Penkkarit – Abien riemua

Torstai-aamuna, 17. helmikuuta, V-puolen ruokalassa hälistiin. Yhden pöydän luona näkyi joukko eläimiä, toisen luona Hattivatteja sekä muita Muumilaaksosta tuttuja hahmoja. Oli penkkaripäivä. Päivä alkoi abileffan katselulla. Tai siis jos ihan rehellisiä ollaan, koulu alkoi monella jo kahdeksalta kuudennen palkin tunnilla, jonne abit tulivat opettamaan asiat niin kuin niiden pitäisi olla (ainakin heidän mielestään).  Esimerkiksi historian kurssille ryntäsi kesken oppitunnin joukko kertomaan Suomen historian uusiksi. Mikäli abeja on uskominen, maamme tulee vielä olemaan suurvalta, jossa naiset hallitsevat kaikkea ja palvonnan kohde on Conan O'Brien. Joillakuilla taisi mielikuvitus hieman lentää.


Tämän jälkeen kaikki suuntasivat liikuntasaliin seuraamaan sitä paljon puhuttua abileffaa. Ja kyllä kaikki saivatkin hyvät naurut "Lyskan normipäivää" seuratessa! Leffan katselun jälkeen oli vuorossa abien omaa ohjelmaa. Jokainen luokka tanssi ryhmänohjaansa kanssa vuorollaan salin etuosassa musiikin tahtiin. Lopuksi tanssiesityksistä valittiin vauhdikkain ryhmä, joka oli luokka 08F. Tämän jälkeen jokainen luokka antoi omalle ryhmyrilleen niin sanotun "jäähyväislahjan". Opettajilla oli kaikilla hieman haikea fiilis, ja ihmekös tuo, ovathan sentään heidän "pikkuisensa" lähtemässä koulusta pois kohti suurta maailmaa. Kun kaikki olivat saaneet lahjansa, oli vuorossa ruokailu ja vapaata kiertelyä koululla sekä tietysti myöhemmin penkkariajelut. 

Kun salista pääsi pois, oli hieman kummallisen oloista, kun vastaan tuli mitä oudoimpia otuksia. Halinalleja, teletappeja, merirosvoja, Austin Powers, Hullu Hatuntekijä.. Vaikka mitä! Jokaisella hahmolla erittäin suuri hymy kasvoilla ja nauru raikui. Bongasimme muutaman abin ja kyselimme vähän heidän fiiliksiään.


Pauliina Mäkisen (08I) ensimmäinen kommentti päällimmäisiä tunteita kysyttäessä oli: "Nyt on lähinnä kuuma. Todella kuuma ja nälkä."  Ei mikään ihme, sillä monet olivat yrittäneet varautua ulkona paukkuvaan pakkaseen parhaansa mukaan ja kaiken lisäksi liikuntasalissa oli todella tiivis tunnelma. Kaiken kaikkiaan asujen eteen oli nähty valtavasti vaivaa. Monet olivat tehneet pukunsa itse ja toiset taas olivat metsästäneet erilaisia vaatteita kirpputoreilta ja komeroista. "Oon pienestä pitäen halunnut pukeutua menninkäiseksi, niin nyt sitten piti päästä toteuttamaan se," Sanna Männistö (08I) kertoi iloisesti, johon hänen kaverinsa Kaisa Hautamäki jatkoi (08I): "Ihan vaan varastoa kaivelemalla löysin nää äitin vanhojen vaatteiden seasta ja ne tuntui kivoilta."  Maiju Tuovinen (08A) taas vastasi selailleensa vain verkkokauppoja ja törmänneensä sattumalta mukavan oloiseen asuun. Myös Meri Juuti (08A) oli käyttänyt kotoaan löytyneitä vaatteita. "Sain idean kaverin siskolta ja kun mulla oli jo valmiiksi tällainen punainen takki, niin oli melko helppo toteuttaa."

Abijoukosta löytyi yllättäviä perusteluita valituille vaatetuksille. Kun kysyimme Matleena Aaltoselta (08G) ja Rebecca Svahnilta, miksi he olivat pukeutuneet laitapuolen kulkijoiksi, tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä. "Me pukeuduttiin tällaisiksi spurguiksi, koska me haluttiin samalla pitää sekä hauskaa että tuoda esille yhteiskunnasta syrjäytyneet", kertoo Matleena ja jatkaa: "Niin, tän tarkoitus on kertoa, ettei kaikki ole hyvin yhteiskunnassa ja että kuka tahansa voi päätyä puistokemistiksi." Tähän Rebecca totesi nauraen: "Joo ja jos kirjoitukset ei mee hyvin, niin ehkä se on meidänkin mahdollinen uravaihtoehto!" 


Abien tunnelmat vaikuttivat olevan sekä riemukkaat että hieman haikeatkin. Millaisetkohan fiilikset ryhmänohjaajilla oli? Olihan päivä heillekin viimeinen yhdessä oman ryhmänsä kanssa. Päädyimme kysymään 08G:n ryhmyrin Eija Katajamäen ajatuksia. "No totta kai tää on hirmu surullista, mun ryhmäläiset oli kaikki sellasia helmiä. Ihan jalat menee alta pois ja sydän halkeaa kun ajattelee jäähyväisiä." Niin, hyvästeleminen on varmasti kaikille yhtä vaikeaa, mutta entä mitä neuvoja Eija antaisi abeilleen? "Te kaikki olette aivan mahtavia ja supereita, koettakaa vielä jaksaa ponnistella nää viimeiset viikot ennen kirjotuksia, ne on tosi tärkeitä."

Toivottavasti kaikilla abeilla oli mieleenpainuva penkkaripäivä!

Teksti ja kuvat: Sanna-Maria Tapio ja Ida Gulldblom

 

YOUTUBE: Lyskan normipäivä (abileffa 2011)

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016