Mistä löytyy kesätyö?

Toimittajamme piipahti kyselemässä kesätyönäkymiä ja vinkkejä työpaikan etsimiseen Vaasan työvoimatoimistosta. Tässä siis ohje poikineen rahapulan ja ylimääräisen vapaa-ajan vaivaamille opiskelijoille.


Puutarhatöitä, myyntiä ja mansikanpoimintaa

Kesä lähestyy pian uhkaavaa vauhtia, ja köyhän lukiolaisenkin mieli vetää rahasammon pariin. Jos äiti tai isä ei omista yritystä tai ole riittävän suuren sellaisen palveluksessa, voi kesätyöpaikan eteen joutua tekemään töitä tunnin jos muutamankin. Mistä suunnasta kiviä työtä löytääkseen pitäisi siis alkaa kääntää, jos suhteita ei ole ja matti majailee kukkarossa?

Yleisimmin nuorille kesätyötä on tarjolla kaupan alalla ja puutarhatöissä. Moni työskenteleekin kesälomansa piristeeksi hautausmaalla tai puistossa haravaa heilutellen ja nurmikkoa leikaten. Joka kesä myös erilaiset myyntitehtävät tuovat nuorille mahdollisuuksia ansaita. Paitsi kaupoissa ja tavarataloissa, voi kesänsä viettää myyntitehtävissä myös jäätelökojussa tai torilla. Perinteinen kesätyö, mansikanpoiminta, tuo sekin monen nuoren rahatilanteeseen helpotusta.

Vaasassa nuoria työllistää myös Wasalandia, jossa tarvitaan kesäisin kielitaitoisia, reippaita ja palvelualttiita nuoria. Useimmiten huvipuiston työhaastatteluun päädytään lehti-ilmoituksen lukemisen ja yhteydenoton jälkeen. Keväällä kannattaa siis seurata myös paikallislehtien työpaikkailmoituksia.


Työn piilopaikat

Mol.fi lienee osoite, jonne täysin vailla ideoita olevan kannattaa ensimmäiseksi suunnistaa. Kesätyöpaikkoja ilmestyy sinne jo tammikuussa, vaikka varsinainen kesähaku alkaakin vasta viikolla 9. Käytännössä suurin osa työpaikoista täytetäänkin jo maaliskuussa tai aiemmin. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä. Samasta osoitteesta saa myös tietoa koulutuksesta ja ammatinvalinnasta.

Useimmiten työpaikan saa ilmoittelusta huolimatta se, joka marssii rohkeasti paikalle itse yritykseen kesätyötä kyselemään. Esimerkiksi markettien ja tavaratalojen infopisteistä saa työnhakulomakkeita. Pienemmissä kaupoissa voi käydä itse kauppiaan puheilla. Kannattaakin mennä rohkeasti kysymään myyjältä: ”Anteeksi, haluaisin tänne kesätöihin, voisinko puhua jonkun niistä asioista vastaavan kanssa?” Lopulta työpaikan hakeminen ei ole sen monimutkaisempaa.

Myös radio voi osoittautua taustamusiikkia soittavaa kapinetta arvokkaammaksi, kun kesätyöstä on pulaa. Radio Vaasassa alkaa pyöriä helmikuusta alkaen keskiviikkoisin kello 10–11 Työvinkit-ohjelma, jonka välityksellä yritykset ilmoittavat vapaista kesätyöpaikoistaan. Vaasan kaupunki puolestaan ilmoittelee avoimista työpaikoista kaupungin kotisivuilla.


Treffeille työnantajan kanssa

Työvoimatoimisto ja Työnhakukeskus ovat auki päivittäin 9–15.45. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etteivät läheskään kaikki kesätyöpaikat päädy työvoimatoimiston listoille. Kesätyötä varten ei voi myöskään ilmoittautua työnhakijaksi, koska opiskeleminenkin on kokopäivätyö ja  työnhakijan tulee olla työtön.

