpailuista, joissa parit tai pienet ryhmät pääsivät testaamaan ja osoittamaan reisi- ja vatsalihastensa kestävyyttä sekä tasapainoa ja tarkkuutta. Lisäksi nähtiin joulunäytelmä, jossa oli hieman epätavallinen aihe, joulunaikaan ja joulupukin saunaan sijoittuva kolmiodraama, josta ei dramatiikkaa puuttunut. Osallistujia riitti kiitettävästi kaikkiin ohjelmanumeroihin, ja OKH:n karkkisäkki hupeni kilpailijoille. Lopuksi kaikki halukkaat pääsivät – ei suinkaan istumaan pukin polvelle vaan läimäisemään joulupukkia – hellästi tietenkin, sillä eihän kukaan halua näin lähellä aattoa ottaa sitä riskiä, ettei joulupukki aattoiltana antaisikaan lahjoja.

Taas on yksi työntäyteinen syksy ja lukukauden työt takana ja on aika nauttia lomasta ja joulun rauhasta.

Oikein mukavaa ja rentouttavaa joulun aikaa kaikille FUUSIOn lukijoille

toivottaa FUUSIOn toimitus :)

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016