Käytettyjä aarteitaNuorille on jo 60-luvulta lähtien ollut tärkeää pukeutua muodinmukaisesti ja nuorekkaasti, mutta nykymuodin alati muuttuvassa maailmassa määrä on tärkeämpää kuin laatu. Omat tai vanhempien rahat käytetään häikäilemättä vaatteisiin, joita käytetään ehkä vain pari kertaa. Voisiko tätä ylenpalttista kuluttamista vähentää vaikka suosimalla kirpputoreja? Monella on ennakkoluuloja: ”Hyi, siellähän haisee ja on likaista!” Kävimme tutustumassa Vaasan kolmeen suureen kirpputoriin ja tarkistamassa asian.


SPR – vaatteita ja huonekalujakin

Suomen Punaisen Ristin kirpputorille saapuessa sieraimet täyttää vanhojen vaatteiden ummehtunut haju, mutta se ei näytä juuri haittaavan asiakkaita. Kirpputori on täynnä häliseviä ihmisiä, jotka ahnaasti etsivät löytöjä rojujen keskeltä. Aluksi kirpputori tuntuu hiukan sekavalta, sillä se muodostuu myyntipöydistä, jollaisen kuka tahansa voi vuokrata. Tavaroiden järjestely ei siten ole ehkä kaikkein loogisin. Hajukin unohtuu kuitenkin hetken totuttelemisen jälkeen, ja suurehkolta kirpputorilta löytyy paljon tutkittavaa.

Tunnelma ja halu toimia ekologisesti saavat Ritvan, erään pirteän ja tyylikkäästi pukeutuvan keski-ikäisen naisen, käymään kirpputorilla lähes viikoittain. SPR:n kirpputorilta hän kertoo etsivänsä varsinkin vaatteita ja kirjoja. Ritva huomauttaa, että hän myös myy kirpputorilla tavaroita, joita ei enää itse tarvitse.

On pakko myöntää, että suurin osa vaatteista on nuhjuisia ja vanhan näköisiä, mutta joukosta löytyy myös ihan uusia vaatteita, joissa on vielä hintalappukin kiinni. Pienellä vaivalla voi löytää myös merkkivaatteita halvalla – ainakin halvemmalla kuin uutena. Hyväkuntoisten huonekalujen valikoima on myös kiitettävä, ja ne sopivat esimerkiksi opiskelijan budjettiin.
Eva&Adam – tunnelmallinen ja tutustumisen arvoinen

Käännämme pyörämme sarvet kohti seuraavaa kohdetta, Eva&Adamia, joka on uusi kirpputori ja antiikkiliike Vaasassa. Paikka on yllättävän viihtyisä, ja kirpputoreille ominainen haju on hyvin mieto, lähes olematon. Hallimaisuudesta ei ole tietoakaan, sillä Eva ja Adam muodostuu monesta pienestä huoneesta ja tunnelmaa lisäävät hiljainen musiikki sekä vanhat antiikkihuonekalut.

Anne ja Mari ovat etsimässä pyykkitelinettä Annelle, joka kuitenkin uskoo, että kirpputorilta tuskin löytyy mitään hyödyllistä. Mari on toista mieltä, ja hän shoppaileekin kirpputoreilla parisen kertaa kuussa ja on nyt houkutellut Annen mukaan. ”On hyvä olla ekologinen ja kierrättää tavaraa”, opastaa Mari ystäväänsä.

Vaikka ulkoapäin Eva&Adam ei näytäkään kummoiselta, on se käymisen arvoinen paikka. Käyttämättömiä koruja sekä aurinkolaseja saa edullisesti, ja esimerkiksi hienoja kenkiä, käytettyjä kylläkin, löytyi korillinen jo hetken kiertelyn jälkeen. Helmeri, Eva&Adamin myyjä, kertoo asiakkaita olevan ”kaiken näköisiä ja joka lähtöön”. Kirpputorilla ei siis käy suinkaan pelkkiä antiikkihuonekalujen metsästäjiä, vaan myös nuoria etsimässä persoonallisia vaatteita, kirjoja, esineitä ja koruja.


Myllykirppis – huonekalujen ykkönen

Myllykirpputori yllättää puhtaalla tuoksullaan ja laajuudellaan. Erilliset osastot huonekaluille, uudelle tavaralle, astioille, farkuille ja jopa aikuisviihteelle tekevät tilasta selkeän. Vaatteita ei Myllykirppikseltä kannata ehkä tulla etsimään, mutta huonekalujen valikoimassa se vetää pisimmän korren. ”Kaikkea vanhaa, taidetta, astioita, kirjoja, levyjä…” Jenni-myyjä luettelee, kun kysyy, mitä juuri Myllykirpputorilta kannattaa etsiä. ”Ja onhan täällä tämä kahvio ja uutta tavaraa jatkojohdoista avaimenperiin", hän jatkaa.

Myllykirpputorilla ei paljon asiakkaita näy, mikä saattaa johtua siitä, ettei tavara vaihdu kovin usein, joten harvempikin vierailu siellä riittää. Käytettyjen tavaroiden hinta on osittain hyvinkin korkea, mutta uuden saa huomattavasti halvemmalla kuin saman tuotteen kaupasta.


Kirpputoreille muovia pakoon

Kirpputoreilla vierailu on hetken irtautuminen tästä muovisesta maailmasta. Ei kaiken tarvitse aina olla uutta ja kallista ollakseen kaunista ja tyylikästä! Jos kynnys ostaa käytettyjä vaatteita on liian korkea, voihan sitten edes itse viedä omia vaatteitaan kirpputorille. Vaate, jota itse inhoaa, saattaa olla jollekin toiselle oikea aarre, unohtamatta sitä seikkaa, että samalla ansaitset itse rahaa.

Kirpputorien ilme virkistyisi, jos myös nuoret veisivät vaatteitaan myytäviksi sinne. Se taas toisi yhä enemmän nuoria asiakkaita. Ympyrä olisi sulkeutunut, ja jokainen meistä saisi kuluttaa ehkä vähän paremmalla omallatunnolla.

 

Teksti: Mira Panu, Satu Torala

Kuvaaja: Johanna Kujala

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016