Taksvärkkipäivä tuottaa oikeasti hyvää10. lokakuuta ympäri Vaasaa työskenteli reippaita lukiolaisia kaupoissa ja kotona. Kyse on tietenkin taksvärkkipäivästä. Kannattaako taksvärkkipäivä kuitenkaan oikeasti? Kävimme vanhoissa taksvärkkikohteissa tutustumassa ja utelemassa. 


Haastattelimme seniori Elina Pollaria. Taksvärkkipäivänä hän kertoo siivonneensa kotona. Tänä vuonna päivän tuotto lahjoitetaan vanhusten hyvinvointiin kohteisiimme Ruukinkartanolle ja Tammikartanolle.

Polari pitää tämän vuoden kohdetta onnistuneena valintana, koska rahalle löytyy varmasti monenlaista hyödyllistä käyttöä.
– Ja siitä on varmaan iloa vanhuksille ja hoitajille ja ehkä joillekin omaisillekin, Pollari perustelee.

 

Veteraaneille lahjoitus viime vuonna

Ensimmäisenä vierailukohteena oli Vaasan rintama- ja sotaveteraanit, joille viime vuoden taksvärkkituotto lahjoitettiin. Tapasimme puheenjohtaja Veikko Kurkialan sekä toiminnanjohtajan Sauli Lassilan. Hyväntuuliset miehet toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi ja vastailivat innokkaasti meidän kysymyksiimme.

Veteraanijäseniä tässä yhdistyksessä on noin 400. Kurkiala ja Lassila kertovat, että järjestössä on paljon toimintaa. Aktiiviset liikuntaporukat käyvät uimahallissa ja järjestetään retkiä, juhlia sekä iltapäiväkahvitteluja. Ilman muuta lesket ja puolisotkin osallistuvat myös samanarvoisina toimintaan ja tapahtumiin.


Kun puheeksi tulee koulumme viime vuoden taksvärkkilahjoitus, veteraanit lähettävät kiitoksia koulullemme. Raha meni hyvään käyttöön, sillä 76 veteraania puolisoineen pääsi viikon mittaiselle virkistys- ja kuntoutusreissulle Härmään.

 

Lahjoitus myös sairaille lapsille

Kävimme myös Vaasan keskussairaalan Lastenpoliklinikalla tapaamassa osastonjohtaja Jaana Aholaa. Koulumme lahjoitti vuoden 2005 taksvärkkituoton Lastenpoliklinikalle. Pirteä nainen valittelee vaihtaneensa arkivaatteet päälleen, mutta eihän se meitä haittaa. Pääasia olisi kuulla taksvärkkituoton kohtalosta.

Aholan mukaan lastenosastolla arki on vaihtelevaa. Potilaita on noin 40 000 vuodessa, enimmäkseen kouluikäisiä. Poliklinikalla on sekä päivystyspotilaita että lähetteellä tulevia, ja jokainen päivä on erilainen.

Mihin rahat siis käytettiin? Ahola kertoo, että rahoilla ostettiin inr-laite lapsille, joilla on sydänsairauksia. Potilaat saavat lainata laitetta kotiin. Tämä helpottaa näiden lasten elämää siten, että ilman laitetta potilaat joutuisivat päivittäin käymässä sairaalassa tai terveyskeskuksessa laboratoriossa verikokeissa.
– Koneen arvo on huimat 8 000 euroa, eikä sitä ole sairaalassa paljoa nähty, sillä se on niin
kovassa käytössä ja lainassa, Ahola kuvaa.

Moni lapsi joutuu käymään poliklinikalla usein, ja heitä ajatellen odotushuoneeseen ostettiin myös
Nintedo-pelejä. Rahoista jäi vielä hieman pesämunaa lastenpolille happisaturaatiomittariakin varten. Täälläkin rahat ovat siis tulleet tarpeeseen, ja ne on käytetty hienosti potilaiden parhaaksi.  


Toimittaja: Emma Hoppi
Kuvaaja: Sofia Jokiniemi 

 

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016