Vaihto-oppilaana itsenäistyy ja hankkii kokemuksiaVaihto-oppilaaksi lähteminen voi olla monen nuoren siihenastisen elämän suurin kokemus. Vaihdossa voi kielen lisäksi oppia esimerkiksi itsenäisyyttä ja vuorovaikutustaitoja.


Vaihto-oppilasvuosia ja kielimatkoja järjestävät monet eri järjestöt, joista löytää helposti tietoa esimerkiksi Internetistä tai erilaisista esitteistä, joita tulee mm. postin mukana. Näitä järjestöjä ovat esimerkiksi AFS, EF, Explorius ja YFU. Vaihto-oppilaaksi lähdettäessä on hyvä selvittää aluksi järjestö, jonka kautta aikoo lähteä, sekä tietysti kohdemaa. Muiden ihmisten kokemuksien kuuntelemisesta voi olla hyötyä järjestön valinnassa.
 
Vaihtovuosien hinnat vaihtelevat järjestöittäin ja ovat kohteestakin riippuen noin 5000 – 8000 euroa lukuvuodelta. Vaihto-oppilaat asuvat vuoden isäntäperheensä luona ja käyvät paikallista koulua. Yleensä järjestöt valitsevat tarkoin oppilaille sopivat perheet. Usein vaihto-oppilaaksi pääsevien ikäraja on 15 – 18 vuotta, mutta joidenkin järjestöjen matkassa jo 14-vuotias pääsee vaihtoon, jos peruskoulu on käyty. Pääosin vaihtoon lähdetään kuitenkin ammattikoulun tai lukion toisena lukuvuonna.

Sana oppilasvaihto juontaa juurensa siitä, että eri maat vaihtavat oppilaitaan keskenään. Oppilasvaihdon tavoitteena on lisätä suvaitsevaisuutta ja ymmärtävyyttä muita kulttuureja kohtaan sekä lisätä oppilaan sosiaalisia ja kielellisiä taitoja.

Teksti: Krista Kalamo

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016