Unelmia toteen cheerleadingin parissa

Ihmisten heittelyä ilmaan ja yleisön kannustamista huutamaan? Isoja pom-pomeja huiskuttelevia tyttöjä? Cheerleading on näitä kaikkia ja enemmän. Se on hikeä ja kovaa työtä iltamyöhään. Se on epäonnistumisia, mustia silmiä ja onnenkyyneleitä. Cheerleading on ihmisten kokoontumista yhteen rakkaudesta lajiin.

West Coast Vikings Cheerleaders -cheerleadingseura edusti Vaasaa Cheerleadingin Suomen mestaruus -kilpailuissa. Kisat järjestettiin Helsingin jäähallissa lauantaina 10. joulukuuta vuonna 2016. Paikalla olivat Suomen parhaimmat joukkueet ja pienryhmät kisaamassa kymmenessä sarjassa. Tunnelma kisoissa oli huumaava. Yleisön kannustus raikui kisahallissa, kun suosikit esiintyivät täysillä. Esiintyjien hymyt tarttuivat tuomaristoonkin.

Vaasan junioreiden edustusjoukkue Iron kilpaili erittäin tasokkaalla ohjelmallaan juniorisarjassa yltäen Suomen neljänneksi parhaaksi joukkueeksi. Lisäksi tytöt saavuttivat kovalla työllään paikan maajoukkuerinkiin. Stunttiryhmä Chill sijoittui mahtavasti sarjassaan kolmanneksi. Myös naistenjoukkue Platinum esiintyi puhtaasti ja näyttävästi sijoittuen Suomen viidenneksi parhaaksi joukkueeksi. SM-kisojen jälkeen tämäkin seuran joukkue sai kutsun maajoukkuerinkiin.

Kaikissa seuran osaa ottamissa sarjoissa oli 14 joukkuetta. Sijoitukset ja maajoukkuerinki-paikat ovat kova saavutus West Coast Vikings Cheerleadereille, jonka joukkueet olivat pääkaupunkiseudun jatkona kärkipaikoilla. Seuran kehitys on ollut huomattavaa ja nämä olivatkin menestyneimmät SM-kisat cheerleadingin parissa Vaasalle. Kautena 2017 seuralle otetaan käyttöön myös oma treenihalli ja SM-karsintakilpailut pidetään syksyllä Vaasassa.

Suomen menestys kansainvälisissä kilpailuissa on ollut taattua ja cheerleadingin taso Suomessa vain kasvaa. Suomen Cheerleadingliitossa on jäseniä yli 7300 jo 47:stä seurasta. SM-kisoja edeltävänä viikkona International Cheerleading Union sai hienoja uutisia. Cheerleading on lisätty Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustamien lajien joukkoon. Lajilla on kolmevuotinen ehdollinen jäsenyys, jonka myötä tulevaisuudessa cheerleadereiden on mahdollista kisata myös Olympialaisissa. Tämä on cheerleadingille suuri edistysaskel parempaan asemaan urheilulajina.

Entisenä cheerleaderinä minun on ilo seurata lajin kasvua ja kehitystä vierestä. Cheerleadereilla on paljon potentiaalia ja he jatkavat epäonnistumisista ja loukkaantumisista huolimatta. Palo rinnassa lajia kohtaan saa heidät tekemään mitä tahansa tavoitteidensa vuoksi. Koen kerran oltuani olevani aina cheerleader ja valmis toimimaan unelmieni eteen.

Teksti ja kuva: Sointu Kilpeläinen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016