Amerikkalainen jalkapallo kasvattaa suosiotaanAmerikkalainen jalkapallo kasvattaa suosiotaan kotimaassamme kovaa vauhtia. Laji on ollut yleisesti enemmän poikien suosiossa, mutta viime vuosina myös tyttöjoukkueita on perustettu ympäri maatamme. Haastattelimme lukiostamme Aleksi Kumpulaa ja kanadalaista vaihto-oppilastamme Matthew Mackeytä, jotka ovat harrastaneet lajia jo pitkään.


Amerikkalaisen jalkapallon idea on yksinkertainen − pallo pitää saada vastustajan maalialueelle.
Joukkueessa on kentällä 11 miestä, joista jokaisella on ennalta sovittu roolinsa. Yleensä joukkueilla on erilliset hyökkäys- ja puolustuskentälliset.

Amerikkalainen jalkapallo on hienoimmillaan huippunopeaa taktiikkapeliä, jossa vaaditaan koko joukkueelta saumatonta yhteistoimintaa. Pelaajilta vaaditaan aggressiivisuutta, nopeita päätöksiä, ja samalla ennalta sovittujen kuvioiden noudattamista.

 

Mikä sai sinut aloittamaan Amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen?

Aleksi: Minua on aina kiinnostanut laji ja monet kaverini harrastavat lajia ja he saivat myös minut innostumaan.
Matthew: Se on aina ollut lempiharrastukseni ja -urheilulajini. Se on myös suosituin lukio-harrastus Kanadassa.


Kauanko olet harrastanut lajia?

Aleksi: Noin 3 vuotta
Matthew: Yhteensä noin 6 vuotta, neljä kokonaista vuotta ja kaksi kesää.


Kuinka usein harjoituksia on ja millaisia ne ovat?

Aleksi:  3 kertaa viikossa, harjoituksissa on juoksua, tekniikkaa ja lihashuoltoa. Harjoitukset ovat rankkoja, mutta niitä kyllä jaksaa jos vain on kuntoa ja sisukkuutta.
Matthew: Kanadassa harjoituksia on joka päivä, ja ne kestävät noin 2 tuntia. Lisäksi ne ovat paljon fyysisempiä kuin Suomessa.


Onko sinulla tavoitteita lajin suhteen?

Aleksi: Ei oikeastaan, tämä on kiva harrastus.
Matthew: Päästä pelaamaan Kanadan yliopistoon ja päästä taas joukkueen kapteeniksi Kanadaan palatessani.


Minkälaiset mahdollisuudet Vaasassa on pelata lajia?

Aleksi: Hyvät mahdollisuudet. Vaasasta löytyy junnujen joukkue ja edustusjoukkue. Lähes joka kaupungista löytyy jo nykyisin joukkue.


Miten lajin harrastamisen voi aloittaa?

Aleksi ja Matthew: Ottamalla yhteyttä lajivalmennukseen. Ei tarvita muuta kuin innostusta ja kiinnostusta lajia kohtaan sekä sopivan hyvä kunto.


Kenelle laji sopii?

Aleksi: Kaikille jotka ovat siitä kiinnostuneita ja halukkaita oppimaan lisää.
Matthew: Kanadassa pojat pelaavat enemmän amerikkalaista jalkapalloa, tytöt taas pelaavat enemmänkin tavallista jalkapalloa.


Amerikkalainen jalkapallo pelinä

Pelin perusideana on saada pallo kantamalla tai heittämällä vastustajan maalialueelle siten, että oman joukkueen pelaaja tuo pallon maalialueelle tai ottaa heitetyn pallon kiinni. Kun joukkue saa maalin, se saa siitä 6 pistettä. Maalin jälkeen joukkue saa yrittää yhtä lisäpistettä potkaisemalla pallon maalihaarukan läpi. Vaihtoehtoisesti joukkue voi yrittää kuljettaa tai heittää pallon uudelleen maalialueelle, jolloin joukkueella on mahdollisuus saada kaksi lisäpistettä.

Jos pelitilanne näyttää siltä, ettei maalialueelle päästä, voi hyökkäävä joukkue yrittää potkumaalia. Potkumaali on kolmen pisteen arvoinen.

Hyökkäävällä joukkueella on käytössään neljä yritystä edetä 10 jaardin matka. Kentän laidalla oleva ”ketjujengi” näyttää, monesko yritys on menossa ja paljonko on vielä matkaa edettävänä uusiin yrityksiin. Jos joukkue onnistuu etenemisyrityksessään, se saa uudet neljä yritystä. Voittaja on totta kai se joukkue, jolla pelin lopussa on enemmän pisteitä kerättynä.


Teksti ja kuvat: Mirella Viitala ja Lola Agbejule.

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016