Tammikuussa Työnhakukeskuksessa järjestetään kuitenkin Kesätyötreffit, jonne kutsutaan nuoria. Tapahtumassa työnantajat tiedottavat erilaisista töistä, ja siellä kesätyön tarpeessa oleva nuori pääsee helpoimmin tapaamaan tulevan työnantajansa kasvotusten. Työnhakukeskus on muutoinkin opiskelijalle työvoimatoimistoa kätevämpi paikka saada yhteys työntekijää vailla oleviin yrityksiin ja järjestöihin.


Kaikki ei käy kesätöissäkään

Kesätyötä hakiessa on hyvä muistaa myös muutamia rajoituksia. Alle 15-vuotiaan on vaikea saada varsinaista kesätyötä, koska työaikaa säätelee laki. Myös Vaasan kaupunki edellyttää kesätöissä esimerkiksi puutarhaosastolla 16 vuoden ikää. Ikä tulee vastaan myös silloin, kun kesätyötä lähdetään tekemään oman kunnan ulkopuolelle: 18 vuotta on oltava mittarissa. Myös nuorten tekemää vuorotyötä säädellään tarkasti.

Kaiken kaikkiaankin täysi-ikäisille töitä niin kesäksi kuin viikonlopuiksikin on tarjolla huomattavasti enemmän kuin alaikäisille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikä on vain yksi pieni seikka muiden joukossa, kun työnantaja valitsee työlle tekijää. Ahkera, reipas ja oma-aloitteinen nuori voi hyvin saada kiinnostavan palkkatyön, vaikka ikää ei vielä kovin paljon olisikaan kertynyt. Kovin nirso ei myöskään ensimmäisissä työtehtävissä kannata olla, sillä jokainen varastoon kerätty työtodistus on valtti seuraavana kesänä työtä haettaessa.

 

Teksti: Fuusion toimitus

Piirrokset: Annika Luukkanen

 


 

TYÖHAASTATTELUN  7  TÄRKEÄÄ

1. Ole aktiivinen
Ota itsenäisesti selvää yrityksestä, jonka työtä haet. Kiinnostunut ja itsenäinen hakija kiinnostaa työnantajaa. Oma innostus on usein tärkeämpää kuin hienot todistukset.

2. Valmistaudu haastatteluun
Sinulta kysytään varmasti ainakin seuraavat kysymykset: Miksi haluat juuri meille töihin? Mitä hyviä puolia sinulla on? Miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut? Mieti siis vastaukset näihin valmiiksi. Itseä kannattaa kehua, koska ei sitä kukaan muukaan tee.

3. Näytä varteenotettavalta työntekijältä
Pukeudu siististi ja kiinnitä huomiota myös hiuksiisi. Vältä liikaa meikkiä ja koruja äläkä pukeudu liian paljastavasti. Olet menossa töihin, et juhliin!

4. Ole reipas ja rehellinen
Hymyile, kättele, puhu selvästi ja katso silmiin. Vaikka itsestä pitää antaa hyvä kuva, valehtelu ei kannata. Kuuntele, mitä toisella on sanottavaa, äläkä itse ole koko ajan äänessä.
 
5. Valmistaudu myös muilla kielillä esitettyihin kysymyksiin
Ruotsin kielen taito on tärkeää erityisesti palvelualoilla, ja englannin kielen taitoakin arvostetaan yleisesti. Esimerkiksi kesäoppaana voit tarvita muitakin kieliä.

6. Pidä huolta kunnostasi jo ajoissa
Liikuntaharrastukset ja hyvä kunto ovat plussaa erityisesti stressaavissa töissä ja fyysistä suoritusta vaativilla aloilla. Muista hyvä ryhti ja mainitse, mikäli sinulla on säännöllinen liikuntaharrastus. Myös seuratoimintaan osallistumista arvostetaan usein.

7. Muista myös terveet elämäntavat
Tupakoimattomuus on plussaa aina, ja elintarvike- sekä palvelualalla se on erityisen tärkeää. Muutoinkin terveesti elävä antaa itsestään vastuullisen ihmisen kuvan.

 

Lähde: Vaasan työvoimatoimisto

 

 Copyright Vaasan lyseon lukio 2005-2016