Unelmien kolme viikkoa ulkomailla

Oletko koskaan haaveillut hieman kauemmin kestävästä matkasta ulkomaille? Olet varmasti törmännyt erilaisiin vaihto-oppilasesitteisiin, mutta vaihto-oppilasvuoden hinta ja pituus saattaa aiheuttaa monella epäröintiä. On olemassa myös toinen vaihtoehto – kuukauden mittainen kielimatka. Kielimatkaa voin suositella lämpimästi kaikille. Itse vietin viime kesänä elämäni mahtavimmat kolme viikkoa Englannissa.

 

Haaveet ulkomailla opiskelemisesta voivat monella kaatua kalliiseen hintaan. Vaihto-oppilasvuoteen verrattuna kielimatka on halpa. Vaikka n. 2000 euroa voi kuulostaa paljolta kolmesta viikosta, sisältyy hintaan kuitenkin paljon. Hinta kattaa kaiken lennoista koulukirjoihin. Kannattaa kuitenkin varata tarpeeksi käyttörahaa ostoksia ja ruokailuja varten. Suositeltu rahasumma on n. 600 eurosta ylöspäin.

 

Itse päätin vuonna 2010 lähteä STS:n kautta kielimatkalle Bournemouthiin, Englannin länsirannikolle. Lentoni lähti aikaisin aamulla kohti Pariisia, jossa vietin upeat kolme päivää nähtävyyksiä kierrellen ja pitämällä hauskaa Disneylandissa. Oli myös mahdollisuus käydä Eiffel-tornin huipulla! Kolmen päivän kuluttua oli sitten aika lähteä varsinaiseen kurssikohteeseen. Matkustimme läpi yön bussilla Iso-Britannian puolelle Englannin kanaalin kautta. Se oli mahtava kokemus!

 

Bournemouthiin perille saavuttuamme tapasimme isäntäperheemme. Vaikka alussa oli tyypillisenä suomalaisena hankala sopeutua englantilaiseen small talkin maailmaan, helpottui perheen kanssa oleminen huomattavasti päivä päivältä itsevarmuuden kasvaessa. Tuntuu edelleen, että isäntäperheeni Englannissa olisi minulle kuin toinen perhe, vaikka asuinkin heillä vain kolme viikkoa. Jos kavereiden saaminen huolestuttaa, ei hätää. Kavereita saa matkalta varmasti jo lähtöpäivänä. Kaikki muut matkalaiset ovat samassa tilanteessa, joten kannattaa vain rohkeasti aloittaa juttelu heidän kanssa. Lähtöpäivänä ollaan sitten haikeissa tunnelmissa, kun ei haluttaisi erota uusista kavereista.

 

Päivät kielimatkalla koostuvat enimmäkseen oppitunneista ja erilaisista aktiviteeteista. Opiskelua oli kolme tuntia päivässä ja viikonloput tietenkin vapaita. Riippuen tuntien ajankohdista oli aktiviteetteja aamulla, iltapäivällä tai illalla. Tyypillinen aktiviteetti oli esimerkiksi keilailuilta tai hauska tietovisa. Matkan aikana järjestetään myös reissuja läheisiin kaupunkeihin – itse pääsin tutustumaan mm. Stonehengeen sekä Lontooseen. Oppituntien ja aktiviteettien lomassa on myös mahdollisuus päästä juhlimaan. Meillä oli järjestettynä aina kaksi kertaa viikossa diskot, joissa pääsi tutustumaan muista maista tulleisiin kielimatkalaisiin ja pitämään hauskaa. Kielimatkalle ei ole kuitenkaan tarkoitus tulla lomailemaan, sillä vapaa-aikaa ei ole paljoa. Oppitunnit ovat kuitenkin täysin erilaisia kuin lukion englannin tunnit. Ei kielioppia, sanojen mieleen painamista ja kappaleiden suomentamista vaan ääntämisen ja puhumisen harjoittelua ja hauskoja yhteistehtäviä, kuten vaikka luokkatovereidesi vakuuttelu englanniksi siitä, miksi juuri sinun pitäisi saada pelastautua autiolle saarelle.

 

Vaikka ajatus kolmen viikon ylimääräisestä opiskelusta kesälomalla hieman kauhistutti aikoinaan, en todellakaan kadu päätöstäni lähteä kielimatkalle. Sain todella paljon kavereita, itsevarmuutta toimia itsenäisesti, englannin puhumiseni parani ja sanavarastoni karttui. Todellakin elämäni parhaat kolme viikkoa, joita en tule koskaan unohtamaan.

 

 

Teksti ja kuvat: Sanna Koivumäki

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016