Servus! Liebe Grüße aus Wien!

Hyvä lukija! Arvastitkin varmaan jo otsikon perusteella, että FUUSIOn uuden juttusarjan kolmannessa osassa olllaan Itävallassa, tarkemmin sanottuna pääkaupungissa Wienissä. Siellä opiskelee toissa keväänä Lyskalta ylioppilaaksi Ida Jantunen. Hänen kuulumisiaan pääset lukemaan klikkaamalla tästä.

 

Kuka olet?

Olen Ida Jantunen. Kirjoitin ylioppilaaksi Lyskalta keväällä 2015.

 

Mitä teet tällä hetkellä? Opiskeletko, pidätkö välivuotta, oletko kenties töissä vai työskenteletkö kenties opintojen ohella?

Pääsin suoraan lukion jälkeen opiskelemaan germaanista filologiaa Oulun yliopistoon, eli toinen opiskeluvuosi on juuri meneillään. Opiskelen koko toisen vuoden vaihdossa Wienissä.

 

Mitä kaikkea opintoihisi kuuluu?

Pääaineenani on siis germaaninen filologia, sivuaineina opiskelen ruotsia ja kasvatustiedettä. Pääaineeni on opinnot koostuvat saksan kielen oppimisesta, johon kuuluu mm. kielioppikursseja, fonetiikkaa ja ääntämisharjoittelua. Jo perusopintoihin kuuluu myös kursseja, jotka käsittelevät esim. saksankielistä kirjallisuutta, kulttuuria, historiaa ja jonkin verran myös politiikkaa ja muita saksankieliseen alueeseen liittyviä aiheita.

 

Miten päädyit opiskelemaan juuri kieliä ja juuri Ouluun?

Kielet ovat aina kiinnostaneet minua ja ne ovat olleet lempiaineeni koulussa. Abivuoden keväällä päätin hakea lukemaan saksaa, sillä se oli mielenkiintoisin opiskelemistani. Kirjoitusten ja viimeisten saksankurssien myötä sain vielä lisämotivaatiota ja halun oppia lisää saksaa.

Olen aina halunnut opiskella Oulussa, joten opiskelukaupungin valinta oli selvä.

 

Mitä haluat tehdä isona? Opiskeletko jo unelma-alaasi vai aiotko vaihtaa alaa tai kenties opiskella tulevaisuudessa lisää?

Unelma-ammattini on kieltenopettaja. Näillä näkymin minusta tulee ainakin saksan- ja ruotsinnopettaja, mutta eri aiheita käsittelevien kurssien myötä on löytynyt myös muita kiinnostavia aihepiirejä, kuten elämänkatsomustieto ja kirjallisuus, joita saatan myöhemmin ottaa sivuaineiksi, jos se vain on mahdollista.

 

Millaiset ovat alasi tulevaisuudennäkymät? Entä mitkä ovat omat tulevaisuudensuunnitelmasi?

Uskon, että opettajille löytyy töitä, vaikka yleinen työllisyystilanne ei tällä hetkellä mikään paras mahdollinen ole. Pyrin myös saamaan laajan tutkinnon opiskelemalla useampaa kiinnostavaa sivuainetta. Opiskelun aikana pyrin myös mahdollisimman paljon ulkomaille, sillä uskon, että siitä saatu kokemus auttaa työllistymisessä. Viimeisimpien tietojen mukaan ulkomaankauppaa käyvissä firmoissa on ollut pulaa saksanosaajista, ja Suomen ollessa vientimaa ja saksankielisten maiden ollessa tärkeitä kauppakumppaneita uskon, että koulutuksella ja kokemuksella töitä löytyy.

 

Opiskelet tällä hetkellä Wienissä. Miten päädyit juuri sinne?

Ulkomaille lähtö pidemmäksi aikaa on ollut unelmani jo vuosia, ja kun meitä kannustettiin lähtemään vaihtoon jo toisena vuotena, otin heti tilaisuudesta kiinni.

Hakuprosessi oli suhteellisen selkeä ja helppo, ja yliopistolla kannustettiin tosi paljon lähtemään vaihtoon ajoissa ja vielä koko lukuvuodeksi, mikä helpotti pohdintaa vaihdon pituudesta ja ajankohdasta. Hakuprosessi nyt syksyllä vaihtoon lähteneille tapahtui viime kevään aikana. Hakuprosessiin liittyi jonkin verran paperityötä, koska apurahat tulevat EU:lta, jolloin ollaan byrokratian kanssa tekemisissä. Suht helposti ja suuremmitta ongelmitta kuitenkin sain vaihtokoordinaattorin avulla kaiken hoidettua.

 

Millaista on opiskella ulkomailla? Miten ulkomailla opiskelu eroaa kotimaassa opiskelusta?

Aloitin vasta juuri vaihtovuoteni Wienin yliopistossa… Opiskelu täällä eroaa Suomesta ainakin siinä, että pääaineeni luennot ovat täällä monen sadan ihmisen massaluentoja, kun Suomessa meitä on maksimissaan parikymmentä kerrallaan yhdellä kurssilla. Opiskelijat ovat luennoilla myös hieman innokkaampia käymään keskustelua ja osallistumaan kuin opiskelijat Suomessa.

 

Miten asut?

Asun pienessä yksiössä lähellä Wienin keskustaa.

 

Mitä ohjeita antaisit niille, jotka haluaisivat tulevaisuudessa opiskella ulkomailla?

Jos haluaa opiskella ulkomailla, on yliopiston kautta vaihtoon lähteminen hyvä reitti siihen. Rahoitus hoituu opinto- ja Erasmus-tuilla, ja kaikki opinnot pyritään lukemaan hyväksi opintoihin omassa yliopistossa, jolloin valmistuminenkaan ei välttämättä myöhästy vaihdon takia.

 

Mitkä ovat terveisesi Lyskan opiskelijoille, jotka vielä miettivät, mitä ja minne lähtisivät opiskelemaan?

Jos et vielä tiedä omaa alaasi, välivuosi on ihan ok pitää. Olin lähipiiristäni ainut, joka lähti suoraan opiskelemaan, ja lähes kaikki välivuoden pitäneet ovat päätyneet opiskelemaan toista alaa kuin ennen välivuotta olivat ajatelleet. Ensimmäisen yliopistovuoden aikana minulle on auennut sellaisia ovia, joita en edes tiennyt olevan olemassa. Olen löytänyt paljon uusia mielenkiintoisia aiheita, joista olen saanut ideoita omaa tulevaisuutta ja uraa varten.

Kuvat: Ida Jantunen

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016