Kasvissyöjä ei elä (pelkällä) salaatillaMonet uskovat yhä, että kasvissyöjän lautanen täytetään pelkällä salaatilla ja vihanneksilla. Tietenkään väite ei ole totta.

Kasvissyöjän ruokavalio saattaa muuten muistuttaa sekasyöjän päivittäisiä syömisiä, ainoastaan liha ja vegaaniruokavaliossa myös kananmuna, maito ja eläinrasvat korvataan kasvikunnan tuotteilla. Vegaani välttelee myös eläinperäisiä lisäaineita. Terveelliseen kasvisruokaan kuuluvat tuoreiden kasvisten lisäksi mm. soija, pavut, kokojyvävilja, pähkinät ja erilaiset siemenet. Näiden saanti on harmittavan usein todella vähäistä koulujen kasvisruoissa, joten syömisistään on hyvä huolehtia koulun ulkopuolella. Kasvisruokavalio on helppo pitää monipuolisena, kunhan asiaan perehtyy.

 

Talvella erityisesti maidon juonnista kieltäytyvien on huolehdittava D-vitamiinin saannista lisäämällä ruokavalioonsa enemmän sieniä tai syömällä tiettyjä vitamiinivalmisteita. B12-vitamiinia kasvissyöjän on paras hankkia tabletteina tai vitaminoiduista soijajuomista. Terveellisen kasvisruokavalion muodostaminen ei ole vaikeaa, eikä edes vegaanin tarvitse ahmia lisäravinteita tai tabletteja.  Huonosti suunniteltu ruokavalio kostautuu kuitenkin puutosoireina, esimerkiksi yleiskunnon heikkenemisenä ja väsymyksen tunteena.

Kasvisruokavalio osoittautuu usein pitkään noudatettuna terveelliseksi vaihtoehdoksi. Eläinkunnan tuotteet ovat osasyy mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka ovat suomalaisten yleisimpiä sairauksia. Diabetes, ylipaino ja korkeat kolesteroliarvot ovat kasvisruokavaliota noudattavien keskuudessa kovin harvinaisia. Juuri tämän vuoksi osa ryhtyy kasvissyöjäksi paitsi eläinten oikeuksien ja muiden eettisten ongelmien, myös terveytensä vuoksi.

 KOMMENTTI: Turvallinen lautanen 
 

Median meuhkatessa lintuinfluenssan vaaroista ovat toimittajat kaivaneet esiin muun muassa salmonellavaroitukset. Sekasyöjien hermoillessa syömänsä lihan puhtautta ja kypsennysaikoja tuntee kasvissyöjä tahtomattaankin olonsa suhteellisen turvalliseksi. Soijarouheesta ja tofusta on vaikea valmistaa pääruokaa, joka aiheuttaisi viikon vatsataudin ja kuumeen.

 

Kunnioitus eläimiä kohtaan ei ole saanut kaikkia suomalaisia edes harkitsemaan ruokavalionsa muuttamista. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tautibuumi vaikuttaa ostoskärryjä työntävään sekasyöjäväestöön. Lintuinfluenssaa ei välttämättä voi välttää liharuoista kieltäytymällä, mutta on monia tauteja, joita ei kasvissyöjän ruokavaliolla saa itselleen hankittua.

 

Kysymys kuuluukin, kauanko osa ihmiskunnasta pitää makumieltymyksiään ja totuttuja tapojaan paitsi eläinten hyvää kohtelua, myös omaa terveyttään tärkeämpänä. Olot, joissa suurinta osaa teuraseläimistä pidetään, ovat mitä parhain kasvualusta monille tautiepidemioille, joista lintuinfluenssa ei ole varmasti viimeinen.

Teksti: Meiju Forsbacka
Kuvat: Inari Lepistö 


 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016