Lyskan uudet kasvot

Syksy meni ja talvi tuli. Talvi päättyy aikanaan, mutta syksyllä Lyskalla aloittaneet uudet opettajat tulivat toivottavasti jäädäkseen. Esittelemme viisi uutta opettajaa, joihin sinäkin olet jo saattanut törmätä. 

Teimme jokin aika sitten pienimuotoisen haastattelun, johon kaikki syksyllä aloittaneet uudet opettajat – Johannes Hurtig, Pauliina Toivola, Markku Joensuu, Janne Dahlsten ja Jukka Heinonen  –  lähtivät innokkaasti mukaan. Kysyimme pääosin Lyseoon ja opetukseen liittyviä kysymyksiä mutta halusimme tietää jotakin myös haastateltujen omasta koulutaustasta.


Johannes Hurtig

Johannes on käynyt Vaasan lyseon lukion aikuislinja. Sieltä hän siirtyi teknilliseen korkeakouluun ja  kouluttautui diplomi-insinööriksi.

Viime vuonna hän jatkoi Turun yliopistossa ja suoritti siellä maisterin tutkinnon.

Lukioaikoina Hurtig tykkäsi matematiikasta ja sitä hän nytkin opettaa meille täällä Lyskassa tietotekniikan lisäksi.

Hurtigin mielipide Lyskasta: - Täällä on mukava työympäristö ja lukiolaiset ovat vastuullisia.

 

Johannes Hurtig opettaa matematiikkaa.


Pauliina Toivola

Pauliina tulee Raumalta. Hän on käynyt Rauman Lyseon lukion, josta hän ylioppilaaksi päästyään lähti opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon.

Lukiossa hänen lempiaineitaan olivat matematiikka ja fysiikka ja niitä hän myös opettaa.

Vaasa on Toivolan mielestä todella mukava kaupunki ja meri on paras asia Vaasassa.

Toivolan mielipide Lyskasta: - Lyska on todella mukava koulu. Olen ollut monessa eri koulussa, mutta melkein ykköseksi menee lyseo. Kaksikielisyys on koulumme rikkaus ja tärkeä asia.

 

Pauliina Toivola opettaa fysiikkaa ja matematiikkaa.


Markku Joensuu
  
Markku tulee Vimpelistä. Siellä hän kävi  peruskoulun ja lukion. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa. Lukiossa hänen lempiaineensa olivat yhteiskunta ja historia. Häntä ei kiinnostanut uskonto, mutta silti hänestä tuli pappi, ja hän toimi pappina monta vuotta, ennen kuin hän siirtyi opettamaan uskontoa.

Joensuu on asunut Vaasassa 10 vuotta. Hänestä tämä on kaunis ja sopivan kokoinen, toimiva kaupunki, jossa on hienoja vanhoja rakennuksia.

Lyskassa on Joensuun mielestä hyvää porukkaa sekä hyvä fiilis ja rentoa tekemisen meininkiä. Hän sanoo, että nuoret ovat fiksuja ja sovitut asiat tehdään. Kaksikielisyyteen hän ei ole juurikaan törmännyt ja sanoo: ”Niin erillisiä, vaikka niin lähekkäin”.

 

Markku Joensuu opettaa uskontoa.

 

Janne Dahlsten

Janne on käynyt peruskoulun Suvilahden ala-asteella ja Vaasan yhteiskoulussa. Lukion hän kävi Vaasan yhteislukiossa, joka aikanaan sijaitsi nykyisessä K-puolen kiinteistössä.
Hänen lempiaineensa lukiossa oli historia, ja sitä hän nykyään pääasiassa opettaa.

Lyseo on muuttunut hänen omasta kouluajastaan, mutta hän on tykännyt kovasti koulusta.

- Tämä on iso koulu, mutta täällä ei ole laitosmaista tunnelmaa. Täällä on kivat opiskelijat ja hyvä työyhteisö, joten joka aamu on kiva lähteä töihin. On myös hienoa, että lukio on kaksikielinen, toteaa Dahlsten, joka puhuu myös ruotsia ja arvostaa sitä, että voi hioa kielitaitoaan työn ohessa.

 

Janne Dahlsten opettaa historiaa ja uskontoa.

 

Jukka Heinonen

Jukka on lähtöisin Vaasasta ja käynyt peruskoulunsa täällä. Hän lähti lukion jälkeen opiskelemaan Oulun yliopistoon. Historia oli lukioaikoina hänen lempiaineensa. Täällä Lyskassa hän opettaa pääosin yhteiskuntaoppia. Hänellä on edelleen virka Laihian lukiossa. Vanhasta lukiosta hän kaipaa tietynlaista oppilaan tuntemista. Laihian lukio on pieni koulu, siellä pystyi tutustumaan oppilaisiin paremmin ja tuntemaan oppilaiden vahvuudet ja heikkoudet.

Lyska on hänen mielestään iso lukio, jossa on hyvät puitteet. Kaksikielisyys ei ole huono asia, eikä se käytännössä edes näy.

 

Jukka Heinonen opettaa historiaa ja yhteiskuntaoppia.

 

Iso kiitos kaikille haastateltaville!

 

Teksti: Emilia Ikonen ja Hilda Lintala
Haastattelut: Hilda Lintala
Valokuvat: Emilia Ikonen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016