Kaksi viikkoa meren toisella puolella

Vuoden 2010 alkupuolella Odd Fellow –järjestö järjesti kirjoituskilpailun lukion toisen vuosikurssin opiskelijoille. Kilpailun palkintona oli kahden viikon matka Amerikkaan.  Meidän koulustamme kilpailun voitti nykyinen abiturientti Mari Vihla pohtivalla esseellään aiheesta ”Maailma – meidän vastuullamme”. Osallistumalla kirjoituskilpailuun Mari sai myös korvattua äidinkielen kurssin tehtäviä. Esseen kirjoittamisessa ei Marilla ollut vaikeuksia vaan se sujui nopeasti.


Kesällä 2010 lähti lentokone Helsingistä kohti Amerikkaa. Lento suuntasi ensiksi Frankfurtiin, josta se jatkoi kohti Philadelphiaa, Pohjois-Amerikkaa. Kaiken kaikkiaan lento kesti jopa yli 10 tuntia. ”Lentokone oli isoin, jossa olin ollut”, Mari kertoo. Pitkästä lentoajasta huolimatta ei aika käynyt kuulemma pitkäksi muiden matkalaisten kanssa jutellessa ja elokuvia katsellessa. Suomesta Marin lisäksi lähti matkalle 7 muuta suomalaista sekä matkanjohtaja Nils Grönberg. Amerikan puolella ryhmään tuli ihmisiä Norjasta, Kanadasta sekä myös USA:n eri osavaltioista. Yhteensä heitä oli 150 henkeä.

 

Mari vietti ryhmän kanssa kaksi viikkoa kierrellen ympäri Pohjois-Amerikkaa. Mari kertoi, että ensimmäiseksi he laskeutuivat lentokoneella Philadelphiaan. Seuraavana kohteena oli New York, jossa he viettivät 4 päivää.  New Yorkista he lähtivät Washington DC:tä kohti, josta seuraavaksi matkustettiin Kanadan pääkaupunkiin Ottawaan. Toronton ohi he matkustivat Niagaran putouksille, josta ryhmä palasi takaisin Philadelphiaan. He kiertelivät näissä paikoissa katsellen nähtävyyksiä ja tunnettuja paikkoja. Parhaimpia nähtävyyksiä Marin mukaan olivat Vapauden patsas sekä Niagaran putoukset. New Yorkissa he kävivät YK:n päämajassa sekä muissa kuuluisissa paikoissa kuten Time Squarella ja Rockefeller Center –nimisessä pilvenpiirtäjässä. Myös World Trade Centerin alueella ryhmä kävi. Marin mielestä oli jännittävää nähdä entisten pilvenpiirtäjien olinpaikka, koska se sai 11/9 –tapahtuman tuntumaan paljon konkreettisemmalta. Washington DC:ssä he kiertelivät museoissa ja erilaisilla muistomerkeillä sekä Capitolissa, jossa kokoontuu Yhdysvaltojen kongressi.

 

Pohjois-Amerikassa vieraillessaan Mari pääsi tutustumaan amerikkalaisiin ihmisiin. Hän oppi, että stereotypiat eivät olekaan niin paikkaansa pitäviä kuin ihmiset luulevat. Suurin osa Amerikan väestöstä ei olekaan niin lihavia kuin stereotypia väittää. Mari huomasi myös, että amerikkalaiset puhuvat paljon ja ovat ulospäinsuuntautuneita.  Tyypillisenä suomalaisena Mari ei kuitenkaan jaksanut olla koko ajan kovin puheliaalla tuulella, joten suomalaisten seura oli toivottua. Amerikkalaisten kanssa oli kuitenkin Marin mielestä hauska puhua englantia, kun sai kerrankin käyttää englannin puhetaitojaan ja väistämättömästi englantia tulikin opittua lisää, koska kaikki oli ympärillä englanniksi. Aluksi englannin puhuminen oli Marin mielestä vaikeaa, mutta ajan myötä se helpottui, koska sitä oli pakko puhua. Matkan aikana järjestettiin puhekilpailu, jossa kaikkien osallistujien piti pitää puhe. Mari oppi matkan aikana myös ruotsia puhuessaan sitä suomenruotsalaisten ja norjalaisten kanssa.   Historialliselta sekä kulttuurilliselta kannaltakaan ei matka ollut ihan köyhä, vaan Mari kertoo oppineensa uusia asioita Amerikan historiasta sekä nähtävyyksistä.

 

Itse matka oli Marin mielestä hyvin järjestetty, vaikka heille ei ollutkaan annettu tarkkaa aikataulua, minkä takia tuli hieman yllätyksiä, kuten koko päivän istumista bussissa. Suunnilleen ohjelma oli kuitenkin tiedossa. Marista oli hienoa nähdä kuuluisia nähtävyyksiä ja saada uusia kavereita, joihin hän edelleen pitää yhteyttä. Huonoja puoliakin matkassa kuitenkin oli. Esimerkiksi nukkuminen ja vapaa-aika jäivät vähiin kiireisen aikataulun takia. Näin tuli kuitenkin nähtyä enemmän, Mari kertoo.  Rahaa ei kulunut matkalla oikeastaan muuhun kuin ostoksiin, koska usein ruoat olivat järjestön tarjoamia tai järjestämiä.

 

Kahden viikon matka oli Marin mielestä kiva ja hän lähtisikin uudestaan Amerikkaan, jos matkan hinta ei todellisuudessa olisi niin kallis. Joitakin nähtävyyksiä Mari haluaisi katsoa vielä tarkemmin ja käydä enemmän ostoksilla.

 

 


Tietoa Odd Fellow -järjestöstä

  • ”Odd Fellow -veljeskunta on kansainvälinen järjestö, jonka toiminta-ajatuksena on kehittää ihmisen luonteen hyvyyttä ja ihmisten keskinäistä yhteenkuuluvaisuutta painottamalla  suvaitsevaisuuden ja lähimmäisenrakkauden merkitystä ihmisten välisissä suhteissa”
  • Järjestö toimii erilaisten rahastojen kautta ja auttaa hädässä olevia ihmisiä
  • Suomessa järjestö on toiminut vuodesta 1925 lähtien
  • Symbolina toimii kolme lenkkiä, jotka edustavat ystävyyttä, rakkautta ja totuutta
  • UNP (United Nations Pilgrimage for youth) -ohjelma on yhteistyöprojekti Odd Fellow -järjestön sekä Yhdistyneiden Kansakuntien välillä. Ohjelman tehtävänä on mm. ”tuoda yhteen nuoria eri maista”

 

Lähteet:

http://web.me.com/karitoivonen/UNP_Finland/UNP.html

http://www.oddfellow.fi/index_fin.htm

 

Teksti: Sanna Koivumäki

Kuvat: Mari Vihla

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016