Fursuit – eläinpukuja liikenteessä

Lauantaina 17. helmikuuta 2012 oli Vaasan torin Vapaudenpatsaan luo kertynyt eriskummallista väkeä. Kaukaa katsottuna näytti siltä kuin joukko erilaisia maskotteja olisi kerääntynyt joukkotapaamiseen. Lapset ihastelivat, ja vanhempia ihmisiä hieman nauratti. Mikähän tempaus mahtoi olla kyseessä? Tietenkin Vaasan ensimmäinen fursuit-miitti.


Olin ottanut yhteyttä fursuit-miitin järjestäjään ja kysynyt häneltä, sopisiko tällainen pienimuotoinen haastattelu Fuusion nettilehteen, jotta saataisiin vähän mainostusta näin mielenkiintoiselle harrastukselle.
- Sopii oikein hyvin, itse asiassa oikein hyvä, että saadaan turriväelle vaihteeksi vähän positiivisempaa mainosta, järjestäjä oli vastannut.

 

Paikalle päästyäni Vaasan torilla Vapaudenpatsaan luona pyöriskeli toistakymmentä henkilöä, ja osalla heistä oli fursuit. Hahmopukuiset ihmiset rupattelivat iloisesti keskenään, ja sain itsekin lämpimän vastaanoton tilaisuuteen, vaikka viivyinkin siellä vain vähän aikaa. Uteliaat ihmiset jäivät katselemaan pukuja ja pukuilijat esittelivät pukujaan.

 

Fursuittaksen historiaa ja furryt lähellämme

Internetin syövereistä löytyy suhteellisen vähän tietoa fursuittaamisesta suomen kielellä, mutta englanninkielisiä hakuosumia on 1 550 000. Fursuitit siis ovat karkeasti suomen kielelle käännettyinä ”turripukuja” eli eläinpukuja. Furryjen alkuperän katsotaan alkaneen 1900-luvun amerikkalaisesta sarjakuvakulttuuri-ilmiöstä ja erityisesti underground-sarjakuvista . Niissä otettiin kantaa poliittisiin aiheisiin ja 1900-luvulla keskustelua herättäneisiin aiheisiin, kuten huumeiden käyttöön. Furryn inspiraatio genrenä perustuu puhtaimmillaan 1970-luvun sarjakuvajulkaisuihin ”Fritz the Cat” (Robert Crumbin) sekä holokaustia ja sen kauhuja kuvanneisiin ”Maus”-teoksiin (Art Spiegelman).  Niissä tarinankerronnassa ja usein myös vastakkainasettelun helpotuksena käytetään antropomorfisia eli ihmiseläinhahmoja. Esimerkiksi Maus-sarjakuvassa hiiret kuvataan juutalaisina ja kissat natseina. Suomalaisille tunnetuimpia ihmiseläinhahmoja ovat Mikki Hiiri, Aku Ankka ja Roope Ankka. Furryjä esiintyy siis melkeinpä kaikkialla, kuten Aku Ankka-sarjakuvissa, Looney Tunes -elokuvissa ja erilaisissa roolipeleissä. Myös Wasalandiassa on kaksi hyvin tuttua furryhahmoa, Walle ja Walma.

 

 


Fursuiting harrastuksena

Fursuiting eli turripukuilu ei ole Suomessa vielä kovinkaan suosittu harrastus, mutta kyllä harrastajia löytyy, jos vain osaa etsiä oikeista paikoista. Fursuitingia voisi verrata hyvinkin cosplayaukseen. Pukutyyppejä on erilaisia: on fullsuit eli kokopuku ja partial suit eli osittainen puku, joka saattaa sisältää vain esimerkiksi pään ja käpälät. Kuuleman mukaan pukujen tekoon voi käyttää rahaa alle 100€ tai sitten monia tuhansia euroja. Puvun voi tehdä monista eri materiaaleista, ja mahdollisuudet tehdä omanlaisiaan pukuja ja hahmoja ovat rajattomat. Osa harrastajakunnasta pitää itseään hieman erilaisina kuin muita ihmisiä, jollla tarkoitetaan tässä tapauksessa ihmisiä, jotka eivät harrasta fursuittausta. Jotkut harrastajat pitävät fursuitingia osana identiteettiään, ja siitä on tullut heille enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Osa harrastajista taas tahtoo ilahduttaa muita ihmisiä ja erityisesti lapsia kauniilla ja hauskoilla eläinpuvuilla. Fursuiting on Suomessa uskoakseni sen takia vielä melko harvinainen harrastus, että harrastajakunta on vapaamielisempää ja uskaliaampaa porukkaa kuin me tavalliset ja hiljaiset suomalaiset yleensä.

