Kesätyö tekijänsä palkitsi

Useimmilla nuorilla alkaa paniikki hiipiä mieleen keväällä tai viimeistään kesän alussa. Myös vanhemmat patistavat nuoria liikkeelle. Mistä on kysymys? Tietysti kesätöistä, jotka ovat joillekin painajainen ja toisille tervetullutta vaihtelua. Nykyään kesätöitä on kuitenkin suhteellisen vaikea löytää, koska moniin töihin otetaan vain täysi-ikäisiä. Yleisiä nuorten työtehtäviä ovat muun muassa siivoaminen tai kaupassa työskentely.

Kesätöihin?
Minulle oli aikalailla selvää, että töihin on päästävä, koska omalla rahalla on mukavaa ostaa kaikenlaista ja halusin ostaa itse osan omista koulukirjoistani. Puhuimme asiasta tätini kanssa, ja hän ehdotti, että kysyisin töitä mummiltani, joka on kerrospäällikkö Sokos Hotelilla. Mummini haastatteli minua vähän ja suostui sitten ehdotukseen. Niin olin saanut ensimmäisen kunnollisen työpaikkani.


Aloitin jännittyneenä työni kesäloman kolmannella viikolla. Toimenkuvaani kuului silloin vain vuoteiden petaaminen ja pyyhkeiden vaihto, mutta ensimmäisillä viikoilla minulla oli vaikeuksia muistaa esimerkiksi tavaroiden paikkoja tai sitä, kuinka pedattiin lisävuode. Aluksi työ tuntui todella raskaalta, koska joutui koko ajan seisomaan ja kantamaan lakanoita edes takaisin. Olinkin työpäivän päätteeksi aivan poikki, vaikka tein 3–5 tuntisia päiviä.

 

Rutiinin kehityttyä tilanne oli kuitenkin jo toinen, enkä loppuaikana ollut enää niin väsynyt. Silti sunnuntait olivat poikkeus, koska silloin oli aina eniten töitä – joskus jopa seitsemän tuntia.

 

Työnimike: petaaja
Sokos Hotelissa on kuusi kerrosta, joissa on huoneita, ja kesällä kaikki huoneet ovat yleensä täynnä, joten siivoojia tarvitaan. Joka kerroksella on aina oma kerroshoitajansa, joka siivoaa huoneet kokonaan: lisää tavarat, täyttää baarikaapin, petaa ja vaihtaa pyyhkeet, kun petaajaa ei ole, imuroi ja pesee pinnat sekä lattian. Kesäisin on niin paljon huoneita käytössä ja asiakkaita talossa, että otetaan petaajia apuun. Joka kesä petaajia on neljä: joka päivä on kolmella töitä ja yhdellä vapaa. Petaajilla on viisi päivää viikossa töitä ja kaksi, yleensä peräkkäistä päivää vapaata. Työpäivä alkaa yleensä kello 10 – poikkeuksena sunnuntait, jolloin töihin tullaan vasta yhdeksitoista.

 

Kannattaako kesätyö vai ei?
Mielestäni Sokos Hotelilla työskentelyssä oli monia hyviä puolia. Työilmapiiri on hyvä, ja pidän myös palkkapäivien tiheydestä, sillä palkka maksetaan joka perjantai. Ainoa huono puoli oli minun mielestäni yksitoikkoisuus, ja sekin iski vasta kesän loppupuolella.


Ensi kesänä aion mennä samaan paikkaan töihin ja itse asiassa teen siellä nytkin viikonloppu- ja lomatöitä. Tosin nyt minulla on paljon hauskempaa, kun en enää ole petaaja, vaan kerroshoitaja. Kysymykseen vastaan ehdottomasti kyllä. Se on palkitsevampaa kuin voisi kuvitella, ja palkkaakin on mukava saada.

 

Hopi hopi siis kesätöitä etsimään!

 

TEKSTI JA KUVAT: Sanna Lähdesniemi

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016