Millä eväillä kirjoituksiin?

Haastattelimme neljää koulumme abiturienttia: Samuli Pietikäistä, Emmi Backholmia, Ilmari Tolosta ja Anette Hagströmiä. Ylioppilaskirjoitukset ovat käsillä, ja sen nämä urheat ja pelottomat nuoret tietävätkin oikein hyvin. He ovat toiveikkaita, varmoja ja valmiita suuriin haasteisiin!

 

Ylioppilaskirjoitukset ovat juuri meneillään. Koulussa vallitsee jännittynyt tunnelma. On aika pakata eväät ja kerrata viimeiset asiat kokeita varten. Kysyimme neljältä Lyskan abilta muutamia yo-kirjoituksiin liittyviä kysymyksiä.

1.    Mitä aineita kirjoitat syksyllä?
2.    Oletko lukenut paljon?
3.    Millaiset ovat fiilikset ennen koetta?
4.    Parhaat valmistautumisvinkit?
5.    Millä eväillä menet kokeeseen?
6.    Miten nukuit koetta edeltävän yön?

 

Samuli Pietikäinen:

1. Historian ja ruotsin.

2. Luin historian yo-kokeeseen noin 60 sivua, eli säälittävästi, kun miettii sitä, että kirjoja on vähintään 6 kappaletta.

3. Jännitin vähän, sillä yo-kirjoitus oli minulle täysin uusi tilanne, mutta jännitys oli silti vähäisempää kuin osasin odottaa.

4. Pitää suunnitella ja hankkia monipuoliset eväät! Esimerkiksi leipää, hedelmiä, juomaa ja ehkä jopa jotain makeaa.

5. Minulla oli Pepsiä, vettä, leipää, Kismet-suklaapatukka, omena ja kiivihedelmiä.

6. Nukuin vain kaksi ja puoli tuntia sillä tuleva koetilanne taisi vähän jännittää, vaikka edeltävänä päivä sitä en pahemmin stressannut.

 

 

 

Emmi Backholm:

1. Ruotsin ja terveystiedon.

2. Jos totta puhutaan, niin lukeminen jäi vähän vähemmälle. Kesällä aloitin, mutta into hiipui alkumetreille… Nyt kun tilanne alkaa olla käsillä, on tullut taas jo jonkin verran luettua.

3. Jännitti, ja jännittää edelleen!

4. Ensisijaisesti lepo! Jos muistaa nukkua kunnolla, ei mitään hätää! Ja tietysti se lukeminen eri tekniikoilla.

5. Suunnittelen ottavani sushia (mutta en tiedä, onko se mahdollista), voileipää, karpalomehua, hedelmiä, marjoja ja nokkospirtelöä.

6. Ennen kuuntelua menin hyvissä ajoin nukkumaan ja nukahdinkin melkein heti, mikä johtui suuresta stressistä, mutta hyvä että nukuin.

 

 

 


Annette Hagström:

1. Saksan ja terveystiedon.

2. Saksan yo-kokeeseen en lukenut paljoa, lähinnä vain kertailin asioita. Terveystietoon olen valmistautunut lukemalla jo pari kuukautta ennen koetta.

3. Saksan kuuntelussa jännitti vähän, koska se oli ensimmäinen yo-koe minulle. Turhaa jännittää, saattaa mennä vain kokeet pieleen.

4. Kannattaa valmistautua ajoissa, ettei tule paniikkia ja että on aikaa kertailla asioita. Kielissä kannattaa kuunnella radiota tai katsoa elokuvia tai tv-ohjelmia kielellä, jonka kirjoittaa.

5. Tein kaksi leipää, ja otin vähän viinirypäleitä. Liikaa eväitä ei kannata ottaa mukaan, sillä itsekään en syönyt muuta kuin vähän viinirypäleitä.

6. Sain nukuttua hyvin, noin kahdeksan tuntia, sillä minua ei hirveästi jännittänyt.

 

 

Ilmari Tolonen:

1. Biologia, englanti, ruotsi, kemia.

2. En tarpeeksi biologiaa vaikka luinkin aika paljon. Kieliä en lukenut yhtään, mutta se oli tarpeeksi. Kemia on vielä jäljellä ja sitä pitäisi jaksaa lukea ensi viikko. En osaa sanoa tuntimäärää.

3. Ennen biologiaa jännitti, ennen kieliä ei. Ennen kemiaa on varmasti kunnon kuumotukset!

4. Ei kannata panikoida liikaa. Toisaalta on vaikea antaa mitään vinkkejä, kun tulokset eivät ole vielä tulleet, eli vinkit voivat olla huonoja!

5. Vesi-/mehupullo, jokin hedelmä ja suklaata

6. Ihan normaalit yöunet. Ei se koe unta häiritse, toisin kuin herätyskello.

EXTRAkysymys! Oliko sinulla kokeen aikana jalassa Crocsit ilman sukkia?

Oli. Syystä että Crocsit sukilla ovat epäkäytännölliset sateella. Sukat ilman Crocseja ovat vielä epäkäytännöllisemmät. En ole jaksanut etsiä/kokenut tarvetta käyttää tavallisia kenkiä. Eihän vielä ole satanut edes lunta.

 

Tässä he ovat, neljä urhollista. He ovat valmiita suuriin tekoihin, nousemaan tähtiin. Tulevaisuus odottaa heitä!

 

Teksti ja kuvat: Juulia Järvinen, Jenna Järvenpää ja Roosa-Maria Westerholm

 

Lue myös

Abin paniikkipäiväkirja

Abina olo ei ole helppoa

Mitä abit oikeasti tekevät lukulomallansa?

Opettajien vinkit reaalikokeeseen

Taistelu kiirettä vastaan

Zestiä abeille

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016