 


Harrastajakunnan haastattelu

Mikko Hirvonen 22, hahmonimi Flami
-Miten kiinnostuit fursuittauksesta?
-Oon aina ollut suuri teatterin ystävä, ja omalla tavallaan jokainen fursuittaaja/cospalyaaja saattaa olla intohimoinen näyttelijä. Opiskelen tällä hetkellä oppisopimuksella lähihoitajaksi, ja siihen kuuluu myös työtä päiväkodissa. Lasten reaktiot siellä ovat aivan mahtavia. Sillä ei ole enää mitään väliä, kuinka hikinen tai väsynyt olet, sillä kun lapsi tarraa häntään kiinni ja ihastelee pukua, niin se korvaa kaiken. Voisin sanoa, että maailma on mun näyttämöni.
-Kuinka kauan olet harrastanut fursuittausta?
-Melkein vuoden.
-Mitä haluaisit sanoa fursuittauksesta kiinnostuneelle henkilölle?
-Hae tietoa, kokeile ja yritä. Äläkä pelkää epäonnistua. Fursuittaukseen pätee sanonta, että virheistä oppii. Jos kiinnostusta löytyy, niin mukaan vaan.


Iiris Kakkuri 16,hahmonimi Flexi

-Mikä on mielestäsi olennaisinta fursuittaamisessa?
-Se että saa olla oma hahmonsa ja itsensä.
-Miten maskottipukeutuminen (esim. Wasalandian Walle ja Walma) eroaa fursuittaamisesta?
- No eihän se hirveästi eroa, paitsi että tämä ei ole työtä eikä tästä saa palkkaa.
-Onko fursuittaaminen hyviä kädentaitoja vaativa harrastus?
- Jos puvun haluaa tehdä itse niin kyllä, mutta vain tekemällä oppii. Tietysti puvun voi tilata henkilöltä, joka niitä tekee. 

Vilma Kiviranta 17, hahmonimi Valvet
-Onko fursuittaaminen kallis harratsus?
- Se hieman riippuu. Tietysti jos puvun haluaa tehdä tekoturkiksesta, niin se voi tulla kalliiksi. Myös kuumaliimaa kuluu runsaasti.
-Mistä sait idean fursuit-hahmoosi?
- Vanhoista hahmoista. Löysin kuvan ja halusin tehdä ehkä hieman pelottavan hahmon, ja näin syntyi fursuit-Valvet.
-Kuka mielestäsi voi harrastaa fursuittausta?
- Kaikki, joilla on kiinnostusta siihen. Jos ei ole kiinnostusta, niin en suosittele. Mutta jos kiinnostusta löytyy, niin totta kai kannattaa ruveta fursuittaajaksi.

 

 Harrastukseen liittyviä termejä

Furry = nimitys visuaaliselle ja kirjalliselle taidemuodolle ja siihen liittyvälle fanijoukolle ja alakulttuurille
Fursuiting/Fursuittaus = furry-hahmoksi pukeutuminen harrastuksena
Antropomorfinen = eläinhahmo jolla on ihmismäisiä piirteitä, kuten puhetaito, vaatteet, käveleminen kahdella jalalla yms. Karkea suomenkielinen käännös on ”ihmiseläin”
Miitti = tapaaminen, englannin sanasta meeting
Underground = vaihtoehtoinen, valtavirrasta poikkeava, synonyymi vastakulttuurille

 

Teksti ja kuvat: Emmi Haapasalo

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016